TORBA YASA MADDELERİ NELER?
- Çalışan başına 75 TL olmak üzere, 2 milyon işyerine asgari ücret desteği öngörülüyor.
- İzinsiz silah satışı yapanlar ve taşıyanlara 5 yıla kadar hapis verilecek.
- Gurbetçiye dövizli BES'in yolu açılacak.
- Konaklama tesisleri, Turizm Bakanlığı'na bağlanacak.
- Emekliler yurtdışında çalıştığında maaşları kesilmeyecek.
- Vakıflara ait binalarda kirasını 3 ay ödemeyenlere tahliye kararı verilecek.
- 5 bin iş günü ve 20 yılı dolduran gazilere ikinci maaş bağlanacak.
TORBA YASADA NELER VAR?
Hazine ve Maliye Bakanı'nın, kredi garanti kurumlarına nakit kaynak aktarma veya özel tertip Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) ihraç etme yetkisi, 25 milyar liradan 35 milyar liraya yükselecek.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi'ne göre, kamuda en az 5 yıl görev yapan müfettiş, denetçi ve kontrolörler arasından yazılı ve sözlü sınav sonucunda başarılı olanlar, Kültür ve Turizm Bakanı tarafından 31 Aralık 2020'ye kadar müfettiş veya başmüfettiş kadrolarına atanabilecek. Bu şekilde atananların sayısı 20'yi geçmeyecek.
İstanbul'da Hacegan Vakfı tarafından kurulan Semerkand Bilim ve Medeniyet Üniversitesinin ismi, "İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi" olarak değiştirilecek.
Mücbir sebeplerden herhangi birinin bulunması halinde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından Hazine ve Maliye Bakanlığının görüşü alınarak Maden Kanunu'nda sayılan mali yükümlülüklerin veya beyanların ertelenmesi ya da taksitlendirilmesine karar verilebilecek. Bu takdirde mali yükümlülüklere ilişkin zaman aşımı duracak ve hak düşürücü süreler erteleme süresinde işlemeyecek.
Bu hükmün uygulanması için mücbir sebebin malum olması veya ilgililer tarafından ispat veya belgelenmesi gerekecek. Bakanlık, mücbir sebep sayılan haller nedeniyle bölge, il, ilçe, mahal veya afete maruz kalanlar itibarıyla mücbir sebep hali ilan etmeye ve bu sürede mali yükümlülüklerden yerine getirilemeyecek olanları tespit etmeye yetkili olacak.