Bu hastalığın hiçbir belirtisi olmaması nedeniyle hastalar normal yaşamlarına devam ederler. Tiroid nodülü tedavisinde ilk önce hastanın T3, T4 ve TSH adı verilen hormon değerlerine bakılmalıdır. Zaten 1 cm üzeri nodüller elle fark edilmektedir. Daha küçük olan nodüllerin ise ultrason uygulaması ile tespiti sağlanır. Nodüllerin sıcak veya soğuk nodül olup olmadığı sintigrafi yardımı ile belirlenir.
Tiroid Nodülleri Kanser İçerir Mi?
Nodüllerin %90’ı genel olarak iyi huylu tümörlerdir. Kalan %10’luk kısımda ise kanser riski vardır. Gençlik ve yaşlılık dönemindeki kişilerde nodüllerin kanserli olma olasılığı ciddi derecede yüksektir. Tabii ki ailesinde daha önce tiroid kanseri olan kişiler de büyük risk taşımaktadır. Ayrıca nodüller radyofrekans aracılığı ile de yok edilmektedir. Tiroid radyofrekans tedavisi nodüllerin kısa zaman içerisinde çözüme kavuşturulması için geliştirilen bir yöntemdir.
Kontroller Nasıl Yapılmalıdır?
Tiroid tedavisinde ultrason uygulaması sonucunda nodüller düzensiz ise ve git gide büyüyorsa kanser oranı yüksek olacağı için hemen ince iğne biyopsisine göndermek gerekmektedir. Zaten risk oranını azaltmak için her nodülde biyopsi gereklidir. Biyopsi sonuçları temiz çıkan hastalar mutlaka takip altında tutulmalıdır. 6 aylık sürede büyüme görüldüğü an tekrar biyopsiye gönderilir. Eğer hastalar birden çok nodüle sahip ise tüm nodüllerden biyopsi alınması gerekir.
Tiroid Cerrahisi Seçimi?
Günümüzde artık tiroid tedavileri ameliyatsız olarak da gerçekleşebiliyor. Gelişen teknoloji ile birlikte ameliyatsız tiroid tedavisi artık daha popüler bir hale gelmeye başladı. Eskiden tiroidin bir kısmı alınarak gerçekleştirilen operasyonlar artık uygulanmıyor. Tiroid tedavisini gerçekleştirecek olan cerrahında elbette deneyimi ve kariyeri önemlidir. Vücudumuzun en hassas noktalarına yakın olması sebebiyle tiroid cerrahisi tedaviyi kişiye özel gerçekleştirir.
Ayrıntılı Bilgi İçin http://www.drcemyucel.com/ sitesini ziyaret edebilirsiniz.