• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 12 °C

Torba yasa eczacıları tedirgin ediyor

Torba yasa eczacıları tedirgin ediyor
Torba kanunun 54. maddesinde yer alan yeni uygulamaya göre Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) artık hastane, eczane ve tıp merkezlerinin altı aya kadar alacaklarını durdurabilecek.

SGK müfettişleri yaptıkları inceleme ve soruşturmalarda hastane, eczane ve tıp merkezlerinden alacak tahsilinin riske gireceğini öngörmeleri üzerine harekete geçebilecekler. Buna göre inceleme ve soruşturma sonuçlanıncaya kadar sağlık hizmet sunucusunun SGK’dan alacağı 6 aylık paranın ödemesi durdurulabilecek. Bu uygulamanın keyfi uygulamalarla sonuçlanabileceğine dikkat çeken Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreteri Uzm. Ecz. Harun Kızılay, eczacıyı maddi manevi zarara uğratan memurlar hakkında hiçbir hukuki işlem yapılamamasından şikâyetçi.  Giderlerin devam etmesi ancak altı aylık paranın ödenmemesi halinde eczacıların iflas aşamasına gelebileceğini belirten Kızılay, böyle bir uygulamanın Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) dönemine geri dönmek olduğu uyarısında bulundu. Kızılay; “Yeni uygulama bize SSK dönemini hatırlattı. SSK ile Türk Eczacıları Birliği (TEB) arasında yer alan protokol daha sonra kaldırıldı. O dönemde eczanelerde ciddi ekonomik kayıplar oldu. Bazı eczaneler kapanmak durumunda kaldı. Ancak şu an kanuna koymuşlar. Ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Yaşanan gelişmelerden tedirginiz.” dedi.

Eczacıyı zarara sokan memura işlem yapılmıyor

Yeni uygulamanın üç müfettişten oluşan komisyon ve teftiş kurulu başkanı kararına bağlı olduğunu dile getiren Kızılay, “Burada insan faktörü var. Sübjektif kararlar alınabilir. Eczaneyle ilgili usulsüz bir şey tespit edildiğinde işlem yapılıyor. SGK tarafından usulsüz olduğu iddia edilen bir işlem bu. Daha sonra yargı kararıyla usulsüz olmadığı ortaya çıksa dahi işlemlerden sonra eczanenin uğrayacağı zarar işlemi yapandan başlayarak tazmin edilmesi şartı olmalı. Ama SGK buna yanaşmıyor.  Burada SGK müteselsil  sorumluluk kabul etmiyor. SGK  ve Türk Eczacıları Birliği arasında yaptığımız her protokolün her dönem revizyon çalışmasında gündeme gelen bir konu. Tazmin konusunda protokolümüze maddeler eklemeye çalışsak da SGK onaylamıyor. Eczane batırana hesap sorulmuyor.” ifadelerini kullandı.

Özel hastanelerin cirolarının yüzde 80’e yakın kısmının SGK’dan geldiğini belirten Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Genel Sekreteri Cevat Şengül ise özel hastanelerin değil 6 ay, 1-2 ay dahi SGK faturalarının ödenmemesi halinde iflasın eşiğine geleceğini kaydetti. Yolsuzluk ve usulsüzlük sebebiyle yapılan denetim ve incelemelerde SGK’nın alacağını tahsil etmesi açısından bu uygulama haklı olabileceğine değinen Şengül, “Bu uygulama hakkaniyetli bir şekilde uygulanmalı. Rutin denetimlerde SGK ödemelerinin durdurulması hastaneleri batırır. 6 ayda bir rutin denetimler var eğer bu denetimin sonuna kadar ödeme yapmayacağız derlerse sektör çok büyük zarar görür.” diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3640 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim