• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 12 °C

Tiroid ameliyatlarının %90'ı gereksiz!

Tiroid ameliyatlarının %90'ı gereksiz!
Tiroid sorunu yaşayan ya da nodülü olan herkes tedavi görmek zorunda mı? Boyunda kelebek şeklinde ve büyüklüğünde olan tiroid bezinin hastalıklarında ameliyat olmak şart mı?

Her tiroid nodülüne ameliyat gerekmediğine dikkat çeken Prof. Dr. Serdar Tezelman, "Nodüllerin yüzde 85 hatta 90'ı iyi huylu olduğu için kanser riski taşımıyor" diyor
Tiroid sorunu yaşayan ya da nodülü olan herkes tedavi görmek zorunda mı? Boyunda kelebek şeklinde ve büyüklüğünde olan tiroid bezinin hastalıklarında ameliyat olmak şart mı? Normalde üç, en fazla ise beş santimetre uzunluğunda, 20 ya da 30 gram ağırlığında olan tiroid bezi; ciddi sağlık sorunları yaratmaya yetiyor. Pek çok kişi, bu hastalıktan hatta kanser şüphesinden yakınıyor. 'Tiroid Kanserleri'nin Şifreleri ve Guatr' adlı bir kitabı da bulunan Prof. Dr. Serdar Tezelman tiroidle ilgili sorularımızı yanıtladı. Doğru bildiğimiz yanlışlar konusunda önemli bilgiler verdi:

İNCE İĞNE BİYOPSİSİ YAPILMALI
Türkiye'de ameliyatlar çok arttı. Sizce gereksiz yere ameliyat yapılıyor mu?
Bu konuda büyük bir sorun var. Nodüllerin yüzde 85 hatta 90'ı iyi huyludur. Yani kanser olacak diye bir şey yoktur. Bu yüzden de tiroid ameliyatlarının çoğu boşuna yapılıyor. Ameliyat kararının çok iyi bir muayeneden sonra verilmesi lazım... Herkesi ameliyata sürüklemek çok gereksiz.

Hastalar, ameliyatın gerçekten gerekli olup olmadığından nasıl emin olabilir?
Tiroid kanseri olasılıklarına genel anlamda baktığımızda; tek tiroid nodülünde kanser görülme olasılığı yüzde 10 civarındadır. Geriye kalan yüzde 90 vakanın ise selim tiroid hastalığı olması söz konusudur. Dolayısıyla yüzde 10'u bulmak için yüzde 90 bertaraf edilmemelidir. İnce iğne aspirasyon biyopsilerinin, deneyimli merkezler tarafından değerlendirmesiyle gereksiz olabilecek tiroid ameliyatlarının önüne geçilebilir.

ERKEKLERDE RİSKLİ OLABİLİR
Tiroid kanseri çok tehlikeli midir?

Türkiye'de tiroid kanseri, kadınlarda sık rastlanan bir kanser türüdür. Hatta en çok rastlanan kanserler sıralamasında üçüncü sıradadır. Ancak öldürücü değildir.

Erkeklerde durum nedir?
Erkeklerde guatr seyrek görülür ama ortaya çıkabilecek soğuk (hipoaktif) nodüllerde kanser olasılığı kadına göre iki misli fazladır. Soğuk nodüllerde, kadında tiroid kanserine rastlanma oranı yüzde 10 iken erkeklerde yüzde 20'dir. Nodülü olan beş erkekten birinde tiroid kanseri ihtimali bulunmaktadır.

En tehlikeli tiroid kanseri hangisidir?
Papiller ve foliküler tip kanserler, her yaş grubunda görülen kanserlerdir. Bu tip kanserlerde erken teşhisin, hastanın yaşam süresi üzerinde çok olumlu etkisi vardır. Hastalık agresif seyirlidir ancak çok nadir görülür. Tiroid kanseri vakalarının yüzde birinde bu agresif olan türlere rastlarız.


 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 10806 defa okunmuştur
Haberin Devamı  1 2 3 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim