Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, sosyal güvenlik sisteminde reform öngören yasa tasarısı üzerinde işveren kesiminin yeni bir uzlaşma formülü üzerinde çalıştığını açıkladı.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, sosyal güvenlik sisteminde reform öngören yasa tasarısı üzerinde işveren kesiminin yeni bir uzlaşma formülü üzerinde çalıştığını açıkladı.
Eski TİSK Başkanı Refik Baydur'un başkanlığında yürütülen çalışma sonucunda tarafların asgari müştereklerde buluşturulması hedefleniyor. İşçi sendikalarının da haberdar olduğu çalışmanın sonucu kısa süre içinde hükümete ve ilgili taraflara aktarılarak kamuoyuna da duyurulacak.
Hisarcıklıoğlu, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) İran'da düzenlediği Türk-İran İş Konseyi ortak toplantısı dönüşü uçakta, gündemdeki Sosyal Güvenlik Reformu ve İran'daki temaslarına ilişkin soruları yanıtladı.
İşveren kesimi de tereddütte
Rifat Hisarcıklıoğlu, çalışan kesimin tepkisini çeken kıdem tazminatı fonu konusunda işveren tarafının da bazı tereddütleri bulunduğunu belirtti. Ecevit hükümeti dönemindeki sosyal güvenlik reformunun seçim telaşıyla bir bacağının eksik yapıldığını, o dönemde iş güvencesinin çıktığını ancak kıdem tazminatı fonu kısmının eksik kaldığını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, "Kıdem tazminatı fonu konusunda bir uzlaşma arayışındayız. TİSK ve TOBB birlikte çalışıyor. İşçi kesimi de kendi içinde çalışıyor" dedi.
Fon yönetimi eleştirisi
Şimdiki reform konusunda işverenin de karşı çıktığı konular olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, "İşveren ‘Ben bunu vereceğim, devlet bunu çarçur edecek, işsizlik sigorta primini ben ödüyorum ama yönetiminde ben yokum' diyor. İşveren kesiminden de yönetime üye atanıyor ama hükümet kimi istiyorsa onu koyuyor" şeklinde konuştu. Tarafların ikna edilmesi durumunda böyle bir fona ihtiyaç olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, ancak bunun sağlıklı düzenlemesi gerektiğini anlattı. "Bir yandan 10 yıl çalışıp işsiz kalan insanın güvencesi olmalı ama diğer yandan da işveren kıdem tazminatı yüzünden çok büyük yük altına giriyor" diyen Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti: "Servetini satsa ödeyemiyor icabında. Böyle yıkımlar da var." Kurulacak fonun yönetiminde kamunun yanı sıra işçi ve işveren temsilcisinin istediği kişilerin de bulunması gerektiğinin altını çizen Hisarcıklıoğlu, "Bu fonun oluşması ve devamı konusunda tarafların bir araya gelip uzlaşma içinde karar vermeleri lazım" diye konuştu.
Tahkim heyeti oluşturulacak
Konuşmasında İran'da yaptığı temaslara da değinen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk işadamlarının İran'da güven içinde yatırım yapabilmesinin önünü açmak üzere iki ülke arasında ortak tahkim heyeti oluşturulacağını söyledi. İran pazarında daha önce Turkcell, Ülker ve TAV yatırımlarında sorunlar yaşandığı için çekinceler bulunduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, "Bu olaylar siyasi başarısızlıktan kaynaklandı. İran bir daha olmaz diye bize güvence veriyor" dedi. Rusya ve İran'la doğalgaz ve petrol alımından dolayı ticaret açığı olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, açığı kapatmak için her iki ülkeye özel bir önem verilmesi gerektiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, Expo-2015 için İran'ın oyunun İzmir'e olduğunu da açıkladı.