• BIST 9949.01
  • Altın 2976.723
  • Dolar 35.1352
  • Euro 36.6264
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 9 °C
  • İzmir 11 °C

Türk doktorlardan dünyaya sağlık eğitimi

Türk doktorlardan dünyaya sağlık eğitimi
Hacettepe Üniversitesi, Teknokent bünyesinde kurulan, Uluslararası Sağlık Eğitim Merkezi, dünyadaki sağlıkçılara kadavra üzerinde endoskopik ve laparoskopik cerrahi eğitimi vermeye başladı.

Yıldız Aktaş

Türk doktorlardan oluşan bir ekip, Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Teknokent bünyesinde kurulan, Uluslararası Sağlık Eğitim Merkezi (IMTC), dünyadaki sağlıkçılara kadavra üzerinde endoskopik ve laparoskopik cerrahi eğitimi vermeye başladı.

HÜ Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve IMTC Başkanvekili Doç. Dr. Emre Huri, cerrahi uygulamaları içeren tekniklerin geliştirilmesi, endoskopik ve laparoskopik cerrahinin daha iyi yapılabilir hale gelmesi amacıyla Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı'nda eğitim kursları düzenlediklerini ifade etti.

Eğitimleri kadavra modelleri üzerinde gerçekleştirildiğini anlatan Huri, kuru ve ıslak laboratuvar şartlarına sahip olan IMTC Eğitim Merkezinin, ulusal ve uluslararası alandaki tüm sağlık çalışanlarına hizmet verdiğini belirtti.

Merkezdeki araştırma ve eğitim faaliyetleriyle bilimsel yayıncılığı destekleyeceklerini söyleyen Huri, canlı cerrahi eğitimleri düzenlemek, sanal gerçeklik çalışmalarıyla eğitim videoları ve ilgili branşlarda görsel eğitim kaynaklarını içeren kitaplar hazırlamak istediklerini dile getirdi.

Ayrıca uygulaması yoğun olan cerrahi branşlarda görsel eğitimleri hayvan, kadavra ve simülatörler aracılığıyla vermek istediklerini belirten Huri, "Şu anda pilot eğitimler kapsamında özellikle üroloji ve ortopedi alanında teknolojik cerrahi yöntemlerin taze dondurulmuş kadavra modeli üzerinde uygulamaları, bu modellerin geliştirilmesi ve bu gelişmelerin literatürle paylaşımı, ayrıca geleneksel olarak cerrahi tekniklerinde eğitimlerinin bu model üzerinde yapılabilecek uygulamalarını gerçekleştiriyoruz" diye konuştu.

Eğitimdeki görseller üç boyutlu animasyonuna dönüştürülüyor

Eğitimler sonrasında elde edilen kazanımların yürüttükleri AR-GE projesine kaynak sağlayacağını anlatan Emre Huri, bu şekilde eğitimlerin ve AR-GE çalışmalarının eş zamanlı yürütüleceği ifade etti.

AR-GE çalışmalarından birinin, X-ray kullanımının gerektiği eğitimlerde kullanılacak Çok Fonksiyonlu Radyolusen Kadavra Cerrahi Eğitim Masası Projesi olduğunu dile getiren Huri, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ayrıca yine üzerinde çalıştığımız sağlık alanında simülasyon modellerinin kullanımı ve etkinliği ile ilgili inovatif proje çalışmalarını da birlikte yürütüyoruz. Eğitim çalışmaları sonrasında elde edilen video görselleri, kadavra modeli temel alınarak medikal animatörler ve klinisyenlerin ortak çalışmalarıyla üç boyutlu ve cerrahi uygulamanın animasyonuna dönüştürülüyor.

Sağlık eğitim merkezinde, hayvan ve simülasyon modellerinde tekli veya hibrid eğitimi, AR-GE faaliyetleri, akademik çalışmalar yapılabilecek. Böylece, tüm akademisyenlerin ve sağlık çalışanlarının faydalanabileceği sosyal ve akademik merkez hedefine ulaşılacak."

Bilimsel araştırmaya ve proje üretmeye de önem verdiklerini vurgulayan Huri, IMTC'nin kurumsal olarak eğitim merkezi bünyesinde yapacağı AR-GE faaliyetleriyle sağlıkta kuluçka merkezlerinin kurulması konusunda da öncü olacağını söyledi.

"Uluslararası alanda da bilinilirliğini artırmak istiyoruz"

Hedef kitle olarak öncelikle Hacettepe Üniversitesinin sağlık bilimlerindeki bölümleri belirledikleri anlatan Huri, merkezi uluslararası alanda da bilinir hale getirmek istediklerinin altını çizdi.

Bu kapsamda birçok ülkeden sağlık çalışanlarına eğitim verdiklerini belirten Huri, şöyle devam etti:

"Bu eğitimler özellikle Ortadoğu, Kafkas, Orta Asya, Afrika ve Doğu Avrupa ülkelerinden talep görüyor. Bu ülkemizde başlayan bir inovasyon ve bunu ilk aşamadan itibaren Arnavutluk, Kırgızistan, Romanya, Sudan, Yemen, Suudi Arabistan, Azerbaycan, Katar gibi ülkelere tanıttık. Bu ülkelerin sağlık bakanlıkları ile görüşerek hedefimizi anlattık, önerilerimizi yaptık. Üroloji, ortopedi, plastik cerrahi, beyin cerrahisi alanlarında yapacağımız pilot eğitimleri, bu ülkelerden gelen sağlık çalışanlarına verdik.

Bugüne kadar düzenlediğimiz eğitimlere Körfez ülkelerinin yanı sıra İtalya, Fransa, Belçika, Rusya ve Romanya'dan sağlık çalışanları da katıldı.

Sanal ortamda eğitim

Üroloji, ortopedi, çocuk cerrahi, KBB, kadın doğum, laparoskopik cerrahi, beyin cerrahi, plastik cerrahi, dental cerrahi olmak üzere birçok branşta her yıl ortalama 6 kurs düzenlemeyi hedefliyoruz. Her kursa ortalama 14 katılımcı kabul edebiliyoruz. Son olarak 26-27 Eylül'de Hacettepe Üniversitesi hastaneleri ameliyathanesinde üroloji alanında canlı cerrahi takibinde anatomi anabilim dalında kadavra üzerindeki uygulamalarla bir eğitim gerçekleştirdik. Bunu 22 Ekimdeki laparoskopik cerrahi eğitimimiz izleyecek."

Doç. Dr. Huri, ayrıca IMTC web sitesi aracılığı ile e-öğrenme, tele-tıp, sanal ve arttırılmış gerçeklik uygulamaları ile öğrenmeyi tüm dünyaya sanal ortamda sunmayı amaçladıklarını belirterek, yararlanmak isteyen sağlık çalışanlarının, www.imtc.center adresinden detaylı bilgi edinebileceğini kaydetti.

Bu haber toplam 3235 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim