• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • Ankara 0 °C
  • İstanbul 5 °C
  • Bursa 3 °C
  • Antalya 9 °C
  • İzmir 7 °C

Tümörü kuşatan hücre tedavileri geliyor

Tümörü kuşatan hücre tedavileri geliyor
Anadolu Sağlık Merkezi ile Karolinska Enstitüsü arasında yapılan işbirliği kapsamında; özellikle immünoterapi ve kök hücre tedavileri alanında çalışmalar yapılacak.

Avrupa’nın en köklü ve prestijli kurumlarından biri olan, kurum ve kişilere Nobel Ödüllerini veren Karolinska Enstitüsü, özellikle kanser araştırmaları alanında sayılı merkezlerin başında geliyor. Johns Hopkins Medicine ile stratejik işbirliği içerisinde olan Anadolu Sağlık Merkezi, kanserde hücre tedavileri ve kök hücre terapileri konusunda da Karolinska Enstitüsü ve Karolinska Üniversitesi Hastanesi’yle birlikte çalışma kararı aldı. Anadolu Sağlık Merkezi Uluslararası Hizmetler Departmanı tarafından gerçekleştirilen “Kanserde Hücre Tedavileri” konulu konferansı kapsamında bir araya gelen Karolinska Enstitüsü ve Anadolu Sağlık Merkezi’nden uzmanlar kanserde hücre tedavilerini ve son gelişmeleri anlattı.

Karolinska Enstitüsü ve Karolinska Üniversitesi Hastanesi ile 2 yıldır görüşme sürecinde olan Anadolu Sağlık Merkezi, “Kanserde Hücre Tedavileri” konulu uluslararası konferans ile işbirliğini duyurdu. Anadolu Sağlık Merkezi Uluslararası Hizmetler Departmanı tarafından gerçekleştirilen “Kanserde Hücre Tedavileri” konulu uluslararası konferansa Karolinska Enstitüsü’nden gelen 9 kişilik heyetin yanı sıra Rusya, Özbekistan, Kazakistan, Romanya, Bulgaristan, Cezayir ve Azerbaycan gibi çeşitli ülkelerden de 45 hekim katılım sağladı. Anadolu Sağlık Merkezi ile Karolinska Enstitüsü arasında yapılan işbirliği kapsamında; özellikle immünoterapi ve kök hücre tedavileri alanında çalışmalar yapılacak.

Hücre tedavisi umut vaat ediyor

Karolinska Enstitüsü Terapötik İmmunoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Markus Maeurer, “Kanserde uygulanan pek çok çeşit hücre terapisi var. Bunların çoğu cilt kanseri olan melanom için geliştirildi ve uygulamada başarı oranları giderek artıyor. Kanserde uygulanan hücre tedavilerinde, bağışıklık sistemi hücrelerinin kanser hücresini tanıyıp onu yok etmesi hedefleniyor. Yani bağışıklık sistemi hücrelerinin kanser hücresiyle savaşması ve onları yenmesi sağlanıyor. Burada tabii ki bağışıklık sistemi hücrelerinin sadece tümör hücrelerini yok etmesi, vücuttaki sağlıklı hücrelere zarar vermemesi çok önemli” dedi. Bir süredir hücre tedavisini beyin ve pankreas tümörlerinde denediklerini söyleyen Maeurer, bu yöntemin güvenilir olduğundan ve hastaya zarar vermeyeceğinden emin olunduğunda uygulanacağını ve çalışmaların umut vaat ettiğini dile getirdi.

Kanser aşısı ile tümörü yok etmek amaçlanıyor

Kanser aşıları konusunda dünya çapında çok önemli bilimsel çalışmaların yürütüldüğünü söyleyen Karolinska Enstitüsü Pankreas Cerrahisi ve Genel Cerrahi Bölümü Başkanı Doç. Dr. Marco del Chiaro, “Bu aşıların amacı bağışıklık sistemi hücrelerini harekete geçirerek tümörü yok etmek. Kanser aşıları genelde koruma amaçlı değil tedavi amaçlı uygulanıyor. Yani tümör oluştuktan sonra aşı ile yok edilmeye çalışılıyor. Aşılar ise kişiye özel, kişinin tümörüne özel geliştirilmeye çalışılıyor. Kanserde kişiselleştirilmiş tedavilerin uygulanması önem kazanıyor ve özellikle bu konu üzerinde duruluyor. Kanser aşıları üzerindeki çalışmalar hızla ilerliyor. Özellikle de deri kanserleri, akciğer kanseri ve yumurtalık kanseri aşıları üzerinde yürütülen çalışmalar iyi gidiyor. Ayrıca pankreas kanseri üzerinde pek çok çalışmamız var. Pankreas tümörlerine uyguladığımız hücre tedavileri umut vaat ediyor” dedi.

Herkesin bir donörü var

Kemik iliği naklinde yaşanan gelişmeler sayesinde artık “herkesin bir donörü vardır” diyebildiklerini anlatan Anadolu Sağlık Merkezi Hematolojik Onkoloji ve Kemik İliği Nakli Merkezi Direktörü Prof. Dr. Zafer Gülbaş, “Haploidentik nakil, yani kısmi uyumlu kardeş, anne, baba ya da kuzenlerden yapılabilen nakil, donörü olmayan hastalarda hayat kurtarıcı nitelikte” diye konuştu. “Karolinska Enstitüsü ile Anadolu Sağlık Merkezi arasındaki bilimsel işbirliği ve teknoloji transferi ile hem ülkemizdeki hem de çevremizdeki ülkelerden gelen hastalara yardımcı olacağız” diyen Prof. Dr. Gülbaş, başlangıç toplantısında kemik iliği naklindeki gelişmeleri konuştuklarını da söyledi. Prof. Dr. Gülbaş, “Kemik iliği nakli sırasında ortaya çıkan viral enfeksiyonların bağışıklık sistemi hücreleri ile tedavisini masaya yatırdık” dedi. Kanserde kök hücre tedavileri ile ilgili de bilgi veren Gülbaş, kök hücre tedavisinin en önemli örneğinin kemik iliği nakli olduğunu söyledi.

10 yıl içinde kanserin sonu gelecek

Dünyada kanser tanısı alan hasta sayısının her yıl 12,7 milyonu bulduğunu ve 7,6 milyon kişinin de kanser nedeniyle yaşamını kaybettiğini dile getiren Anadolu Sağlık Merkezi Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Necdet Üskent, “Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı en son rapora göre Türkiye’de her yıl yaklaşık 97 bin erkek, 62 bin kadın yani toplamda 159 bin kişi kansere yakalanıyor” dedi. Türkiye’de yılda 50 bin kişinin kanser nedeniyle hayatını kaybettiğini söyleyen Prof. Dr. Üskent, “Ama artık 4’üncü evrede olup da iyileşen kanser hastalarımız var. Bu, kanserin genetik yapısının bilinmesi ve ona yöneltilebilen hedef tedaviler ile ilgili. Gelişen tedavi yöntemleri, hedefe yönelik tedaviler ve teknoloji sayesinde 4. evre kanser hastası olmasına rağmen 10 yıl yaşayan, hastalıkları nüksetmeyen hastalarımız var” şeklinde konuştu. Üskent, kanserde hücre ve aşı tedavilerinin büyük umut vaat ettiğine ve çalışmaların hız kazandığına da dikkat çekti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3114 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim