Samsun'da KOSGEB Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Teknoloji Geliştirme Merkezi'nin (TEKMER) desteği ile yeni bir biyopsi yöntemi geliştiren doktor, Türkiye'den aldığı patentin ardından uluslararası patent almayı bekliyor.
Samsun Mehmet Aydın Devlet Hastanesinde görevli dahiliye ve romatoloji uzmanı doktor Orhan Eren, geliştirdiği biyopsi yöntemi ile tıp dünyasına önemli bir kolaylık sunmaya hazırlanıyor.
Doktor Eren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, romatoloji ihtisası yaptığı sırada, hastalara biyopsi yapılmasını gözlemlerken, mevcut biyopsi yöntemlerinin eksikliklerinin dikkatini çektiğini söyledi.
Tıp dünyasında iki ana biyopsi yöntemi olduğuna işaret eden Dr. Eren, bunların giyotin kesi ve aspirasyon biyopsi sistemleri olduğunu, her iki sistemin otomatik kitlerinin de bulunduğunu kaydetti.
Geliştirdikleri yeni biyopsi yönteminde giyotin kesi ve aspirasyon biyopsi sistemlerinin özelliklerini, tek enjeksiyonda topladıklarını anlatan Dr. Eren, artık bir enjektörün ucuna eklenmiş özel bir düzenek ve enjektörün içine yerleştirilmiş "chek-valv" ile ters vakumun önlenerek kolay bir manevra ile büyük bir parça almadan hücre kesitlerinin güvenli ve etkin bir şekilde alınabileceğini, böylelikle erken teşhis konulmasının daha kolaylaşacağını söyledi.
Pratik, güvenilir bir metotla yapılan bu ince iğne kesi biyopsisinin iki ayrı iğnenin yaptığı işi tek ve ince bir iğne ile gerçekleştirebildiğine işaret eden Dr. Eren, yeni yöntemin ayrıca biyopsilerde tehlike yaratan kanama riskini de önceden haber vereceğini vurguladı.
"Geliştirdiğimiz biyopsi yöntemi ile biyopsi yapmak iğne yapmak kadar kolay hale gelecek" diyen Dr. Eren, TEKMER'in desteği ile geliştirdikleri yöntem için Türkiye'den patent hakkını aldıklarını şimdi ürünün uluslararası patent almak için beklediğini belirtti.
KOSGEB-OMÜ'nün katkılarıyla tıp dünyasına sunulacak yeni ürünün, biyopsi alımında önemli kolaylıklar sağlayacağına dikkat çeken Dr. Eren, şunları söyledi:
"Bu birçok biyopsi iğnesini tek bir küçük iğnede yapmayı sağlayan kullanımı kolay bir biyopsi sistemi. İğne yapma becerisine sahip her hekim yapabilir. Tiroid ve lenf bezi gibi yüzeysel dokularda çok daha sık kullanacağız.
Bir lenf bezi biyopsisi için ameliyat yapmaya gerek kalmayacak. Bu yöntemi Samsun TEKMER'in katkıları ile yapıyoruz. Bu yılın sonuna doğru prototip ürünleri hekimlere gönderip, 2009 yılında üretime geçmeyi planlıyoruz. Patent kurumlarının yaptığı araştırmada benzer sistem bulunamadı. Uluslararası sağlık kuruluşlarına dağıtmayı düşünüyoruz."
Dr. Eren, tek bir biyopsi iğnesinin maliyetinin en az 25 YTL olduğunu ve Türkiye'de her yıl binlerce biyopsi yapıldığını belirterek, her biri yurt dışından gelen bu iğneler yerine Türkiye'de üretilen, kendi geliştirdikleri iğnenin kullanılmasıyla ülke ekonomisine de ciddi bir katkı sağlanmış olacağını savundu.
Enjeksiyon Kesidi İnce İğne Aspirasyon Biyopsisi (EKİİAB) adını verdikleri ürün için yaptıkları başvuru sonrasında şimdi uluslararası patent hakkını almayı beklediklerini yineleyen Dr. Eren, yöntem sayesinde iğne yapar gibi biyopsi işleminin kolaylaşmasıyla sürecin hızlanacağını, erken tanı şansının artacağını, sağlık ocaklarında bile biyopsi işleminin yapılabileceğini vurguladı.
CNNTURK