• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 10 °C

Tiroidinizi güçlendirin!

Tiroidinizi güçlendirin!
Sağlıklı bir metabolizmaya sahip olmak için tiroit problemlerini düzeltmek şart. Bunun için iyi bes-lenmek, spor yapmak ve stresi azaltmak gerekir.

Tiroit bezi boynunuzda bulunan küçük bir içsalgı bezidir ve iki önemli tiroit hormonu üretir. Beslenmedeki pek çok unsur ve hayat tarzı ile çevresel faktörler bu süreci etkiler. Tiroit endokrin veya hormonal sisteminizin bir parçasıdır. Tiroit hormonunun esas görevi metabolizmanızı uyarmaktır ve bedendeki hemen her fonksiyonu etkiler. Pek çok farklı semptoma yol açabilmesi bu nedenledir. Tiroit hormonu ensülin, kortizol ve cinsellik hormonları dahil , bedeninizdeki tüm diğer hormonlarla etkileşime girer, yani ‘karşılıklı konuşur’.
Çok az Tiroit hormonu üretirseniz ya da ürettilen miktar düzgün bir şekilde aktif tiroit hormonuna dönüştürülmezse, tüm sisteminiz bozulur. Metabolizmanız ve mitokondriniz uygun sinyalleri almaz, kilo alırsınız ve daha önce bahsi geçen semptomlara yakalanırsınız. Ayrıca daha fazla enflamasyon olur, ensülin seviyesinde daha fazla sorun çıkar ve kanınızdaki şekeri dengelemekte daha çok zorlanırsınız. Tüm bunlar da sağlığınıza ve kilo verme kabiliyetinize daha çok zarar verir.

KADINLARIN BELALISI
Tiroit sisteminiz metabolizmanızda kritik bir rol oynar. Tiroit hormonunuz ensülin ve kortizolün yanı sıra metabolizma ve kilonuzu kontrol eden üç büyük hormondan biridir. Kadınların yüzde 20’sinde (erkeklerin yaklaşık yüzde 10’unda) tiroit tembeldir, bu durum metabolizmanızı yavaşlatır.

Tiroit problemlerinizi düzeltmek sağlıklı bir metabolizmaya sahip olmak için elzemdir. Sadece tiroit ilacı almaktan daha fazlasıyla ilgilidir. Besin desteği, egzersiz, stresi ve enflamasyonu azaltma, takviyeler ve kimi zaman da belli gıdaların beslenmeden çıkarılması ile ağır metaller (örn. cıva ve kurşun) ve petrokimyasal toksinlerden (örn. böcek ilaçları PBC’ler) arınmayı gerektirir.

UZAK DURULMASI GEREKEN BESİNLER
Glüten, buğday, arpa, çavdar, yulaf, kamut ve kılçıksız buğdayda bulunan protein.
Çok fazla soya proteini, beslenmede aşırı miktarda soya proteini, tiroit ilaçlarıyla tedavi gören hastalarda zararlıdır
Soya ve brokoli ailesinin (brokoli, lahana, kale, Brüksel lahanası ve karalahana) tiroit bozukluğuna neden olduğu iddia ediliyor.

Besin desteği sağlayan yiyecekler

Tiroit hormonu üretimi için iyot ve omega-3 yağ asitleri, aktif olmayan T4’ü aktif T3’e çevirmek için selenyum, T3’ü hücre çekirdeğindeki reseptöre bağlamak ve harekete geçirmek için A ve D vitaminleriyle çinko gereklidir. Tiroit problemleri için özellikle yararlı bir kaç yiyecek bulunmaktadır:
- Deniz yosunu ve deniz sebzeleri iyot içerir
- Balık (sardalye ve somon) iyot, omega-3 ve D vitamini içerir
- Karahindiba, hardal otu ve diğer koyu yeşil yapraklı sebzeler A vitamini içerir
- Osmerus balığı, ringa, deniztarağı ve Brezilya fındığı selenyum içerir.
 



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2814 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim