• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 9 °C

Tıbbi ve tehlikeli atıklara ilişkin çalıştay gerçekleşti

Tıbbi ve tehlikeli atıklara ilişkin çalıştay gerçekleşti
Sağlık Bakanı Müezzinoğlu: "Türkiye olarak çevre sağlığını ne kadar güçlü götürebilirsek insan sağlığını da o kadar güçlü desteklemiş ve onun altyapısını oluşturmuş oluruz"

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Türkiye olarak çevre sağlığını ne kadar güçlü götürebilirsek, insan sağlığını da o kadar güçlü desteklemiş ve onun altyapısını oluşturmuş oluruz" dedi.

AK Parti Genel Merkez Sosyal İşler Başkanlığınca düzenlenen Tıbbi ve Tehlikeli Atıkların Toplanması ve Değerlendirilmesi Çalıştayları'nın sonuncusu gerçekleştirildi.

Bakan Müezzinoğlu, burada yaptığı konuşmada, çalıştayın, insan ve insan sağlığı için çok önemli bir konu başlığı olduğunu söyledi.

Sağlıklı insanın, sağlıklı çevreyle mümkün olabileceğine işaret eden Müezzinoğlu, "Türkiye olarak çevre sağlığını ne kadar güçlü götürebilirsek, insan sağlığını da o kadar güçlü desteklemiş ve onun altyapısını oluşturmuş oluruz" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin özellikle tıbbi atıklar konusunda son 10-15 yıldır önemli yasal düzenlemeler yaptığını ve tedbirler aldığını, uygulamada da önemli başarılara imza attığını dile getiren Müezzinoğlu, şunları kaydetti:

"Ama gerek tıbbi teknolojinin ve tıbbi tedavi araçlarının her geçen gün çoğalması, kimyasalların her geçen gün artması ve tıbbi işlemlerin farklı farklı boyutlar kazanması nedeniyle gerek tıbbi katı atıkların gerekse tıbbi kimyasal sıvı atıkların her yıl güncellenerek, dinamik ve vizyoner bir bakış açısıyla değerlendirilmesi ve sağlıklı bir çevrenin oluşturulabilmesi, korunabilmesi açısından çok önemli olduğuna inanıyorum."

Müezzinoğlu, buna AK Parti Genel Merkezinin öncülük etmesinin, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu'nun duyarlılık göstermesinin, kendileri için ayrı bir güç kaynağı olduğunu kaydetti.

-"Atık yönetimiyle ilgili önemli yol alındı"

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce de 1993'ten beri atık yönetimiyle ilgili çok önemli yol alındığını, önemli çalışmalar yapıldığını söyledi.

Sağlık Bakanlığı ve yerel yönetimlerle görüşerek, gelişmelere göre mevzuat düzenlemesi ve uygulamalarda değişiklik yaptıklarını anlatan Güllüce, katı atık ve atık su konusunda ciddi yatırımlar yapıldığını, önemli tesisler kurulduğunu belirtti.

Buna ilişkin projelerin devam edeceğini ifade eden Güllüce, 2023 vizyonlarında, Türkiye'de katı atık probleminin çözülmesinin de bulunduğunu kaydetti.

-"Eksikliklerin belirlenmesi için kurumları bir araya getirdik"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar da toplumsal adalet ve güvenliğin tesisi ve korunmasının devletin temel görevleri arasında bulunduğunu söyledi.

Halkın huzur ve güven içinde, sağlıklı ve güçlü yapıda hayatını sürdürmesinin, bu görevin hakkıyla yerine getirilmesine bağlı olduğunu vurgulayan Hotar, bireylerin, temel hak ve hürriyetlerden en üst düzeyde yararlanabilmesini sağlamanın, ancak adalet ve güvenliğin bulunduğu böyle bir ortamda mümkün olduğunu kaydetti.

Hotar, Sosyal İşler Başkanlığının, sosyal politikalar, toplumsal gruplar, çevre, sağlık gibi birçok konuda toplumsal refahın sağlanması ve gelişmesine fayda sağlayacak çalışmalar yaptığına işaret etti.

Çalıştayın ilkinin geçen yıl 28 Mart'ta düzenlendiğini bildiren Hotar, çalıştayın Ankara, Hacettepe ve Gazi üniversitelerinin yetkilileri, özel hastane, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, Ankara Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi temsilcileri ile Kamu Hastaneleri Kurumu birim sorumlularının katılımıyla gerçekleştirildiğini belirtti.

Sosyal İşler Başkanlığının, ülkede önemli sağlık ve çevre sorunlarının başında gelen "Türkiye'de atık yönetimi" konusunda eksikliklerin belirlenmesi için kurumları bir araya getirdiğini anlatan Hotar, bu çerçevede ülke genelinde uygulanabilir atık yönetim planının oluşturulması amacıyla çalışmaların başlatıldığını bildirdi.

Katı atıkların bertarafına ilişkin maliyetin yüksekliğinin kaçak oranını arttırdığına işaret eden Hotar, "Reel bir maliyet analizi çıkarılmak üzere Ankara Üniversitesi ve tüm tarafların bir araya gelmesiyle hazırlanacak proje taslağının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı desteğiyle son haline getirilerek, bu analiz çalışmasının sonucunun illere gönderilmesi ve maliyet tespitlerinin buna göre revize edilmesi önerilmiştir" değerlendirmesinde bulundu.

Ayrıca tıbbi ve tehlikeli atıkların tanımlarının detaylı şekilde tasarlandığı entegre Hastane Atıkları Rehberi'nin ilk kez Türkiye sağlık sistemine uygun şekilde oluşturulmaya çalışıldığını anlatan Hotar, şunları kaydetti:

"Önceki çalıştayımızda alınan kararlar doğrultusunda hazırlanan entegre Hastane Atıkları Rehberi dikkate alınarak, Atık Yönetimi Yönetmeliği'nin yeniden yapılandırılması konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığına görüş verilmiş ve uygulamaya sunulmuştur. Bu çalışmanın devamı olarak, yine Başkanlığımızın koordinesiyle katı tıbbi ve tehlikeli atıkların yanında sıvı tıbbi ve tehlikeli atıkların toplanması ve bertaraf edilmesinin önemi vurgulanmış, gerekli standartların oluşturulması ve uygulamaya geçirilmesinin gerekliliği ortaya çıkmıştır."

Hotar, atık yönetiminin sürekli kendini yenileyen ve güncellenmesi gereken bir alan olduğuna dikkati çekerek, bu nedenle Çevre ve Şehircilik ile Sağlık bakanlıkları, üniversiteler ve yerel yönetimlerin yer alacağı aktif bir üst kurulun oluşturulmasını, bu kurulun Başbakanlık bünyesinde yıl içinde çeşitli periyotlarda toplanarak değerlendirmeler yapmasını ve yol haritasını belirlemesini önerdiklerini bildirdi.

-Sare Davutoğlu, çalıştaya katılamadı

Toplantı sonunda Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun talimatlarıyla, tıbbi atıklarla ilgili nihai çözüm için tarafların somut iş bölümünün ve yeni düzenlemelerin belirleneceği, güncel, uygulanabilir yeni düzenlemelerin ortaya çıkacağına inandığını belirten Hotar, doktor olduğu için bu konudaki hassasiyetini her zaman dile getiren Başbakan Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu'nun bir mazereti nedeniyle toplantıya katılamadığını ancak süreci yakından takip edeceğini de söyledi.

Hotar, daha sonra Sare Davutoğlu'nun gönderdiği telgrafı okudu. Davutoğlu'nun telgrafında, "AK Parti Sosyal İşler Başkanlığı tarafından düzenlenen Tıbbi ve Tehlikeli Atıkların Toplanması ve Değerlendirilmesi konulu toplantınıza, bir yakınımın sağlık sorunu sebebiyle üzüntüyle katılamayacağımı bildirir, çalıştay sonuçlarının ülkemizdeki çevre politikalarının gelişmesine katkı sağlamasını temenni ederim" ifadeleri yer aldı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2919 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim