Dünyada işyeri hekimliği yapacak olan doktorlar ya 3-4 yıllık uzmanlık eğitimi almak ya da en kısası 200 saatlik sertifika programlarına katılmak zorunda. Türkiye’de ise Sağlık Bakanlığı, sorumluluk yüklediği işyeri hekimleri için ciddi bir eğitim şartı aramıyor. Türk Tabibleri Birliği (TTB) Sağlık Bakanlığının ‘ne gerek var eğitime’ yaklaşımı içerisinde bulunduğuna dikkat çekti.
Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan TTB İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Kolu, bu alanda Fransa, Almanya gibi ülkelerde 6 yıllık tıp fakültesi eğitimi sonrası 3-4 yıllık uzmanlık eğitimi verildiğine dikkat çekti. Uzmanlık eğitiminin olmadığı ülkelerde ise 200-600 saatlik sertifika programlarına katılan hekimlerin işyeri hekimliği yapabildiğinin altı çizildiği açıklamada, Türkiye’de herhangi ek eğitimin öngörülmemesi eleştirildi. 6331 sayılı ‘İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’ ve buna bağlı olarak çıkartılan ‘İşyeri Hekimi ve Diğer Sağlık Personelinin Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik’ ile işyeri hekimlerine görev ve sorumluluk yüklendiği belirtilen açıklamada, bu sorumluluğun gerçekleştirilebilmesi için gerekli olan eğitimin sağlanmamasına dikkat çekildi.
BİLİMSELLİKTEN UZAK YAKLAŞIM
Açıklamada, “Bilimsel akıl iş kazalarının ve meslek hastalıklarının önlenebilir olduğunu savunurken, bilimsellikten uzak batıl akıl ise bilimi sadece kârını artırmak için kullanıyor” denildi. AK Parti Hükümetinin İşyeri hekimliği yapacak profesyonellerin eğitimlerini 2009 yılında çıkardığı bir yönetmelikle TTB’den alıp piyasaya teslim ettiği hatırlatılan açıklamada, bugünkü durumun Sağlık Bakanlığının, işçinin sağlığını korumak gibi bir derdi olmadığını ortaya koyduğu belirtildi.
Evrensel