• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 9 °C

THY uçağında Ebola virüsü alarmı

THY uçağında Ebola virüsü alarmı
Türk Hava Yolları’nın (THY), Lagos-İstanbul seferini gerçekleştiren uçağında rahatsızlanan bir kadın yolcu, ‘Ebola virüsü’ şüphesi nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Ebola virüsü yaygın olarak Batı Afrika’da görülüyor. Virüs sebebiyle 961 kişi hayatını kaybe

THY’nin, Nijerya Lagos-İstanbul seferini gerçekleştiren A 330 tipi uçağında rahatsızlanan Stella Omorowa (34) isimli kadın yolcuya, Ebola virüsü şüphesiyle ilk müdahale sağlık ekipleri tarafından Atatürk Havalimanı’nda yapıldı. Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, dün saat 07.40’ta havalimanına inen uçağa giderek hasta yolcuyu muayene etti. Kusma ve yüksek ateşi nedeniyle Batı Afrika’da yaklaşık bin kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Ebola virüsü taşıdığından şüphelenilen Afrikalı Omorowa ile 4 yaşındaki çocuğu Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği’ne sevk edildi. Hastanede yatış işlemleri başlatılan ve hamile olabileceğini söyleyen şüpheli kadın ve çocuğu için hastanede yapılan tetkikler devam ediyor. Konu hakkında açıklamalarda bulunan hastane yöneticisi Operatör Doktor Ömer Sarılar, “Hastanın Ebola virüsü taşıdığına dair net bir şey yok. Şu an için sadece yüksek ateşten kaynaklanan bir durumdan dolayı hastaneye sevk edilmiştir.” açıklamasında bulundu.

THY yetkilileri, kadın yolcunun uçakta kustuğunu ifade ederek, “Uçak indikten sonra gerekli müdahale yapılan yolcumuz, hamile olabileceğini söyledi. Gerekli tedavinin yapılması amacıyla hasta yolcumuzu hastaneye gönderdik. Hastamızın Ebola virüsü taşıyıp taşımadığını tahlil sonucu öğreneceğiz.” dedi.

Konu ile ilgili bir açıklama da Sağlık Bakanlığı’ndan geldi. Bakanlık açıklamasında “Hastanın uzmanlar tarafından muayene ve tetkikleri devam etmekte olup, sağlık durumuyla ilgili ayrıntılı açıklama durumu takiben yapılacaktır. Söz konusu hastada şu an için Ebola virüsünün bulunduğunu söylemek mümkün olmamakla birlikte, geldiği ülkenin Nijerya olması sebebiyle Sağlık Bakanlığı olarak en küçük bulguyu dahi dikkatle değerlendirmeye almaktayız. Öte yandan, varış noktası Barcelona olan yolcu uçağı tahliye edilerek, en küçük bir enfeksiyon ihtimaline karşın derin temizleme ve dezenfeksiyon yapılmaktadır.” ifadelerini kullandı.

EBOLA VİRÜSÜNDE ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIYOR

Dünya Sağlık Örgütü’nün Batı Afrika’da 961 kişinin ölümüne neden olan Ebola salgınının, diğer ülkeler için de risk oluşturduğunu açıklamasının ardından tüm dünya dikkatini bu virüse verdi. Ebola virüsü ile ilgili bilgiler paylaşan Anadolu Sağlık Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Hakko, “Ebola kendini ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrısı, ishal, kusma, mide ağrısı, iştah kaybı ve kanama gibi belirtilerle gösterir.” dedi. Ebola 2014’te Batı Afrika’da Liberya, Gine ve Sierra Leone, Nijerya gibi ülkelerde salgın olarak görülmesinin ardından tüm dünya virüs için alarma geçti.  Virüsü taşıyan hastanın kanı veya kanlı vücut sıvılarıyla temasla, hastaya kullanılmış olan iğnelerle bulaştığını söyleyen Elif Hakko, virüsün havadan geçmediğini ve bir solunum hastalığı olmadığını söyledi. Hakko, “Ebola yiyecek ve sularla da bulaşmaz. Ayrıca Ebola ile karşılaşmış ancak belirtisi olmayan kişiden de geçmez.” diye konuştu. Enfeksiyon hastalıkları uzmanı, ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrısı, ishal, kusma, mide ağrısı, iştah kaybı ve kanama ile kendini gösteren Ebola virüsünün temastan sonraki 2-21 gün içinde ortalama 8-10 günde hastalığa neden olduğunu anlattı. Ebola tedavisinin sadece destek tedavisi olduğunu belirten Hakko, “Yani, hastanın sıvı elektrolit dengesini sağlamak, oksijen desteği vermek, tansiyonunu dengelemek, komplikasyonları tedavi etmektir.” dedi. Ne kadar erken tanı konur ve destek tedavisi başlarsa o kadar iyi yanıt alınacağını belirten Elif Hakko, “Maalesef ilk vakalarda ateş ve baş ağrısı gibi tanı koydurucu olmayan belirtiler nedeniyle yanlış tanılar konmuş ve kayıplar yaşanmıştır. Ancak yine de hastalığa özgün tedavi olmadığından ölüm oranı çok yüksek.” diye konuştu.

Ebola virüsünün Liberya, Gine ve Sierra Leone’de salgın yaptığını ancak Kongo, Gabon, Güney Sudan, Nijerya, Uganda’da da görüldüğünü dile getiren uzman, “Ebola virüsünün doğal rezervuarı bilinmiyor. Ancak, hayvandan insana geçtiği düşünülmekte ve daha çok yarasalardan kuşkulanılmaktadır.” dedi. 8 Ağustos 2014 tarihi itibarıyla kuşkulu ve kanıtlamış vaka sayısı 1779, ölüm sayısı 961, laboratuvarda kanıtlanmış vaka sayısı ise 1134 olarak açıklandı.

Ebola şüphelisi karantinaya alınmalı

Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı  Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu ise Ebola şüphelisi kişinin mutlaka karantinaya alınması gerektiğini söyledi. Hasta yakınlarının ve sağlık çalışanlarının da risk altında olduğunu ifade eden Leblebicioğlu, Ebola şüphelisiyle temas halinde olanların da mutlaka gözlemlenmesi gerektiğini dile getirdi. Bu hastaların hastane içerisinde gezdirilemeyeceğini söyleyen Leblebicioğlu, “Sağlık çalışanlarının da taşıdıkları insanlarda Ebola şüphesi varsa bu kişide mutlaka koruyucu kıyafet, gözlük ve maske takması lazım ki kendilerine böyle bir etken bulaşmasın.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2793 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim