• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 7 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 12 °C

Tüp bebek tedavisinde embriyo kalitesi

Tüp bebek tedavisinde embriyo kalitesi
Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç tüp bebek tedavisinde embriyo kalitesi hakkındaki bilgileri sizlerle paylaşıyor.

 

 

Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç tüp bebek tedavisinde embriyo kalitesi hakkındaki bilgileri sizlerle paylaşıyor.

Yumurta toplamadan sonra fresh transferlerin önemli bir kısmını yani yaklaşık %75 civarında bir oranla 5 gün sonra yani 5.gün embriyo transferi olarak yapsak da, embriyo dondurma ve embriyo çözme işlemlerini ise yine neredeyse blastokist embriyo evresinde yapmaktayız. Tüp bebek tedavisinde  Blastokist embriyo transferi her zaman tercihimizdir.

Prof. Dr. Sevtap Hamdemir anlatıyor;

Embriyo kalitesi,

Ancak hastanın embriyolarının beşinci güne kadar gitme ihtimali yok ise az yumurta toplanmış veya döllenmiş embriyo sayısı az ise embriyo kalitesinin düşük olması sebebi ile hastaya gerektiğinde bir embriyo transferi yapılabilir ve bir embriyo transferini de üçüncü gün yapabilmekteyiz.

Tüp bebek tedavisinde Embriyo değerlendirmesi ve evrelendirme ; tüp bebek tedavisinde yumurta toplama ve sperm alımından beş gün sonra oluşan blastokist embiyo oluşumu izlenmeye ve gözlemlenmeye başlar. Dördüncü gün de ise morula aşamasında bulunan embriyolar, beşinci gün embriyo itibari ile farklılaşma gösterir ve embriyoların içerisi sıvı dolu bir boşluk ile açılmaya başlar. Bu boşluk blastosel olarak nitelendirilir. Blastokist embriyo aşamasında olan embriyolar yaklaşık olarak 300 hücreden oluşmaktadır, bu sebepten dolayı hücrelerin sayısından bahsetmek çok mümkün değildir. Yumurtalar toplandıktan sonra beş veya altıncı günde blastokist embriyoların evrelendirilmesi için sınıflandırılma yapılır. Bunun için de üç tane madde şekilsek olarak değerlendirilir.

Blastokist embriyo içinde sıvı dolu olan boşlu genişlemesi ve blastokistin en dışında bulunan çeperin embriyo tarafından yarılarak embriyonun kısmen çeper dışaısına çıkması, buna göre 1,2,3,4,5,6 şeklinde skorlama yapmaktadır. En iyi 5 ila 6 iken en düşük 3 ila 6 olarak iyi değerlendirilir.

İç hücrenin kütlelerinin sınıflandırılması ise, embriyoları yapacak iç hücrelerin yoğunlukları ve sıkı sıkı birbirleri ile ilişkide olmasına göre a,b,c olarak da skorlama yapılmaktadır. E iyi a en düşük ise c dir.

Döllenme sonrasında ikinci ve üçüncü gün embriyoların değerlendirilmesi

Tüp bebek tedavilerinde ikinci gün embriyosu değerlendirmesi mikroenjeksiyon işleminden 44+1 saat sonra iken 3.gün embriyosunun değerlendirilmesi ile mikroenjeksiyondan 68+1 saat sonra yapılmaktadır.

Tüp bebek tedavisinde embriyoların değerlendirmesi yapılırken, blastomer sayısı 2.günde embriyoların hücre sayılarının ideal olarak 3. Veya 4. Günde olması beklenmektedir. 3günde ise hücre sayısı yaklaşık 7-8dir. Fragmantasyon oranı ise hücrelerin içerisinde bulunmakta olan çekirdek gözlemlenmeyen, hücre çeperi bulunan yapılardır. Embriyonun hacmine göre kapladığı alan yüzde ile belirlenir. Blastomerler arası çapların uyumluluğu ; eşit olmayan hücrelerin bölünmesi in-vitro kültür koşullarında gelişmekte olan insan embriyolarında sıkça gözlenen ve izlenen bir drumdur. Bunun sonucunda ise blastomerler arasında çap uyumsuzluğu çıkmaktadır.

İdrar kaçırma belirli bir yaştan sonra herkeste görülebilen fakat kadınlarda erkeklere oranla daha çok görülen rahatsızlık verici bir problemdir. Birçok kadın bu problemden muzdaripken bu durumu göz ardı ediyor, belki de bunun utanılacak birşey olduğunu düşündüğü için bir tedavi almıyor. Fakat tedavi edilmesi halinde yaşam kalitesi artacaktır. İdrar kaçırma tedavisi ile ilgili daha fazla bilgi alın;

https://sevtaphamdemir.com/idrar-kacirma-tedavisi/

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 21851 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Ağrısız Doğum Nedir?05 Kasım 2020 Perşembe 17:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Merkezi05 Kasım 2020 Perşembe 17:49
  • Çin Takvimiyle Bebeğin Cinsiyeti Anlaşılır mı?19 Eylül 2020 Cumartesi 13:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Çalışmaları Neden Popüler?10 Eylül 2020 Perşembe 14:32
  • Kürtaj Hakkında En Çok Merak Edilen Konular14 Mayıs 2020 Perşembe 10:44
  • Mikro TESE ameliyatı13 Mayıs 2020 Çarşamba 12:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Tedavisinde Başarı Oranları30 Mart 2020 Pazartesi 13:25
  • Gebelikte Korona Virüsü (COVID19)29 Mart 2020 Pazar 22:03
  • Ertesi Gün Hapı Nedir?22 Şubat 2020 Cumartesi 08:53
  • Gebelik diyabetinin anne karnındaki bebeğe 4 olumsuz etkisi31 Ocak 2020 Cuma 09:26
  • EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim