• BIST 8675.96
  • Altın 3027.127
  • Dolar 34.347
  • Euro 37.4601
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 17 °C

Travma sonrası olumsuz duygular değişebilir

Travma sonrası olumsuz duygular değişebilir
EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) (Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme) psikoterapi yöntemi ile olumsuz tüm duygular olumlu duygular ile değiştiriliyor.

Psikolog Yrd. Doç. Dr. Ercüment Doğan, “EMDR ile geçmişin bugüne yansıyan duygusal etkisi ortadan kaldırılabilir. Kişi anıyı hatırlasa da olumsuz duygusal etkiden kurtulmuş olur” dedi. EMDR, sel, yangın, deprem gibi dıştan gelen olaylar ve kişinin yaşadığı cinsel taciz, şiddet, takıntı, anne, baba tartışması, sosyal fobiler, hastalık gibi olayların etkisinin azaltılması ve kişinin mutlu bir yaşam geçirmesi için kullanılan bir yöntem. Yaklaşık 25 yıl önce Fransız Spiro tarafından keşfedilen psikoterapi yöntemi, olumsuz tüm duyguların yerine olumlu duyguları koyarak, bir mucize geliştiriyor. Yöntem, Fransız Spiro’nun bir tenis maçı esnasında gözlerini sağa sola oynatarak olumsuz düşüncelerinin birden bire ve kendiliğinden ortadan kalkmasını fark etmesiyle keşfedilmiş. Olumsuz duyguların genelde travmatik yaşantılardan kaynaklandığını söyleyen Klinik Psikolog Yrd. Doç. Dr. Ercüment Doğan, “Çocukluk ve ergenlik döneminde travma yaşamış, bilgi işleme süreci yeterli düzeyde olmayıp harekete geçemediği için psikolojik sorunları devam eden kişilerde bu yöntemi kullanıyoruz. Takıntı, panikatak, fobiler, genel kaygı bozuklukları, depresyon, ilişkilerde bir taraftan ya da iki taraftan kaynaklanan sorunlar ön plana çıkabiliyor” dedi.

TRAVMALAR GEÇMİŞTE BİRİKİYOR

Bilişsel terapinin aksine geçmişle ilgilendiklerini belirten Yrd. Doç. Dr. Doğan, “Bilişsel terapi uygulayanlar geçmişle hiç ilgilenmez, semptom üzerinde çalışır. Biz geçmişle ilgileniyoruz. Çünkü travmalar geçmişte birikiyor. Örneğin, deprem felaketi geçirmiş, göçük alında kalmış bir kişi kapalı yerlerden korkmaya başlayabilir. Korkusunun temeline inmek gerekiyor. Babası tarafından şiddet gören bir çocuk okulda başarılı olamıyor, öğretmenlerinden korkuyor, arkadaşlarına yaklaşamıyor, sosyal fobi geliştirerek bu takıntıyı hayatı boyunca geliştiriyor. Dolayısıyla geçmişte yaşanılan semptomun yoğunluğu, şiddeti, sürme süresi, sıklığı travmanın boyutunu da etkiler” diye konuştu.

GEÇMİŞ DEĞİŞMEZ

Tedavide bir ergen beyninin olumsuz duyguları ve düşünceleri işleme kapasitesinin yeterli olmadığını ve yeterince olgunlaşmamış bu beynin bilgi işleme sürecinin de yeterli olmayacağını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Doğan, travmanın birikme anlamında yaş, yaşadığı olumsuzluk sıklığının önemli olduğunu ifade etti. Doğan, “EMDR yöntemi geçmişi değiştiremez ama geçmişin bugüne yansıyan duygusal etkisini ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Kişi anıyı hatırlasın ya da hatırlamasın o duygusal etkiden kurtulmuş oluyor. Geçmiş aynı geçmiş ama temizlik yapıldıktan sonra kişi kötü bir şekilde etkilenmiyor. Depresyon veya takıntıdan kurtularak daha güçlü bir şekilde hayatına devam edebiliyor” dedi.

 

Nihal IŞIK

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6947 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim