• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 17 °C

Tüp bebek tedavisinde merak edilenler

Tüp bebek tedavisinde merak edilenler
Brüksel Tüp Bebek Merkezi Direktörü Prof. Dr. Yücel Karaman tüp bebek tedavisi hakkında bilgi verdi.

Çiftlerin en az bir yıl süreyle düzenli ve korunmasız bir cinsel ilişkiyle bebek sahibi olamaması halinde, diğer üreme yöntemlerinden de sonuç alınamaması halinde, tüp bebek tedavisi tercih edebilirler. Yapılan tetkikler sonrasında çiftlerde tedaviye başlanır. Çiftler bu tedaviye karar verirken ya da tüp bebek tedavisi sırasında bir çok konuda bilgi sahibi olmayı isterler.

Tüp bebek tedavisi hakkında merak edilenler nelerdir?

Tüp bebek tedavisinde % 100 başarı sağlanır mı?

Tüp bebek başarılı bir merkezde yapılsa bile başarı oranı % 50 kadar olur. Bu tedavi sırasında özellikle kadının yaşının ileri olması, başarıyı düşüren bir etkendir. Aşağıdaki yazıda tüp bebek başarısını etkileyen faktörler hakkında bilgi vermeye çalıştım: http://www.brukseltupbebek.com/basariyi-etkileyen-faktorler 

Tüp bebekte başarısızlıkla sonuçlanan ilk tedaviden sonra başarı oranı artar mı?

Tüp bebek başarısızlıklarında, ilk dört denemenin başarısı birbirine yakındır. Bundan sonra yapılacak denemelerde başarı oranı giderek azalır.

Her yaşta kadın tüp bebekle gebe kalabilir mi?

Kadınlarda üretim fonksiyonu erkeklere benzemez. Kadınların yaşının ilerlemesi üretim fonksiyonlarında azalmaya sebep olur. Doğurganlık özelliğinin 35 yaşından itibaren düşüşe geçmesi nedeniyle, tüp bebek tedavisinde yumurta rezervleri azaldığı için, gebe kalma olasılıkları düşer. Bir kadında 25-30 yaş arasındayken gebe kalma olasılığı % 50 iken, 40 yaşından sonra % 15 oranına iner. Bu nedenle tüp bebek tedavisini olmak isteyen 45 yaş üzerinde olan kadınların gebelik şansı yok denecek kadar azdır.

Tüp bebek tedavisinin koşulları zor ve ağrılı mıdır?

Günümüzdeki gelişen teknolojiyle birlikte, tüp bebek tedavisi 15 günde tamamlanmaktadır. Yeni yöntemlerde kadına uygulanan iğne oranı ile ilaç kullanımı azaltılmış, şişkinlik gibi diğer yan etkiler giderilmiş ve tedavinin tüm zorlukları aşılmıştır.

Tüp bebek tedavisinden doğum gerçekleşinceye kadar kadının yatmalı mıdır?

Bu tedaviyle elde edilen gebeliklerdeki risk oranı, normal gebeliklerden farklı değildir. Kadınlar transferden sonra normal gebeler gibi ağır işler yapmadan, gündelik işlerini yaparak gebelik dönemini aynı şekilde geçirebilir. Bu dönemde başka bir risk bulunmuyorsa, yatması gerekmez.

Tüp bebek tedavisinde çoğul gebelikler oluyor mu?

Bu tedaviyle günümüzdeki teknikler sayesinde çoğul gebelik riski ortadan kaldırılmıştır. Embriyo transferinde sayı ayarlandığından, çoğul gebelikler engellenebilmektedir. Seçilen kaliteli yumurtalarla elde edilen tek embriyo transferi yapılarak, tekil gebelikler elde edilebilir.

Sperm hücresi olmayan erkekler baba olur mu?

Teknolojik gelişmeler sayesinde mikroskobik aletler kullanıldığı için, sperm hücresi bulunmayan erkeklere sperm bulma ameliyatı uygulanabilir. Bu nedenle sperm hücresi olmayan erkeklerde, tüp bebekle çocuk sahibi olabilir.

Tüp bebek tedavisi çocuk sahibi olmak isteyen çiftler için son seçenek midir?

Kadınlarda iki yumurta kanalının tıkalı olmasında ve erkeklerde şiddetli infertilite olması halinde, tüp bebek tedavisi bebek sahibi olabilmek için ilk tercih olur.

Genetik hastalığı olan çiftler sağlıklı bebek sahibi olabilir mi?

Genetik hastalıklar anne ve babadan geçecek genlerle belirlenebilir. Tüp bebek tedavisi sırasında uygulanacak prenatal genetik tanı yöntemiyle genetik hastalıklar belirlenebilir ve kadına sağlıklı embriyo transferi yapılıp, genetik hastalığı olmayan bebeklerin doğması sağlanabilir.

prof.-dr.-yucel-karaman.jpg

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 18933 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Ağrısız Doğum Nedir?05 Kasım 2020 Perşembe 17:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Merkezi05 Kasım 2020 Perşembe 17:49
  • Çin Takvimiyle Bebeğin Cinsiyeti Anlaşılır mı?19 Eylül 2020 Cumartesi 13:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Çalışmaları Neden Popüler?10 Eylül 2020 Perşembe 14:32
  • Kürtaj Hakkında En Çok Merak Edilen Konular14 Mayıs 2020 Perşembe 10:44
  • Mikro TESE ameliyatı13 Mayıs 2020 Çarşamba 12:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Tedavisinde Başarı Oranları30 Mart 2020 Pazartesi 13:25
  • Gebelikte Korona Virüsü (COVID19)29 Mart 2020 Pazar 22:03
  • Ertesi Gün Hapı Nedir?22 Şubat 2020 Cumartesi 08:53
  • Gebelik diyabetinin anne karnındaki bebeğe 4 olumsuz etkisi31 Ocak 2020 Cuma 09:26
  • EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim