• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 17 °C

Turist ishali'ne dikkat!

Turist ishali'ne dikkat!
Bakanlık, yaz tatilinde en sık görülen sağlık sorunu olan ishalin keyfinizi kaçırmaması için alınması gereken önlemlere dikkat çekti.

Sağlık Bakanlığı'na bağlı Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı'nda görevli Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Figen Sezen, "Turist ishali" ne dikkat çekerek, hastalığın çeşitli bakteri, virüs ve parazitler yoluyla bulaştığı bilgisini verdi.

MİKROPLU SU VE GIDA
Sezen, "Turist ishalleri, mikroplu su ve gıda tüketilmesi nedeni ile seyahat sırasında veya seyahatten çok kısa bir zaman sonra ortaya çıkmaktadır. Genellikle hijyen koşulları iyi olan yerlerden daha düşük olan yerlere seyahat eden yolcularda görülmektedir" dedi.

ANTİBİYOTİK KULLANMA!
Dr. Sezen, hastalara hekim önerisi olmadan ishal kesici ilaç ya da antibiyotik kullanmamaları uyarısında bulundu ve hastalık süresince bol bol su tüketilmesi gerektiğinin altını çizdi. Yapılan tedavilere rağmen ishalin üç gün içinde kesilmemesi durumunda acilen sağlık merkezlerine başvurulması gerektiğini söyleyen Sezen, hastalığın yüksek ateş, kusma, mukuslu ishal, karın ağrısı, kuru deri, aşırı susama, çökmüş gözler, bebeklerde bıngıldak çöküklüğü gibi belirtileri olabileceğini kaydetti.

İŞTE KORUNMA YOLLARI!
* Açıkta satılan ve iyi ambalajlanmamış yiyecekleri almayın.
* Sebze ve meyveleri kabuğu soyulmadan çiğ yemekten kaçının.
* İyi pişmiş ve sıcak servis yapılan yiyecekler tercih edin.
* Umumi tuvaletleri kullanırken dikkatli olun ve elleri sık yıkayın.
* Pişmemiş-çiğ, az pişmiş et ve et ürünlerinden, krema, mayonezli salatalardan uzak durun.
* Kirli bölgelerde yakalanan ve az pişmiş deniz ürünlerinden kaçının.
* Kaynar suyla hazırlanan çaykahve gibi içecekler, kapağı açılmamış pet şişe suları, kutu içinde satılan içeceklerin her zaman daha güvenli olduğunu unutmayın.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3105 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim