‘Klinik tıp ve diş hekimliği’ alanlarında çalışan ve bir anda mağdur duruma düşen öğrenciler, karara tepki gösterdi: Sanki ‘Parası olmayan doktora yapmasın’ deniliyor.
Yurtiçinde doktora yapan öğrencilere burs desteği veren Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), bu yıl “klinik tıp ve diş hekimliği” alanlarında çalışma yapan öğrencileri burs kapsamı dışında bıraktı. Burs almak için gerekli koşulları sağlayan öğrencilerin aylık 1500 YTL’lik burstan mahrum kalması eğitim hayatlarını zora soktu.
Doktora süresince fakültede ücret almadan çalışmak zorunda olan öğrenciler, “Bursa güvenerek doktoraya başvuruyoruz. 4 yıl boyunca ailemize yük olacağız. Bize adeta ‘Parası olmayan doktora yapmasın’ deniliyor” dediler.
Kurumdan yapılan açıklama
Daha önceki yıllarda alan ayrımı yapmayan TÜBİTAK, bu yıl başvuruları aldıktan sonra “klinik tıp ve diş hekimliği” alanlarında doktora bursunun verilmeyeceği duyurdu. Uygulamanın gerekçesiyle ilgili TÜBİTAK’ı arayan öğrenciler, kendilerine ekonomik krizin bahane olarak gösterildiğini savundu.
TÜBİTAK yetkilileri ise “Programlarımız sosyal içerikli ve mesleki amaçlı değildir. Kontenjanlar talebe ve ihtiyaca paralel olarak değişiklik arz etmektedir” açıklamasını yaptı.
Talebin az olduğu alanlarda özendirme amaçlı verilen bursların, talep artınca kapsam dışı bırakıldığını bildiren TÜBİTAK yetkilileri, “Bahsi geçen burs programında geçmiş yıllara nazaran desteklenen bursiyer sayısında bir azalma söz konusu olmamış, destek, diğer programlara kaydırılmıştır” dedi.
‘Ailelerimize yük olacağız’
En az 4 yıl süren doktora eğitimleri boyunca hafta içi mesai saatlerinde fakültede kalmak zorunda olan diş hekimleri, çalışmaları karşılığı herhangi bir maaş alamadıklarını belirtti. Bursun doktora yapanlar için ekonomik güvence olduğunu ifade eden öğrenciler şunları söyledi:
“Hafta içi 16.00’ya kadar maaşsız çalışma şartı doktora öncesi bize söyleniyor. Bunu bilerek kariyer yapmak için doktoraya başlıyoruz. Klinik çalışma için bölümde hasta bakmamız, son sınıflara da uygulamada yardımcı olmamaz gerekiyor. Tek beklentimiz TÜBİTAK’ın vereceği burs. Bu yıla kadar bölümdeki birçok arkadaşımız bu bursu aldı. Ev kiraları ve harcamalar bu bursla karşılanıyordu.”
‘Gün boyu üniversitedeyiz’
Öğrenciler, gün boyu üniversitede kaldıkları için dışarıda diş hekimliği yapıp para kazanma şanslarını da yitirdiklerini anlattı.
İstanbul Diş Hekimliği öğrencilerinin tepkisi
Uygulama, İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’ndeki birçok doktora öğrencisini mağdur etti. Doktora öğrencisi Gözde Alemdar, Yeşim Ölçer ve Şirin Baloğlu da bu öğrencilerden birkaçı. Öğrencilerden Özgür Öztürk, “Bursa güvenip doktoraya başlayan arkadaşlarımız var. Burs verilmeyeceğini bilsem doktora yapmayabilirdim. Bu durumda, ailemize 4 yıl daha yük olamaya devam edeceğiz. Bu bizim için çok zor” dedi.