• BIST 10647.91
  • Altın 2450.255
  • Dolar 32.6226
  • Euro 34.9882
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 29 °C
  • İzmir 28 °C

‘Tiroit Hormonlarının Dengesizliği, Kalp Sağlığını Olumsuz Etkileyebilir’

‘Tiroit Hormonlarının Dengesizliği, Kalp Sağlığını Olumsuz Etkileyebilir’
Tiroit hormonlarının dengesizliğinin, kalp ve damar sağlığını doğrudan etkileyebildiğini belirten Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr....

Tiroit hormonlarının dengesizliğinin, kalp ve damar sağlığını doğrudan etkileyebildiğini belirten Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehtap Navdar Başaran, "Hipotiroidizm, yüksek LDL kolesterol seviyelerine ve kalp hastalığı riskinde artışa neden olabilir. Bradikardi (yavaş kalp atışı) ve kalp yetmezliği de gelişebilir. Hipertiroidizm de taşikardi (hızlı kalp atışı), atriyal fibrilasyon (düzensiz kalp atışı) ve yüksek tansiyon gibi kardiyovasküler sorunlara yol açabilir" dedi.

Medical Park Ordu Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehtap Navdar Başaran, tiroit hastalıklarının neden olduğu risk faktörleri ve bunların sağlık üzerindeki etkileri hakkında açıklamalarda bulundu. Tiroit hormonlarının dengesizliğinin, kalp ve damar sağlığını doğrudan etkileyebildiğini söyleyen Uzm. Dr. Başaran, "Hipotiroidizm, yüksek LDL kolesterol seviyelerine ve kalp hastalığı riskinde artışa neden olabilir. Bradikardi ve kalp yetmezliği de gelişebilir. Hipertiroidizm de taşikardi, atriyal fibrilasyon ve yüksek tansiyon gibi kardiyovasküler sorunlara yol açabilir" diye konuştu.

"Psikolojik rahatsızlıklara neden olabilir"

Tiroit hormonlarının, vücudun metabolik hızını düzenlediğine değinen Uzm. Dr. Başaran, "Hipotiroidizm metabolizmanın yavaşlamasına, kilo alımına, obeziteye ve insülin direncine neden olabilirken, hipertiroidizm hızlı metabolizma nedeniyle kilo kaybı, kas zayıflığı ve besin emiliminde bozukluklar görülebilir. Bunun yanı sıra nörolojik ve psikolojik risklerde görülmektedir. Tiroid hormonlarının dengesizliği, beyin fonksiyonlarını ve ruh halini etkileyebilir. Hipotiroidizm depresyon, hafıza problemleri, konsantrasyon güçlüğü ve bilişsel gerileme gibi nörolojik sorunlara yol açabilirken, hipertiroidizm, anksiyete, sinirlilik, uykusuzluk, titreme ve ruh hali değişikliklerine neden olabilir" ifadelerine yer verdi.

"Üreme ve cinsel sağlığı olumsuz etkiliyor"

Uzm. Dr. Mehtap Navdar Başaran, tiroit hormonlarının, üreme sağlığını ve cinsel fonksiyonları da etkileyebildiğine dikkat çekerek, "Hipotiroidizm kadınlarda adet düzensizlikleri, ağır kanama, kısırlık ve düşük riski artabilir. Erkeklerde düşük libido ve erektil disfonksiyon görülebilir. Hipertiroidizm kadınlarda adet döngüsünde düzensizlikler, düşük ve erken doğum riski artabilir. Erkeklerde düşük libido ve erektil disfonksiyon meydana gelebilir. Yine tiroit hormonları, kemik metabolizmasını da etkilemektedir. Hipotiroidizm, düşük tiroid hormonu seviyeleri, kemik yoğunluğunu azaltarak osteoporoz riskini artırabilir. Hipertiroidizm, hızlı kemik kaybına neden olarak osteoporoz ve kırık riskini artırabilir" şeklinde konuştu.

"Göz problemlerini tetikleyebilir"

Tiroit hastalıklarının, göz, guatr ve cilt problemlerini de neden olabileceğinin altını çizen Uzm. Dr. Başaran, "Özellikle graves hastalığı gibi hipertiroidizm türlerinde, gözlerde şişlik, tahriş ve hatta görme kaybı riski bulunabilir. Tiroit bezinin büyümesi, nefes alma ve yutma güçlüklerine yol açabilir ve ciltte kuruluk, kalınlaşma ve saç dökülmesine neden olabilir. Tiroit hastalıkları, sadece tiroit bezini değil, vücudun birçok sistemini etkileyerek çeşitli risk faktörlerini beraberinde getirebilir. Bu nedenle, tiroit fonksiyonlarını düzenli olarak kontrol ettirmek ve belirtiler konusunda bilinçli olmak önemlidir. Erken teşhis ve uygun tedavi, bu risklerin minimize edilmesine yardımcı olabilir" ifadelerini kullandı.

"Erken teşhis ve tedavi önemli"

Düzenli sağlık kontrollerinin yaptırılması gerektiğini vurgulayan Uzm. Dr. Başaran, "Tiroit hastalıklarının erken teşhisi ve tedavisi, hastaların genel sağlığını korumak için kritiktir. Düzenli sağlık kontrolleri ve belirtiler konusunda bilinçli olmak, tiroit bozukluklarının yol açabileceği ciddi sağlık sorunlarını önlemeye yardımcı olur" dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 348 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim