Meme kanserinde doğru bilinen yanlışlara değinen Prof. Dr. Ertuğrul Gazioğlu: Hastalar 'Tümöre neşter değerse kötü olmaz mı?' diyor. Bu yanlışa düşmeyin!
Türkiye'de her 11-12 kadından birinde görülen meme kanseri, kadınların ölüm nedenleri arasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alıyor. Toplumda son yıllarda meme kanserine verilen önemin daha da arttığını, bunda sosyal bilinçlendirme kampanyalarının da büyük önem taşıdığını ifade eden Acıbadem Maslak Hastanesi Meme Kliniği'nden Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Gazioğlu, kendilerine başvuran hastalarda hâlâ bazı yaygın yanlışlara rastladıklarını belirtti. Gazioğlu, meme kanseriyle ilgili doğru bilinen 10 yanlışı değerlendirdi.
AMELİYATLA KÖTÜLEŞİR!
Yanlış! Birçok hasta "Tümöre neşter değerse daha kötü olur" diye biliyor. Aksine meme kanseri erken dönemde yakalanırsa, tümörün ameliyatla vücuttan uzaklaştırılması mümkün.
GENETİK ÖNEMLİ DEĞİL
Yanlış! 50 yaşına gelmiş ve ailesinde meme kanseri olan bir hasta "Elime bir sertlik geliyor ve daha önce hiç doktora gitmedim" diyor. Bu çok büyük bir hata. Meme kanserinde genetik miras büyük önem taşıyor.
ERKEKLERDE OLMAZ
Yanlış! Meme kanseri kadınlarda olduğu kadar erkeklerde de son derece tehlikeli bir hal alıyor. Hatta öldürücü olabiliyor.
MEMENİN HEPSİ ALINIR!
Yanlış! Modern cerrahide artık illa ki memenin tamamının alınması gerekmiyor. Hastaların dörtte üçünde memenin sadece tümörlü kısmı alınarak, ameliyatlar kozmetik bir kusur yaratılmadan gerçekleştirilebiliyor.
HERKESE TEST YAPILIR
Yanlış! Ailesinde erkek akrabaları dahil iki veya daha fazla akrabasında meme kanseri görülmüş olanlar, genetik risk altında kabul edilir. Bu tür hastalara meme kanseri genetik testleri önerilir. Oysa, böyle bir testin varlığını öğrenen birçok kadının bu testi yaptırması doğru değildir.
BABA TARAFI RİSKSİZ
Yanlış! Birçok hasta, sadece ailenin kadın üyelerini hesaba katıyor. Halbuki meme kanseri riskini, ailenin anne ve baba tarafı eşit oranda artırıyor.
YUMURTALIK KANSERİNE BENZEMEZ!
Yanlış! Bir hastanın ailesinde meme kanserli hasta sayısı fazla olduğunda meme kanseri riski arttığı gibi, yumurtalık kanseri olan hastanın da çok olması her iki kanser riskini de artırır.
MEME KANSERİ NEDEN OLUYOR?
Prof. Dr. Ertuğrul Gazioğlu, meme kanserinin nedenlerini şöyle açıklıyor:
EMZİRMEMEK
Çocuk sahibi olan kadınlar, yoğun iş temposu veya estetik kaygılarla bebeklerini emzirmiyorlar. Oysa ki, emzirmek riski azaltıyor.
HORMON ALIMI
Günümüzde, çok sayıda kadın menopoz şikayetlerini yaşamamak veya menopozu ertelemek için hormon kullanıyor. Modern çağda, hormon içeren doğum kontrol haplarının yaygın ve çok uzun yıllarca kullanılması da benzer etkiye sahip.
AŞIRI KİLO
Fast-food ve benzeri aşırı kalorili besinlerle sağlıksız ve düzensiz beslenmenin doğal sonucu şişmanlık oluyor. Özellikle menopozdan sonra hızla kilo alan kadınlarda meme kanserine yakalanma riskinin arttığı da bilimsel olarak kanıtlandı.
STRES
Modern yaşamın vazgeçilmez unsurlarından stres, bağışıklık sistemi üzerine olumsuz etkileriyle de meme kanserine neden oluyor.