• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 9 °C

Tüp bebek'te yeni yöntem ile 2 kat başarı!

Tüp bebek'te yeni yöntem ile 2 kat başarı!
Tüp bebek uygulamasında emriyo başarısı, son geliştirilen "Ofis Histeroskopi" yöntemi ile 2 kat artırılıyor

Tüp bebek uygulamasında embriyo başarısı, son geliştirilen "Ofis Histeroskopi" yöntemi ile 2 kat artırılıyor. Yöntem, hastanede yatmayı gerektirmediği için hasta aynı gün taburcu olabiliyor.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Rana Karayalçın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bebek sahibi olmakta sorun yaşayan kadınların yüzde 30'unda rahim içinde anormallik bulunduğunu belirtti. Bu sorunun giderilebilmesi için geliştirilen "ofis histeroskopi" yöntemi ile uygulama başarısında önemli yol alındığını ifade eden Karayalçın, "Tüp bebek öncesi yapılan 'ofis histeroskopi' yöntemi; rahim ağzında darlık, rahim içinde hamileliğe engel olabilecek miyom, polip ve yapışıklık gibi problemlerin tanı ile tedavisini sağlamanın yanı sıra embriyonun tutunma şansını da 2 kat artırıyor" dedi.

Karayalçın, tüp bebek tedavisinde başarılı bir hamilelik elde edilmesinin birçok faktöre bağlı olduğunu anlatarak, bu faktörler arasında yer alan embriyo kalitesi ile rahim içi dokunun düzgünlüğünün hamileliğin oluşabilmesi ve devam edebilmesinde önemli bir etken olduğunu söyledi.

İlk kez tüp bebek tedavisi alacak hastalarda bile rahim içi dokunun bütünlüğünün yeterince değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Karayalçın, bu noktada rahim içinin optik aletlerle direkt olarak görüntülenmesi işlemi olan 'ofis histeroskopi' yönteminin devreye girdiğini dile getirdi. Karayalçın, "Ofis histeroskopi yöntemi, rahim içi dokuda yer alan sorunlara kesin tanı koymasının yanı sıra hamileliğe engel olabilecek miyom ve polip, ciddi olmayan yapışıklık ile derin olmayan rahim içi perde gibi sorunların tedavisini de yapabiliyor. Bu yöntemin başka önemli bir avantajı da embriyonun tutunma şansını artırmasıdır" diye konuştu.

"Tanı atlanmasını önlüyor"

Karayalçın, tüp bebek tedavisi yapılan 2 bin 500 kadında uygulanan ve tüp bebek öncesi yapılan tanısal histeroskopide yüzde 21 oranında polip, miyom, rahim içi yapışıklık ve doğuştan var olan rahim içi anormallik saptandığını ifade etti.

Bu patolojilerin hamilelik sonuçları üzerine negatif etki yarattığına dikkat çeken Karayalçın, şunları kaydetti:

"Rahim içi boşluğunun yeterli ve düzgün olması implantasyon (embriyonun tutunması) ve hamileliğin sağlıklı devam etmesi için önemli.

Rahim içi dokunun bütünlüğü ilaçlı rahim filmi veya histeroskopi ile inceleniyor. Ancak ilaçlı rahim filminde yüzde 35 hastada tanı atlanabiliyor. Bunun aksine rahim içi dokunun değerlendirilmesinde altın standart olarak nitelendirilen ofis histeroskopide böyle bir sorun yaşanmıyor."

"Rahim içi dokudan örnek alınması hamilelik oranını 2 katına çıkarıyor"

Histeroskopinin, aynı zamanda tedavide de oldukça başarılı sonuçlar verdiğini vurgulayan Karayalçın, "Yöntemin önemli bir avantajı da embriyonun tutunma şansını artırmasıdır. Türkiye'de bin 258 tüp bebek hastasında yapılan çalışmada; ofis histeroskopi uygulandıktan sonraki ayda tüp bebek yapılan hastalarda hamilelik ve eve bebek götürme oranının 2 kat arttığı gözlemlendi" diye konuştu.

Karayalçın, bunun rahim içi dokudan örnek alınması yoluyla gerçekleştiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Pozitif etkinin rahim içi dokunun bölgesel hasarıyla ilgili olduğunu gösteren çalışmalar var. Rahim içerisinde yapılan ve isteme bağlı oluşan rahim içi doku hasarı bu bölgeye büyüme faktörleri ile sitokinlerin doku tamiri için gelmesiyle uyarıcı etki yaparak embriyonun tutunmasını kolaylaştırıyor. Bu işlem de histeroskopi ile yapılabiliyor."

Hastanede yatmayı gerektirmiyor

Karayalçın, tanısal histeroskopide rahim kanalı, rahim iç yapısı ve rahim içi dokusunun detaylı olarak değerlendirildiğinin altını çizerek, yöntem hakkında şu bilgiyi verdi:

"Yeni ve ileri teknoloji ile histeroskopi çok ince aletler yardımıyla (3mm), hiç anestezi kullanılmadan, muayene yapılabilen koşullarda uygulanabiliyor.

Ofis histeroskopi işlemi kısa süren bir işlem ve hastanede yatmayı gerektirmiyor. En iyi görüntüyü sağlayabilmek için en uygun dönem rahim içi dokunun ince olduğu adet sonrası ilk haftayı oluşturuyor. Herhangi bir kesi uygulanmadığı için hasta aynı gün evine dönebiliyor."



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3885 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Ağrısız Doğum Nedir?05 Kasım 2020 Perşembe 17:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Merkezi05 Kasım 2020 Perşembe 17:49
  • Çin Takvimiyle Bebeğin Cinsiyeti Anlaşılır mı?19 Eylül 2020 Cumartesi 13:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Çalışmaları Neden Popüler?10 Eylül 2020 Perşembe 14:32
  • Kürtaj Hakkında En Çok Merak Edilen Konular14 Mayıs 2020 Perşembe 10:44
  • Mikro TESE ameliyatı13 Mayıs 2020 Çarşamba 12:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Tedavisinde Başarı Oranları30 Mart 2020 Pazartesi 13:25
  • Gebelikte Korona Virüsü (COVID19)29 Mart 2020 Pazar 22:03
  • Ertesi Gün Hapı Nedir?22 Şubat 2020 Cumartesi 08:53
  • Gebelik diyabetinin anne karnındaki bebeğe 4 olumsuz etkisi31 Ocak 2020 Cuma 09:26
  • EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim