Memurlara özel durumlarla derece yükselmesi verilebiliyor. Bunların bir kısmı zorunlu. Memurlar arasında torba kadro, 68/B ataması olarak adlandırılan derece yükselmesi ise tamamen amirin inisiyatifinde. Maaşı ve diğer Ödemeleri en çok etkileyen de torba kadro ile verilen derece yükselmesi. Torba kadro alan memur bir anda 2 derece yükselebiliyor. Kıdemi 3'üncü derecede olan ve torba kadro verilen memur bir sabah işe gittiğinde, kendisini l'inci derecede bulabiliyor.
Her yıl bir kademe
Memura ilk derecesi öğrenim durumuna göre göreve başladığı tarihte veriliyor. Daha sonra memur, normal şartlarda her yıl 1 kademe ilerliyor, her üç yılda bir derece alıyor. İlkokul mezunları 15'inci dereceden 7'nci dereceye, ortaokul mezunları 15'inci dereceden 5'inci dereceye, lise mezunları 13'üncü derecede 3'üncü dereceye, 2 yıllık yüksekokul mezunları 10'uncu dereceden l'inci dereceye, 4 yıllık üniversite mezunları da 9'uncu dereceden l'inci dereceye yükselebiliyor. Meslek gruplarına göre de mühendisler, doktorlar, meslek liseleri gibi öğrenimlerden mezun olanlar için ekstra farklı bir derece veya kademe ilaveleri yapılabiliyor.
Boş kadro olması şart
Memurlarda 'torba kadro' olarak bilinen derece yükselmesi, yükseköğrenim görmüş memurlara hizmet yılına göre verilmiş bir hak. Torba kadro ile öğretmenler hariç memurlar 1-4 arası dereceli kadrolara normal derece yükselmesindeki süre kaydı aranmaksızın atanabiliyor. Ama burada inisiyatif amirde. Bu şekilde atama için boş kadro bulunması şartıyla memurun;
Birinci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300 ve daha yukarıda olanlar için en az 12 yıl,
Birinci ve 2'nci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300'den az olanlar için en az 10 yıl,
Üçüncü ve 4'üncü dereceli kadrolar için en az 8 yıl hizmetinin bulunması ve yükseköğrenim görmüş olması gerekiyor. Dört yıldan az süreli yükseköğrenim görenler için ise bu sürelere iki yıl ekleniyor. En önemlisi bu şekilde yükseltilen derecenin, aylık (ek gösterge dahil) ve diğer haklarından görevde ve emeklilikte yararlanılıyor
Aylıklara katkısı büyük
Torba kadro ile derece yükselmesi yapan memurun hizmet sınıflarına göre, özel hizmet tazminatı, ek ödemesi ve ek göstergesinde meydana gelen artış;
Avukat ve mühendislerde 250 TL,
Teknikerlerde 200 TL,
Bilgisayar işletmeni, veri hazırlama kontrol işletmeninde 150 TL'ye kadar olabiliyor.
Örneğin; iki yıllık yüksek okul mezunu veri hazırlama kontrol işletmeni olarak 5'inci dereceden maaş alan Ayşe Hanım; 90 gösterge üzerinden 656.56 lira ek ödeme alıyor. Ayşe Hanım, amiri uygun görür de 3'üncü derece torba kadro verirse, 3'üncü dereceden aylık ve 100 gösterge üzerinden de 729.51 TL ek ödeme almaya başlıyor. Bu durumda Ayşe Hanım'ın maaşında, sadece ek ödemeden kaynaklanan 72.95 TL artış oluyor. Bu farktan sadece Damga Vergisi kesiliyor kalan tutar net artış oluyor.
Ayşe Hanım 5'inci derecede ek göstergesi yokken, 3'üncü derecede 1100 ek göstergeden aylık almaya başlıyor. Ve ek gösterge nedeniyle de maaşında brüt 84.47 lira, net ise 60 lira civarında artış oluyor. Bu durumda Ayşe Hanım'ın maaşında sadece ek ödeme ve ek göstergeden kaynaklanan artış net 132 lira oluyor.
Eşit uygulanmıyor
Memurların torba kadroya hak kazanmak için gerekli olan 8-12 yıllık çalışma sürelerinin tespitinde: unvan, sınıf ve çalışmanın kamuda mı, özelde mi geçtiği önemli. Bu süreler hesaplanırken kamuda fiilen çalışılan süreler ile milletvekilliğinde, belediye başkanlığında, belediye ve il genel meclisi üyeliğinde, kanunlarla kurulan fonlarda, muvazzaf askerlikte, okul devresi dahil yedek subaylıkta ve uluslararası kuruluşlarda geçen sürelerin tamamı dikkate alınıyor.
Aynca yükseköğrenim gördükten sonra özel kurumlarda veya serbest olarak çalışılan sürenin, müsteşar ve müsteşar yardımcıları ile en üst yönetici konumundaki genel müdür ve başkan kadrolarına atanacaklar için tamamı, diğer kadrolara atanacaklar için ise altı yılı geçmemek üzere dörtte üçü dikkate alınıyor.
Memurlar torba kadroya hak kazanılmasında gerekli hizmet süresinde bütün çalışmaların dikkate alınmasını ve unvanlara göre ayrım yapılmamasını talep ediyorlar.
Unvan ayrımı yapılıyor
Memura torba kadro verilebilmesi için kurumunun kadro cetvellerinde unvanında 1-4 derecelerde boş kadro bulunması gerekiyor. Ancak kurumlarda da 1-4 dereceli kadrolar her unvana verilmiyor. Örneğin, memur unvanında olanlara 1-4 derece verilmiyor. Veri hazırlama ve kontrol işletmeni unvanı için 1-4 arasında derece veriliyor. Eğitim öğretim hizmetleri sınıfına, yani öğretmenlere, yardımcı hizmetler sınıfının tamamına torba kadro yok. Son olarak sağlık çalışanları da torba kadro kapsamından çıkarıldı.
Memur, her üç yılda 1 derece yükseliyor. Yönetici, uzman ve müfettiş gibi bazı memurların derecesi ise amirin inisiyatifiyle yükseliyor. Buna torba kadro deniliyor. Torba kadro memurun maaşını 250 lira artırıyor, Bunun amir inisiyatifinden çıkarılmasını isteyen memurlar, "Bu olanaktan herkes yararlansın" diyor.
Yöneticilere veriliyor
Torba kadro, en fazla daire başkanı, müdür ve şef gibi yöneticilere veriliyor. Aynca bakanlıklar ile kurumlarda müfettiş, uzman, kontrolör, iç denetçi gibi unvanlarda bulunan memurlara da kurumlarında boş kadro varsa doğrudan torba kadro veriliyor. Aynca mühendis, avukat, idari uzman, tekniker, bilgisayar işletmeni gibi unvanlar için de torba kadro alıyor. Memurlar unvan ayrımı yapılmadan bütün unvanlarda torba kadro uygulanmasını ve torba kadroda eşitsizliğe son verilmesini istiyor.
Amir inisiyatifi kalksın
Torba kadro, müsait kadrosu olan herkese uygulanmıyor. Memurun kurumunda, unvanında boş 1-4 derecelerin olması, yükseköğretim mezunu olması ve hizmet süresinin de yeterli olması torba kadro alması için yetmiyor. Amirlerin inisiyatifi şart. Amir gerekçe göstermeden istemezse kimseye torba kadro vermeyebiliyor. Bu nedenle boş kadrolar yıllarca kullandırılmıyor ve kişiler önemli mali haklardan mahrum kalıyor. Bazı kurumlarda da boş kadrolar şartlan taşıyan herkese sırayla verilebiliyor. Memurlar bu hakkın amir inisiyatifinden çıkarılarak, gerekli çalışma süresini tamamlayan herkesin bu haktan yararlanmasını talep ediyor.
Torba Kadro adil olsa maaşı 250 lira artırıyor
Derece yükselmesi, memurlann maaşlarını artıran en önemli unsurlardan biri. Derece; ek göstergeyi yükseltiyor, ek ödemeyi artıyor, harcırahı Etkiliyor, özel hizmet tazminatını arttırıyor, en önemlisi de emekli maaşı ile emekli ikramiyesini etkiliyor.
Kaynak:
Bu haber toplam 2203 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Konya'daki kazada yaralı çocuğa üşüdüğü için kendi çoraplarını giydiren sağlıkçı yaşadıklarını anlattıKonya'da meydana gelen trafik kazasında yaralanan küçük çocuğa ayakları üşüdüğü gerekçesiyle kendi çoraplarını çıkarıp giydiren acil tıp teknisyeni (ATT) Aysel Göçer, hasta nakli için geldiği Düzce'de yaşadıklarını anlattı.
Mehmetçik'ten Kosova'daki aile sağlık merkezlerine destekNATO’nun Kosova’daki Barış Gücü (KFOR) bünyesinde görev yapan Türk Temsil Heyet Başkanlığı, ülkenin güneyindeki Prizren şehrinde bulunan aile hekimliği merkezlerine hizmet veren çamaşırhaneyi yenileyerek tesisin malzeme donatımını yaptı.
Adalet Bakanı Tunç, TİHEK'in "Gazze Soykırımı Raporu"nun tanıtımında konuştu:"(Ayşenur Ezgi Eygi'nin öldürülmesi) Birleşmiş Milletler insan hakları mekanizmaları tarafından kurulan Filistin Soruşturma Komisyonu bu hafta ülkemize geldi.
Uşak'ta 14 öğrenci gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldıUşak'ta 14 lise öğrencisi gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastanede tedavi altına alındı.
TESK Genel Başkanı Palandöken sosyal güvenlikte norm birliğinin sağlanmasını istediTürkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, prim gün sayısını doldurarak emeklilik için yaş kriterini bekleyen esnaf ve sanatkarların sadece sağlık primi ödemeleri gerektiğini belirterek,
- 20:38 - Dünya genelinde HIV enfeksiyonuyla yaşayan 39,9 milyon kişiden 9,3 milyonu tedaviye erişemiyor
- 19:48 - Konya'daki kazada yaralı çocuğa üşüdüğü için kendi çoraplarını giydiren sağlıkçı yaşadıklarını anlattı
- 19:03 - Tokat'ta köyde rahatsızlanan 2 hasta, kardan kapanan yolun açılmasıyla hastaneye kaldırıldı
- 18:58 - "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması yarına ertelendi
- 18:23 - Sudan'daki kolera salgınında ölenlerin sayısı 1180'e çıktı
- 17:18 - Mehmetçik'ten Kosova'daki aile sağlık merkezlerine destek
- 15:38 - Nijerya'da sıtma salgınının ekonomiye zararı her yıl 1 milyar dolar
- 15:08 - "Ön Yargıları Dönüştürüyoruz, Geleceğe Umutla Bakıyoruz" projesinin tanıtımı gerçekleşti
- 14:58 - Adalet Bakanı Tunç, TİHEK'in "Gazze Soykırımı Raporu"nun tanıtımında konuştu:
- 14:38 - Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde kamuda çalışan doktorların 2 günlük grevi başladı
- 14:08 - İzmir Şehir Hastanesi 2024'te 147 donörden kök hücre bağışı topladı
- 13:43 - İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü
- 13:33 - Allianz Türkiye HackZone Programı'nın 5. dönemi başlıyor
- 13:08 - Van'da rahatsızlanan askeri personel, ekiplerin çalışmasıyla hastaneye ulaştırıldı
- 12:23 - Uşak'ta 14 öğrenci gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı
- 12:13 - TESK Genel Başkanı Palandöken sosyal güvenlikte norm birliğinin sağlanmasını istedi
- 12:13 - Kuvözdeki minik bebeklere anne şefkatiyle yaklaşıyorlar
- 12:03 - Vodafone Sigorta ve Metlife'tan yeni işbirliği
- 11:28 - Sağlıklı yaşam için ağız ve diş sağlığı bakımı önem taşıyor
- 11:18 - İstanbul'a sağlık turizmi kapsamında 10 ayda 399 bin turist geldi
- 11:08 - Gaziantep Şehir Hastanesinde otel konforunda hidroterapi hizmeti
- 11:03 - Yoğun bakımlara yapay zeka destekli anlık takip geliyor
- 11:03 - Van İl Sağlık Müdürü Tosun'dan Aile Hekimi Yönetmeliği'ne ilişkin açıklama
- 10:18 - Robotik cerrahi, uyku apnesinin tedavisinde kolaylık sağlıyor
- 10:18 - Kırklareli Sağlık Müdürü Cerit, yeni aile hekimliği yönetmeliğini tanıttı
- 09:18 - ESOGÜ Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde ameliyatsız kalp kapak tedavisi yapıldı
- 13:58 - 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü
- 13:58 - Karatay'da yeni Aile Sağlık Binası açıldı
- 13:58 - Aşırı tuz tüketimi böbrek ve kalp hastalıkları riskini artırıyor
- 12:58 - Bazal metabolizma hızı kilo alıp vermede rol oynuyor
- 12:28 - Kalp ritim bozukluğu ablasyon yöntemiyle tedavi ediliyor
- 10:23 - Kayseri'de kar nedeniyle yolda mahsur kalan kadın, jandarma aracında doğum yaptı
- 00:58 - Sivas'ta karla mücadele ekipleri köyde rahatsızlanan çocuk için seferber oldu
- 12:43 - Bayburt'ta sağlık çalışanı anne adayları normal doğum hakkında bilgilendirildi
- 11:53 - ALKÜ'den diş ve ağız bakımı uyarısı
- 11:38 - AK Parti Mardin İl Başkanı Uncu, Kızıltepe Devlet Hastanesini ziyaret etti
- 11:23 - "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması 6. gününde sürüyor
- 11:23 - DSÖ danışmanından "iklim krizi kaynaklı salgın" uyarısı
- 11:23 - Biruni Üniversite Hastanesinden "bacak ödemi" uyarısı
- 11:03 - Ankara'da "4. Uluslararası Beslenme, Sağlık Okuryazarlığı ve Eğitim Konferansı" yapıldı
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim