• BIST 9363.46
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 17 °C

Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası

Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası
Her yıl 22 Kasım`ı da içine alan hafta “Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası”, 22 Kasım ise “Dişhekimliği Günü” olarak kutlanmaktadır.

“Ağız ve diş sağlığı; genel sağlığın, yaşamsal fonksiyonların ve yaşam kalitesinin önemli bir parçasıdır.”

Dünya Sağlık Örgütü; diş ve diş eti rahatsızlıklarını yaygınlığı ve tekrarlama oranları nedeni ile insanların karşılaştığı en büyük sağlık sorunlarından birisi olarak tanımlamaktadır.

Diş ve Dişeti Hastalıkları;

- 5-17 yaş grubu çocuklarda büyüme yetersizliğine,

- Hamilelerde 8 kat daha fazla düşük ağırlıklı doğumlara,

- 39-69 yaş grubunda 7 kat daha fazla kalp hastalığına

neden olmaktadır.

Ülkemizde şimdiye kadar ağız diş sağlığının genel sağlığın ayrılmaz bir parçası olduğu gerçeği çoğunlukla göz ardı edilerek günümüze kadar ulusal bir ağız diş sağlığı politikası oluşturulmamıştır.

Popülist politikaların doğal sonucu olarak; şimdiye kadar koruyucu programlara önem verilmemiş ve halkın ağız diş sağlığı hizmetlerine ulaşılmasına yönelik ciddi ve sürdürülebilir programlar yapılmamıştır. Bu nedenle, ağız diş sağlığı sorunları yakıcı boyutlardadır.

 Kısa sürede ve daha az harcama yapılarak çözülebilecek olan sorunlar artarak katlanmış, halkımızın % 90’nına varan oranlarda çürük ve diş eti hastalıklarının varlığı gibi bir sonuç ortaya çıkmıştır. Ülke genelindeki mevcut Ağız Diş Sağlığı Merkezleri (ADSM) ve diğer resmi sağlık kuruluşlarındaki dişhekimlerinin hastalara zamanında ve yeterli hizmet sunmalarının olanaksızlığı ortadadır.

Tüm dünyada dişhekimliği hizmetleri ağırlıklı olarak serbest çalışan dişhekimlerinden alınmakta iken, ülkemizde ise serbest çalışanların sayısı düşerken kamu ağırlığı giderek artmaktadır. 2000 yılında 9 olan ADSM sayısı, 2005 yılında 35, 2010 yılında ise 123 olmuştur.

Kamunun özelden hizmet almamasının diğer bir yansıması ise; özelde çalışma alanı bulamayan dişhekimlerini, gerek özlük hakları ve gerekse çalışma koşulları bakımından kabul edilemeyecek “4/B statüsünde” özel hükümlerle donatılmış sözleşmeler ile çalışmaya mahkûm “kamu mağduru hekimler” haline getirilmiştir.

Her meslektaşımız, insanlık ve hekimlik onuruna yaraşır bir yaşam ve gelir düzeyine ulaşmalıdır.

Mesleğimizin diğer sorunlarına baktığımızda;

Gerçekçi olmayan dayatmalar nedeniyle bir türlü çözümlenemeyen Dişhekimliğinde Uzmanlık konusu Türk Dişhekimleri Birliği'nin önerileri dikkate alınarak toplumun ihtiyaçları doğrultusunda belirlenmelidir.

Plansız bir şekilde kurulmaya devam eden yeni dişhekimliği fakülteleri ve öğrenci kontenjanları; eğitim kalitesi, istihdam, ağız-diş sağlığına halkın talebi, coğrafi dağılım, orta ve uzun vadeli sağlık hedefleri gibi parametreler göz önüne alınarak belirlenmelidir.

Temelinde bilimsel veri, kalite ve tedavi güvencesi olan TDB Asgari Muayene ve Tedavi Ücret Tarifesine Sağlık Bakanlığı’nın bakışı değişmelidir.

Mesleğimizin her boyutta gelişmesi için dişhekimliği fakültelerinin değerli akademisyenlerini ve sevgili öğrencilerimiz ile sektörün tüm bileşenlerini; her zamankinden daha fazla işbirliği içinde olmaya çağırıyoruz.

Türk Dişhekimleri Birliği halkımızın ağız diş sağlığı ve mesleğimizin sorunları ve çözümleri konusunda yeterli bilgi birikimine sahip olup, ulusal ağız diş politikalarının oluşmasında katkı yapmaya hazırdır.

Bu duygu ve düşünceler içerisinde halkımızın ve meslektaşlarımızın “Ağız Diş Sağlığı Haftası ve Dişhekimliği Gününü” kutlarım.

Prof. Dr. Taner YÜCEL
Türk Dişhekimleri Birliği Genel Başkanı

Bu haber toplam 4296 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim