Damar sertliğinin hastaların yaşam kalitesini neredeyse sıfırladığını söyleyen damar cerrahı Doç. Dr. Yusuf Kalko, "Tıkalı damarlar kangrene de neden olabilir, felce de, kalp krizine de! Oysa 50 yaşından sonra yılda bir kez yapılacak bir check-up ya da basit bir muayeneyle bile bu riskler önlenebilir" diye konuştu.
Damarlardaki tıkanıklığın toplumda sıkça görülen felce neden olabileceğini belirten Medical Park Bahçelievler Hastanesi’nden damar cerrahı Doç. Dr. Yusuf Kalko; belirtilere karşı uyanık olunması ve erken önlem alınması gerektiğini söyledi.
Özellikle sigara kullanımı, kolesterolden zengin beslenme ki, Türk mutfağı ne yazık ki damarların en büyük düşmanı, şeker hastalığı ve hipertansiyon gibi risk faktörleriyle birlikte damarlar esnekliğini kaybeder, tıkanır ya da darlık oluşur, yani damar sertliği ortaya çıkar.
Kalp damar cerrahlarının en büyük belası damar sertliğidir; çünkü kalp, şah ve bacak damarlarının tıkanmasının temel nedeni damar sertliğidir. Kalp damarlarının tıkanması kalp kriziyle, ayak damarlarının tıkanması kangrenle ve hatta ayakların kesilmesiyle, şah damarlarının tıkanıklığı ise felçle sonuçlanabiliyor. Eğer bir kişinin şah damarı tıkalıysa ve zamanında önlem almadıysa bunun sonucu felç olabilir.
Aslında bu hastalara tanı koymak hiç zor değil ama maalesef rutinde bu hastalar atlanabiliyor. Halbuki 50 yaşından sonra yapılacak çok basit bir muayene ve yılda bir kez düzenli olarak yapılacak check-up’la tüm bu riskleri ve kötü sonuçları önleyebilmek mümkün.
İŞ İŞTEN GEÇMEDEN!
Vahim sonuçların olmaması için özellikle 50 yaşından sonra her hastanın damar sertliği anlamında gerek kalp damarı, gerek şah damarı, gerek bacak damarı anlamında rutin aralıklarla kontrolden geçmesi lazım. Çünkü bunlar aslında önlenebilecek rahatsızlıklar.
Çok basit bir boyun dinlemeyle bile bunu anlayabiliriz. Stetoskopla, darlıktan geçen kanın titreşmesi ile üfürüm denen bir ses duyarız ve buna bağlı olarak hastada darlık olup olmadığını anlayabiliriz. Çok basit bir muayeneyle ve check-up ile riskleri ve bu hastaların felç olmasını önleyebiliriz. Bu hastalar vaktinde gelseler, önceden önlemini alsalar felç geçirmeyecekler, hayat kaliteleri de düşmeyecek. Bir sürü yatalak durumdaki felç geçirmiş hastaların daha önceden kurtulma şansları vardı.
ŞEKER HASTASINA RUTİN DAMAR KONTROLÜ ŞART
Türkiye’deki en önemli hasta grubunu şeker hastaları oluşturuyor. Şeker hastaları genellikle ayaklarında ağrı duymazlar, çünkü aynı zamanda nöropati dediğimiz sinir tutumu olur. Hastanın ayakkabısı ayağını vurur, ayağında yara çıkar, ayağı kötüye gidince bize başvurur; çünkü durumdan habersizdir.
Ayaklarında kapanmayan yaralarla, dayanılmaz ağrılarla hatta kangrenli halde bize gelirler. Oysa bu hastalar çok basit damar muayenesi ve damar tahliliyle değerlendirildiğinde, erken zamanda ayaklarını kurtarabilirler. Bu nedenle şeker hastalığında damar kontrolü ya da rutin kontrollerin yapılması hayati önem taşıyor.
BU BELİRTİLER VARSA AYAK DAMARLARINIZI BİR UZMANA GÖSTERİN
Bacak damarlarındaki tıkanmanın ilk belirtisi topallamadır. Uyluk kaslarında, baldırlarda ya da diz bölgesindeki damarlarda tıkanıklık varsa bunların oluşturacağı ağrı topallamaya neden olur.
*Hastalar topalladığı için giderek yürüme mesafesi kısalır ve bir süre sonra hiç yürüyemezler.
*Hasta akşamları ayağının hep soğuk olduğunu söyler ki, bu durum kangrene işaret edebilir.
*Bir süre sonra istirahat ağrıları başlar. Hasta uyurken bile ayaklarında şiddetli ağrı olur, hatta morfin bile ağrılarını kesemez.
*Ayakta renk değişimi (morarma, siyahlaşma) görülür.
*Tırnaklarda beslenme bozukluğu vardır.
*Kıllarda dökülme başlar.
*Diyabetli hastalarda iyileşmeyen yaralar meydana gelir.
Vücudun felç sinyalleri
*Geçici görme kaybı
*Gözlerde kararma (perde inmesi)
*Geçici baygınlıklar
*Geçici şuur kaybı
*Geçici kolda güçsüzlük
*Baş dönmesi gibi belirtiler felç habercisi olabilir!
BACAĞINIZDAKİ ÖDEMİN NEDENİ KALBİNİZ OLABİLİR!
Kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Bahadır Dağdeviren, kalp sağlığıyla ilgili uyarılarda bulundu. Prof. Dağdeviren kalbin verdiği sinyaller arasında en önemlilerini şöyle sıraladı: Mide ağrısı ve gaz çıkarma, tok karnına ve soğuk havada göğüs ağrısı, bacaklarda ödem.
Eldeki imkanlarla kişinin gelecekteki kalp krizi riskini belirlemek mümkün; ancak ne şekilde olacağını, nasıl olacağını söylemek tıpkı deprem gibi mümkün değil. Bu nedenle tıpkı depremdeki gibi önceden hazırlıklı olmak gerekir. İşte bu yüzden yapılacak bir kalp check-up’ı bize önemli kılavuzluk yapacaktır.
Kardiyolojik check-up; kalp hastalıklarının risk faktörleri yönünden incelenmesi olarak tanımlanabilir. Bu işlem, koruyucu hekimlik uygulamaları çerçevesinde, olabilecek felaketleri önceden tespit edip, tedbir almamızı sağlar. Bu işlemler esnasında hasta olanlar ve ileride kalp hastası olma olasılığı olan insanlar da tespit edilir, önleyici tedbirler ile olası hastalığın önüne geçilebilir.
ADIM ADIM KALP CHECK UP’I
*40 yaşından sonra herkesin yılda bir kez kalp yönünden check-up yaptırması şart.
*Check-up sırasında da mutlaka kan yağları, kan şekeri kontrol edilmeli, efor testi yapılmalı.
*EKG ve akciğer filmi çekilmeli.
*ECHO hiç olmazsa bir kez yapılmalı.
*Kapak problemi varsa her yıl tekrarlanmalı, yoksa 3-4 yılda bir tekrarlanmalıdır.
Kalbinizin sesini iyi dinleyin
*Kalp sorununda, ilk belirti göğsün ortasında hissedilen ağrıdır. Göğsü ağrıyan herkes doktora gitmeli.
*Elbette her göğüs ağrısı sadece kalp hastalıkları belirtisi değildir; bazı mide, yemek borusu rahatsızlıkları, boyun omur hastalıkları göğüs ağrısına neden olabilir. Ancak, “Göğüs ağrısının kalple ilişkisi var mı” diye mutlaka sorgulanmalı.
*Özellikle yürümeyle, merdiven çıkmayla göğüs ağrısının nedeni araştırılmalı.
*Tok karnına ve soğuk havalarda hissedilen göğsün ortasındaki ağrı ciddiye alınıp sorgulanmalı.
*Kalp krizi geçiren birçok hastanın daha önceden mide ağrısı ve gaz çıkarma şikayeti olduğu gözlenir. Bu nedenle mide ağrısı ve gaz çıkarmanın kalp krizi habercisi olabileceği göz ardı edilmemeli ve nedeni araştırılmalı.
*Kalp sorununda göğüs ağrısı daha sonra sırta, omuzlara, kollara da vurur.
*Ağrı dışında nefes darlığı, nabızda düzensizlik, bacaklarda ödem ve aşırı halsizlik de kalp hastalıklarının önemli bulgularıdır.
SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ
Tıkalı damarlar kangrene, felce, kalp krizine yol açıyor
Tıkalı damarlar kangrene de neden olabilir, felce de, kalp krizine de! Oysa 50 yaşından sonra yılda bir kez yapılacak bir check-up ya da basit bir muayeneyle bile bu riskler önlenebilir...
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak:
Bu haber toplam 19359 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Medipol'den yüksek eforlu spor yapan bireylerin kalp sağlığına ilişkin değerlendirmeMedipol Bahçelievler Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Faruk Hökenek, ani ölüm vakalarının önüne geçmek için gençlerin ve yüksek eforlu spor yapan bireylerin kalp sağlığına daha fazla özen göstermeleri gerektiğini belirtti.
Rize'de iki kardeşin kalp kapakçıkları aynı gün yapılan operasyonla değiştirildiRize'de, 65 yaşındaki Müsayet Okumuş ve 70 yaşındaki ağabeyi Ordigan Özgen aynı gün kalp kapakçığı operasyonu geçirdi.
Minik Bilal Tufan'ın kalbindeki delik, kalp zarından yapılan yamayla kapatıldıİzmir'de doğuştan 3 yerine 2 aort kapakçığı olan ve enfeksiyon nedeniyle bu kapakçıklardan birinde 9 milimetrelik delik oluşan 11 yaşındaki çocuk, kalp zarından alınan parçanın deliğe yama yapılmasıyla sağlığına kavuştu.
Kalbindeki 4 santimlik delik kapatılan Mehmetçik sağlığına kavuştuKalbinde delik olan ve açık kalp ameliyatından korktuğu için tedavisini 13 yıl erteleyen Ömer Emin Kıraç, Kahramanmaraş'ta total endoskopik yöntemle yapılan operasyonla sağlığına kavuştu.
- 19:28 - Öğretmenlerin mazerete bağlı yer değiştirme başvuru duyurusu yayımlandı
- 18:28 - Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho, safra kesesinden operasyon geçirdi
- 18:28 - İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi açıldı
- 18:13 - İsrail'in Gazze'de Kemal Advan Hastanesi önüne patlayıcı bıraktığı görüntüler ortaya çıktı
- 18:08 - Gelibolu'da köy ilkokulunda öğrencilere sağlıklı beslenme eğitimi verildi
- 18:03 - AB'den, Nijerya'daki "acil insani krize" 1 milyon avro destek
- 17:38 - Diyanet İşleri Başkanlığından Sağlık Personeli Sınavı'na ilişkin açıklama:
- 17:13 - Samsun’da Atatürk’ün şifa bulduğu kaplıca yenileniyor
- 17:08 - Muğla'daki helikopter kazasında ölen doktor ve sağlık personelinin cenazesi Antalya'da defnedildi
- 16:48 - Beyşehir'de "En iyi narkotik polisi, anne konulu" seminer düzenlendi
- 16:43 - Kırklareli Valisi Turan, İğneada Aile Sağlığı Merkezi açılışına katıldı
- 16:13 - Beyşehir'de üniversite öğrencilerine AIDS hastalığı anlatıldı
- 15:48 - TİKA, Kazakistan’da engelliler için sosyal ve yaşamsal uyum merkezi kurdu
- 14:48 - Tokat'ta "Fermuar sistemi ile yaşama yol ver" projesi kapsamında 63 kişiye eğitim verildi
- 13:53 - Samsun'da tırla çarpışan ambulansın şoförünün yaralandığı kaza güvenlik kamerasında
- 13:23 - Sudan Sağlık Bakanı İbrahim: “Çatışmalar, sağlık sisteminin çökmesine neden oldu”
- 11:33 - Sağlık çalışanları günlük hayatta karşılaştıkları olayları sahneye taşıdı
- 11:33 - Boyner'in "Askıda İyilik" projesi sürüyor
- 11:08 - Ön çapraz bağ yırtığını teşhis edebilen yapay zeka destekli yazılım geliştirdiler
- 11:08 - Yeni yılın "uğurlu çiçeği" kokinanın zorlu serüveni
- 11:08 - Tekerlekli sandalyeyle sokakları dolaşan kadın, sahipsiz hayvanları besliyor
- 10:33 - Daikin, VRV sistemleriyle hastanelerin iklimlendirilmesine katkı sağlıyor
- 10:18 - TÜSAP Platformunun 40'ıncı Vizyon Toplantısı Sanofi'nin katkılarıyla düzenlendi
- 03:18 - Hamas, Gazze'nin kuzeyindeki Kemal Advan Hastanesinin hedef alınmasını "insanlığa karşı suç" olarak nitelendirdi
- 02:33 - Muğla'da hastaneye çarparak düşen helikopterin enkazı kaldırıldı
- 02:13 - Mozambik'te Chido Kasırgası'nda hayatını kaybedenlerin sayısı 94'e yükseldi
- 00:58 - Sağlık Bakanlığı, 3 sağlık uzman yardımcısı alacak
- 15:28 - AstraZeneca Türkiye'ye İstanbul Marketing Awards'tan 4 ödül
- 12:13 - İSTİB aralık ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi
- 11:58 - Acil vaka tecrübeleri KTÜ'lü doktorlara birincilik getirdi
- 16:58 - TBMM Akran Zorbalığının Araştırılması Alt Komisyonu toplandı
- 16:13 - 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuru
- 15:33 - Adana'da tartıştığı doktoru bıçaklayan sürücü tutuklandı
- 17:03 - TÜ'de "Farklı Perspektiflerden Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendi
- 16:10 - Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2024/49
- 15:58 - "Erkeklerin Dünyası 2024 Araştırması" sonuçları açıklandı
- 15:53 - Çarşamba Devlet Hastanesinde şaşılık ameliyatı yapılmaya başlandı
- 15:38 - Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde "epidural" doğum uygulaması başladı
- 15:38 - Trabzon'da "Geçmişten Günümüze Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendi
- 15:38 - Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğünden "medikal firma yetkililerinin ameliyatlara müdahil olduğu" iddiasına ilişkin açıklama
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
- Samsun'da tırla çarpışan ambulansın şoförünün yaralandığı kaza güvenlik kamerasında
- Muğla'daki helikopter kazasında ölen doktor ve sağlık personelinin cenazesi Antalya'da defnedildi
- Tokat'ta "Fermuar sistemi ile yaşama yol ver" projesi kapsamında 63 kişiye eğitim verildi
- Öğretmenlerin mazerete bağlı yer değiştirme başvuru duyurusu yayımlandı
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim