Cinsel sorunlar konusundaki karnemizi ve bu konudaki bilimsel gerçekleri, bu defa erkek cinselliğine ayırıyoruz. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Androloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu, erkeklerin cinsel sağlık sorunları arasında erken boşalma ve sertleşme konularının ilk sıralarda yer aldığını ve Türk erkeklerinde sertleşme sorununun Amerika ortalamasına göre yüzde 20 daha fazla görüldüğünü söylüyor.
Ağır sertleşme sorununa Türkiye ve Amerika’da yüzde 10 oranında rastlanırken, hafif ve orta düzeydeki sertleşme bozukluğunun Türkiye’de daha çok görüldüğü dikkat çekiyor. “Türk erkekleri en küçük sertleşme problemini bile çok büyük bir sorun olarak algılıyor” diyen Prof. Dr. Kadıoğlu, bunun cinsellik konusunda yeterli bilince sahip olunmamasından kaynaklandığını belirtiyor.
SORUNLAR 40’LI YAŞLARDA
Cinsellikle ilgili sorunlar, 40’lı yaşlardan itibaren ortaya çıkıyor. Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu, sertleşme sorunlarının 40’lı yaşlarda yüzde 40, 50’li yaşlarda yüzde 50, 60’lı yaşlarda ise yüzde 60 oranında görüldüğünü dile getiriyor. Sertleşme sorununu giderdiği düşünülen ilaçların yüzde 90’ına yakın bölümünün eczanelerde reçetesiz satılması ise sağlık açısından bir tehdit olarak görülüyor. Bunun nedeninin, hangi ilacın ne amaçla kullanılacağı, yan etkileri ve kullanılan diğer ilaçlarla etkileşimleri konusunda yeterli bilgi ve bilince sahip olunmaması olduğu belirtiliyor. Bu nedenle bu tip ilaçların üroloji doktoru kontrolünde ve reçeteyle alınması gerekiyor.
HASTALAR DOKTORA GİTMİYOR
Cinsel problemleri olan erkeklerin yüzde 90’ı tedavi için doktora başvurmuyor. Türkiye’de bu konuda ciddi bir sorun olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Kadıoğlu, 7 milyon erkeğin sertleşme problemi yaşamasına rağmen doktora başvuranların sayısının 700 bini geçmediğini söylüyor. Bir diğer sorun ise cinsel sorun yaşayan kişinin kime başvuracağını bilmemesinden kaynaklanıyor. Doktora başvuran hastaların sorunlarını söylemekten ve rahatsızlıklarının ayrıntılarını anlatmaktan çekinmeleri ise konunun zorluk içeren bir başka boyutunu oluşturuyor. Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu, “10 yıl önce prostat nedeniyle doktora başvuran hastalar, prostat muayenesi olduktan sonra doktorla göz göze gelmemek için çaba gösterip, şikâyetlerini fısıltıyla anlatmaya çalışırken, şimdi eskiye oranla daha rahatlar” diyor. Hastaların sertleşme sorunlarının diğer organlarındaki bir hastalıktan farkı olmadığının kabul edilmesi konusunda eskiye oranla gelişme olsa da daha alınacak çok yol olduğu görülüyor.
‘PENİSİM HASTA!’ DİYEMİYORUZ
Dikkat çeken bir başka gerçek ise hastaların sağlık sorunlarını, “Gözüm görmüyor veya midem ağrıyor” cümleleriyle ifade ederken “Penisim hasta” cümlesini aynı rahatlıkla söyleyemediklerini gösteriyor. Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu, bunun yanlışlığını ve sertleşme sorununun da bir organ hastalığı olarak algılanması gerektiğini belirtiyor. Yurtdışında cinsel sorun yaşayan kadın ve erkekler, tedaviye çift olarak giderken, Türk erkeklerinin büyük bölümü, sorunun çözümü noktasında eşlerine haber vermeyip doktora yalnız gidiyor. Buna karşın kalp hastalığı, prostat ya da kanser gibi hastalıklar söz konusu olduğunda erkeklerin yanında eşleri oluyor. Bunun en önemli nedeninin, cinsellikte yaşanan sorunların çiftler arasında konuşulamaması olduğu belirtiliyor.
KAYGILI ERKEK DAHA SORUNLU
Geçmişte erkeklerin cinsellikle ilgili sorunlarının çok büyük bölümünün psikolojik olduğu anlayışı günümüzde kabul görmüyor. Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu, “Sorunlar genelde organik nedenlerle ve küçük belirtilerle başlıyor, tedavi edilmemesi halinde ise performans düşüklüğüne yol açıyor ve üzerine psikolojik nedenler ekleniyor” diyor. Cinsel sorunların yüzde 90’ının organik, yüzde 10’unun ise psikolojik nedenlere bağlı olduğu belirtiliyor. Hayata kaygıyla bakan erkeklerde, sertleşme sorununda rol oynayan psikolojik faktörler daha şiddetli oluyor.
CİNSEL PROBLEMLERİN TEDAVİSİ VAR
PROF. Dr. Ateş Kadıoğlu, ağızdan alınan ilaçların cinsel sorunların tedavisinde yüzde 75 olumlu sonuç verdiğini söylüyor. Tedaviye sonuç alınamayan yüzde 15’lik grupta ise, doktor hastaya enjeksiyon uygulaması öğretiyor. Bu tedavinin sonucunda hasta cinselliğini yeniden yaşamaya başlıyor. Her iki tedavinin de sonuç vermediği yüzde 10’luk gruba ise halk arasında “mutluluk çubuğu’’denilen ve tıpta “balon” diye adlandırılıp şişirilebilen protezler takılıyor. Mutluluk çubuğu konusunda Türk halkının önyargıları bulunsa da bu yöntem yüzde 99’luk yüksek bir başarı sağlıyor.
ERKEN BOŞALMA
ERKEN boşalma da çok sık görülen bir patoloji olarak değerlendiriliyor ve en az 1 dakikanın altındaki boşalma erken olarak kabul ediliyor. Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu, bu konuda Türkiye’de henüz piyasada olmamasına karşın, Avrupa’da 20’den fazla ülkede satılan ve “dopoksetin” içeren bir ilacın ilişkiden bir saat önce alındığı takdirde boşalma süresini 3 katına çıkarabildiğini söylüyor. Boşalma sorununun tedavisi konusunda bazı sıkıntılar söz konusu olabiliyor ve bu ilaç, 1 dakikada boşalan bir erkek tarafından kullanıldığında boşalma süresini 3 dakikaya çıkarsa bile bu erkek için tatmin edici bir sonuç olmayabiliyor.
SERTLEŞME SORUNU DİYABET İŞARETİ
GENÇ yaşta sertleşme sorunu görülen hastalarda diyabet oranının yüksekliği dikkat çekiyor. Dikkat çekici bir başka gerçek ise, bu hastaların yüzde 16’sı diyabeti olduğunu bilmiyor ve hastalığını “sertleşme sorunu” için başvurduğu doktorun şüphesi üzerine öğreniyor. Kalpdamar hastalığı olan erkeklerin bir bölümünün bu hastalığa yakalanmalarından 3 yıl önce sertleşme sorunu yaşadıklarının gözlenmesi ise sertleşme sorununun aynı zamanda yaşamı tehdit eden hastalıkların habercisi olduğunu gösteriyor.
BÖLGELERE GÖRE SERTLEŞME SORUNU
YAPILAN araştırmalar Türkiye’de; Marmara, Karadeniz, Ege ve Akdeniz bölgelerinde yaşayan erkeklerde sertleşme sorununun diğer bölgelere göre daha az görüldüğünü gösteriyor. Bu durum Akdeniz usulü beslenmeden ve bu bölgelerde yaşayan erkeklerin risk faktörlerinin daha az olmasından kaynaklanıyor.
Ceyda Erenoğlu- GAZETE HABERTURK
Türk erkeğinin iki büyük sorunu!
Partneriyle cinsel ilişkiye giremeyen, başarısız olmaktan ve hayal kırıklığı yaratmaktan korkan erkekler ve doktora giderek sorunlarına çare bulmaktan korkan çiftler...
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak:
Bu haber toplam 2935 defa okunmuştur
Etiketler: Beslenme, Diyet, Çocuk Sağlığı, Kişisel Bakım, Yaşam, Hamilelik, Erkek Sağlığı, Alerji, Kanser, Diyabet, Göz Sağlığı, Kalp Sağlığı, Güzellik, Estetik, ağız, diş, cinsel yaşam, fizik tedavi, ruh, psikiyatri, psikoloji, psi
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Erkekler, Cinsel Sağlık Sorunlarına Çözüm ArayamıyorToplumda erkekler, cinsel sorunlarına çözüm aramaktan çekindiği için pek çok sağlık sorununun tedavisinde geç kalıyor.
DSÖ: Her 6 yetişkinden 1'i kısırlık sorunuyla karşı karşıyaDünya Sağlık Örgütü (DSÖ), küresel olarak her 6 yetişkinden 1'inin kısırlık sorunuyla karşı karşıya olduğunu belirtti.
Çocukların Cinsel Eğitimi Doğumdan İtibaren Başlıyor!Çocukların cinsel kimlik duygusunun ilk 4 yılda yerleştiğini belirten uzmanlar, ebeveynlere önemli tavsiyelerde bulunuyor. Çocukların cinsel eğitimi doğumdan itibaren başlıyor.
"Herkes hayatında bir kez HIV testi yaptırsın" önerisiÇukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yeşim Taşova, herkese hayatında bir kez İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü (HIV) testi yaptırması önerisinde bulundu.
- 12:43 - Bayburt'ta sağlık çalışanı anne adayları normal doğum hakkında bilgilendirildi
- 11:53 - ALKÜ'den diş ve ağız bakımı uyarısı
- 11:38 - AK Parti Mardin İl Başkanı Uncu, Kızıltepe Devlet Hastanesini ziyaret etti
- 11:23 - "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması 6. gününde sürüyor
- 11:23 - DSÖ danışmanından "iklim krizi kaynaklı salgın" uyarısı
- 11:23 - Biruni Üniversite Hastanesinden "bacak ödemi" uyarısı
- 11:03 - Ankara'da "4. Uluslararası Beslenme, Sağlık Okuryazarlığı ve Eğitim Konferansı" yapıldı
- 00:03 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, canlı yayında soruları yanıtladı:
- 23:33 - İsrail'in Gazze'de hastaneye düzenlediği saldırıda bir doktor ve çok sayıda hasta yaralandı
- 22:48 - New York'taki kalp ve damar sempozyumunda Türk bilim insanları tecrübelerini paylaştı
- 22:43 - Samsun'da usta öğreticiler ile öğrencilere ağız ve diş sağlığı semineri verildi
- 22:43 - Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırılarında 3 bin 645 kişinin öldüğünü açıkladı
- 21:53 - "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması yarına ertelendi
- 21:28 - DSÖ: M çiçeği virüsü uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumu oluşturmaya devam ediyor
- 20:18 - Kosova'nın tek Türk Belediyesi Mamuşa'da Genel Aile Sağlık Merkezi açıldı
- 18:28 - Sağlık Bakanlığından "Ağız ve diş muayeneleri düzenli aralıklarla yapılmalı" uyarısı
- 18:18 - Erzurum'da 22 Kasım Dünya Diş Hekimleri Günü kutlandı
- 17:43 - Yağlıdere'de akılcı ilaç kullanımı konusunda vatandaşlar bilgilendirildi
- 17:13 - Kızıltepe Devlet Hastanesinde Anjiyo Ünitesi hizmete girdi
- 18:38 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, TÜSEB Başkanı Kervan ve beraberindeki heyetle bir araya geldi
- 17:53 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, 3. Uluslararası Anadolu Ebeler Derneği Kongresi'nde konuştu:
- 17:38 - Ödemiş'te Diyabet Farkındalık Sempozyumu düzenlendi
- 17:23 - Edirne 112 Acil Çağrı Merkezi 10 ayda 54 bin çağrı cevapladı
- 17:18 - "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması sanık savunmalarıyla devam ediyor
- 16:53 - Beypazarı Aile Yaşam Merkezi'nde Ağız ve Diş Sağlığı Semineri düzenlendi
- 16:53 - Niğde'de 12 günlük bebeğin kalbinde iki büyük atardamar arasındaki açıklık ameliyatla kapatıldı
- 16:43 - Muğla'da ambulansın çarptığı kadın öldü
- 16:33 - Van Eğitim Araştırma Hastanesi Tüp Bebek Merkezi çocuk hayali kuranların hizmetinde
- 16:23 - Medipol Sağlık Grubunca "Ağız ve Diş Sağlığı Festivali" düzenlendi
- 16:08 - Emine Erdoğan, Uluslararası Anadolu Ebeler Derneği Kongresi'ne mesaj gönderdi:
- 15:53 - Sivas Cumhuriyet Üniversitesine yeni anjiyografi cihazı alındı
- 15:33 - Diyarbakır Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi, 10 ayda 479 bin 115 hastaya hizmet verdi
- 15:28 - Sivrihisar'da, sağlık yaşama yürüyüşle dikkati çektiler
- 15:18 - DSÖ'den "Gazze'deki en az 12 bin hastanın acil tıbbi tahliyesi yapılmalı" çağrısı
- 14:03 - "Mucize Organ Beyin Sempozyumu"nun dördüncüsü İstanbul'da yapıldı
- 11:18 - Bingöl'e "sismik izolatör" ve "viskoz sönümleyici damper" sistemiyle hastane yapılıyor
- 11:13 - Havadaki partikül madde kirliliği göz kliniklerine başvuruları artırıyor
- 11:03 - Sanal kumar ve bahis bağımlılığı çocuklar ile gençleri tehdit ediyor
- 10:53 - Probiyotik besinler dişte çürük oluşumunu engelliyor
- 10:53 - "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması 4. gününde sürüyor
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim