• BIST 9910.61
  • Altın 3062.553
  • Dolar 35.4023
  • Euro 36.2886
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 17 °C

TTB'den "Doktorlara Yönelik Şiddet" çalışması

TTB'den "Doktorlara Yönelik Şiddet" çalışması
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi bünyesinde, son dönemde hekimlere ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddetle ilgili çalışma yapmak üzere ''Şiddete Karşı Sıfır Tolerans Grubu'' kuruldu.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi bünyesinde, son dönemde hekimlere ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddetle ilgili çalışma yapmak üzere ''Şiddete Karşı Sıfır Tolerans Grubu'' kuruldu.

Grubun çalışmalarına ilişkin TTB Genel Merkezi'nde basın toplantısı yapıldı.

TTB Merkez Konseyi Başkanı Eriş Bilaloğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet konusunda çalışmalara yeni başlamadıklarını, konuya ilişkin dönem dönem çalışmalar yaptıklarını anımsattı.

Ancak sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin son dönemde giderek arttığını bildiren Bilaloğlu, ''Sağlık Bakanı başta olmak üzere yönlendirici üslup, söylem ve tarzların mümkün olan en kısa sürede terk edilmesini talep ediyoruz, eğer ki bu sağlık politikasının bir gereği değilse'' diye konuştu.

Siyasilerin ve diğer yöneticilerin topluma sağlık çalışanları konusunda verdikleri mesajlarda dikkatli olmaları gerektiğini ifade eden Bilaloğlu, ''Hiç kimsenin şüphesi olmasın, kendimize yönelik değerlendirmelerimizi, hizmet sunarken pozisyonumuzu, yerimizi gözden geçiriyoruz, gözden geçireceğiz ama bu gözden geçirmeden sonuç olarak ortaya çıkan bir şey daha var: Biz, gerektiği kadar sesimizi çıkarmıyoruz. Çok daha fazla sesimizi çıkarmalı ve tüm sağlık çalışanları organize olarak bunu yapmamız gerekiyor'' dedi.

Bilaloğlu, TTB'nin konuya ilişkin çok daha detaylı çalışmalar yapacağını ve bunun sonuçlarını kamuoyu ile paylaşacaklarını bildirdi.


"En çok şiddet acil servislerde"

''Şiddete Karşı Sıfır Tolerans Grubu''nun sekreterliğini yürüten İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Ogan da grup tarafından hazırlanan ''Hekimler, mesleklerini şiddet baskısında uygulamak istemiyor'' başlıklı basın açıklamasını açıkladı.

Toplumsal şiddetin artışına paralel olarak sağlık çalışanları ve hekimlerin son yıllarda çok boyutlu şiddet ile karşı karşıya kaldığını ifade eden Ogan, bunun sorumlusunun Sağlıkta Dönüşüm Programı ile siyasi iktidarın hekimlere ve mesleklerine yönelik tutumu olduğunu savundu.

Siyasi iktidarın çeşitli argümanlarla halkı hekimlere karşı yönlendirerek, şiddet uygulanmasına göz yumduğunu öne süren Ogan, şunları kaydetti:

''Bugüne kadar şiddete uğrayan hekim ve sağlık çalışanlarının yanında yeterince yer almayan siyasi iktidar ve kimi yandaş yöneticileri yasal görevlerinin gereğini yerine getirmemektedir.

Şiddete maruz kalmamızın ardından pek çok yerde doğrudan hekim karşıtı taraflı bir yaklaşım olarak tarif edilebilecek bir tutumla saldırıya uğramış hekimi şikayetinden vazgeçirme, barıştırma yolu yeğlenmektedir.

Sorumluların bu kayıtsızlığı sonucu hastalar tarafından şiddet, öncelikli hizmet almak için bilinçli uygulanır hale gelmiştir.''


"Hekimlere her türlü şiddet"

Hasan Ogan, hekimlerin mesleklerinin gereğini yaparken ''küfür, hakaret'' gibi sözel şiddete, ''aşağılayıcı davranışta bulunma'' gibi davranışsal şiddete, ''darp, yaralama ve hatta ölüm'' gibi fiziksel şiddete ve tehdit edici davranışlara maruz kaldıklarını anlattı.

TTB'nin araştırmalarına göre, bu şiddet olaylarının yüzde 62 ile en yüksek oranda acil birimlerde görüldüğünü, şiddet uygulayanların yüzde 92'si erkeklerden oluşurken, en fazla şiddete kadın hekimlerin uğradığını bildiren Ogan, şöyle devam etti:

''Meslek yaşantısında sağlık çalışanlarının yüzde 64'ü en az bir defa şiddete maruz kalmış, yüzde 96'sı sağlık ortamında şiddete tanık olmuştur.

Şiddet olaylarına bağlı olarak hekimler hasta ya da hasta yakını tarafından şiddete uğrayacağı algısını taşımakta ve mesleğini gereği gibi yapamaz durumdadır.

Hekimler yaşadıkları şiddet olayları karşısında kurumlarının konuya duyarsız kalmaları sonucu kurumlarına karşı güvensizlik oluşmaktadır.

Şiddet, hekimlik mesleğinin bir parçası haline getirilmeye, hakimlere kanıksatılmaya çalışılmaktadır.''

TTB bünyesinde kurulan ''Şiddete Karşı Sıfır Tolerans Grubu'' olarak toplumda, hekimlere şiddet ve nedenleri konusunda farkındalık yaratmayı amaçlayarak bir dizi çalışma başlattıklarını bildiren Ogan, ''Sağlık çalışma ortamında şiddetin önemli bir risk faktörü haline gelmesinden dolayı buna karşı acilen yasal mevzuatın oluşturulmasını ve güvenlik önlemlerinin alınmasını talep ediyor, siyasi iktidarın hekim ve sağlık çalışanlarına karşı popülist politikalardan vazgeçmesini diliyoruz'' dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2261 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim