• BIST 9549.89
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • Ankara -1 °C
  • İstanbul 4 °C
  • Bursa 2 °C
  • Antalya 7 °C
  • İzmir 5 °C

Torba Yasa'da Gezi düzenlemesi!

Torba Yasa'da Gezi düzenlemesi!
TBMM Genel Kurulu’nda sağlık alanında önemli düzenlemeler getiren ve kamuoyunda “Tam Gün” olarak bilinen tasarı, kabul edilerek yasalaştı. Genel Kurul’da oy kullanan 226 milletvekilinden 209’u kabul, 17’si ret oyu verdi.

BAHAR ATAKAN

Genel Kurul’daki görüşmelerde çeşitli önergelerle yasa tasarısında değişiklikler yapıldı. Yasanın 46. maddesinin 2. fıkrasında CHP’nin kabul edilen önergesiyle, doktorlar ve sağlık çalışanlarının olağanüstü durumlarda yaralılara müdahalesine ilişkin düzenleme değiştirildi. Önergeyle, cezalarda, “olağanüstü durumlarda mesleğini icraya yetkili kişilerce acil sağlık hizmeti ulaşana kadar verilecek olan sağlık hizmeti hariç” ifadesinden sonra “sağlık hizmeti devamlılık arz edene kadar” cümlesi eklendi. CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, yeni düzenlemeyle Gezi Parkı gibi kitlesel protestolarda yaralılara müdahale eden doktorlar ve sağlık çalışanlarına Sağlık Bakanlığı’nca soruşturma açılmasının önüne geçilebileceğini söyledi.

‘Çok tartıştık’

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı da “Bu maddeyi komisyonda da çok tartıştık. Madde mevcut haliyle yasalaşsa, yolda yürürken kalp krizi geçiren bir kişiye benim hekim olarak müdahale etmem, beni 3 yıl hapse attırıyordu. Komisyonda, ‘acil yardım hizmeti gelinceye kadar’ ifadesini eklettik. Ama bu da yeterli değil. Çünkü bu şekliyle de bir sağlık ekibi olay yerine geldiğinde benim işim orada bitiyor. Şimdi maddeye eklenen ‘sağlık hizmeti devamlılık arz edene kadar’ ifadesiyle sağlık ekibi gelse de gerekli hallerde hekim olarak ben müdahaleme devam edebileceğim” dedi.

‘Müdahale hakkı var’

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ise düzenleme için, “Acil durumlarda mesleği hekimlik olan kişiler hastaya müdahale edebilir. Müdahale etmek hakkı vardır ama tedavi koşulları oluştuğunda bu kabul edilemez. Gezi olaylarında iki bin metrekarelik alanda dört hastane ve ambulanslar olmasına rağmen bir otelin bodrum katında hastalara müdahale edildi” diye konuştu.

Önergenin gerekçesinde, “Olağanüstü olaylarda acil sağlık hizmetinin ulaşması sırasında ve sonrasında ihtiyaca cevap yetersiz olmaktadır. Deprem gibi afetlerde bu gönüllü hizmet ihtiyacı açıkça ortaya çıkmıştır. Gezi Direnişi sırasında bu tür müdahalelerin hayat kurtarıcı olduğu görülmüştür. İhtiyaçlarda hizmet sunmaya yetkili gönüllülerin önüne hukuki sorunların çıkarılması gönüllülüğü sekteye uğratacaktır” ifadesi yer aldı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4875 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim