TÜMÖRLERİN ÇAPI KANSER RİSKİ AÇISINDAN ÖNEMLİ
Tiroid kanserleri büyüdükçe riski de artar mı? Erken teşhis bu hastalıkta önemli mi?
Tiroid kanserlerinde, tümörün çapı son derece önemlidir. Tiroid kanserinin çapı arttıkça daha riskli olup agresif klinik seyir gösterme özellikleri de artmaktadır. Örneğin, bir santimin altında olan okült dediğimiz tiroid kanserleri, son derece yüz güldürücüdür. Bu tip hastaları kanser olgusu gibi değerlendirmemek gerekir.
Bu hastaların ameliyatsız takip edilmesi riskli midir?
Japonya'da son yıllarda, ince iğne aspirasyon biyopsisi ile okült diye de tanımlanan mikropapiller tiroid kanserleri, ameliyat edilmeden takip edildi. Bazı vakalar ameliyat istediği için operasyona alındı, bazılarında ise kanserli nodülde büyüme saptandığı için ameliyat kararı verildi. Ancak, Japonya'da halen cerrahi işlem uygulanmadan takip edilen vakalar var.
100 BİN KİŞİNİN 95 BİNİNDE TEHLİKE YOK!
Tiroid nodülleri sıklıkla 40'lı yaşlarda fark edilir. 35 yaşından sonra neredeyse herkeste nodül olur. Ancak bunların ancak yüzde 4'ünün aslında ameliyata ihtiyacı vardır. İnsanlar bu konuda boşu boşuna korkutuluyor. Nodülü olan 100 bin kişiden ancak 5 bininde kanser olma riski vardır; 95 bini temizdir!
HASTALIK 60 YAŞIN ÜZERİNDE AGRESİF SEYRETMEYE BAŞLAR
Tiroid, genç ve aktif insanların kaçamayacağı bir hastalık mı?
Tiroit hastalıkları, her yaşta görülebilir ama sıklıkla genç ve orta yaşlarda rastlanır. Tiroid kanserleri özellikle 20 yaş altı ve 60 yaş üzerinde klinik açıdan agresif seyir gösterir.
Diğer kanser türlerine bakıldığında bu hastalık ne kadar tehlikelidir?
Diğer kanser türleri ile karşılaştırıldığında; örneğin, mide kanserini ele aldığımızda 20 ila 40 yaş arasında mide kanserleri oldukça agresif seyrederken, tiroid kanserleri özellikle 60 yaş üzerinde oldukça agresif özelliklere sahiptir. Oysa, kolon ve mide kanseri vakaları ileri yaşlarda daha yavaş bir seyir gösterir.
LENFLERE METASTAZ YAPABİLİR
Tiroid kanserleri yayılmaz mı?
Papiller dediğimiz tiroid kanserleri yayılım gösterirler ve boyun lenf bezlerine sıçrayabilirler. Lenf bezi metastazı varlığı, genelde yaşam süresini değiştirmez ama lenf bezine yayılma riskini artırır. Bu nedenle boyun ultrasonografi tetkiklerinde, sadece tiroid bezini değil aynı zamanda boyun orta ve yan lenfatik dokularını da iyi değerlendirmek gerekir. Papiller tiroid kanserleri, nadir olarak kemiğe ve akciğere de metastaz yapabilirler.