• BIST 9892.77
  • Altın 3065.384
  • Dolar 35.4548
  • Euro 36.2486
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 15 °C

Terliyken başa soğuk su dökmeyin!

Terliyken başa soğuk su dökmeyin!
Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Opr. Dr. Hasan Arkan, yaz sıcaklarında serinlemek için terlemiş bir yüze soğuk veya buzlu su dökülmesinin yüz felcine sebep olabileceğini söyledi.

Arkan, yüz felcinin bir çok sebebe bağlı olduğunu belirterek, ani ısı değişimlerinin de yüz felcini tetikleyebileceğini dile getirdi. Yaz aylarında serinlemek için başa soğuk su döküldüğünü, bunun yanlış olduğunu vurgulayan Arkan, “Nasıl ki soğuk kış günlerinde kaplıca, hamam ve saunadan terli çıkmak yüz felcini tetiklerse, yaz aylarında da terlemiş bir yüze buz gibi su veya buzlu su dökmek aynı etkiyi yapar. Ani ısı değişikliklerine maruz kalmak riski artırır. Özellikle yaz aylarında başa soğuk su dökme sonucu çok sayıda yüz felci vakaları görüyoruz. Kesinlikle baş ve yüz terliyken kafanıza soğuk su dökmeyin.” uyarısında bulunuyor.

Yaz aylarında terlemenin kaçınılmaz olduğunu, terlemenin vücudun ısı dengesini sağlaması için hayati önem taşıdığını vurgulayan Arkan, başa su dökmenin de çok kısa bir serinlik sağlayabileceğini, bunun için büyük bir sağlık riskine girmenin doğru olmadığının altını çiziyor. Yaz aylarında başı sürekli ıslatanın sinüzit hastalığında yol açabileceğini kaydeden Arkan, “Ayrıca bu uygulama sinüzit hastaları için çok daha fazla tehlikeli. Çünkü sinüzite azdırabilir. Sinüzit hastaları asla başı ıslak gezmemeli ve hemen saçını kurulamalı.“ diye konuşuyor.

KLİMAYI 24 DERECEDEN AZA İNDİRMEMELİ
Klimalı ortamlarda çalışanları da uyaran Arkan, dışarıdan gelip terli halde klimalı ortama girilmesinin de yüz felci riskini artırdığını dile getirerek şu önerilerde bulunuyor: “Eğer dışarıdan gelip terlemişsek hemen klimalı ortama girmek yerine, biraz beklemeliyiz . Ya da en azından yüzümüzün terini silmeli ve kurulamalıyız. Yaz aylarında klimayı 17-19 derecelerde çalıştıran var. Bu doğru değil. Klimanın en uygun derecesi yaz aylarında 24. Bu ısı düzeyi güzel, hasta etmeyen bahar gibi bir serinlik sağlar. İç ve dış ısı ortamında uçurum oluşturmaz. Bu da üst solunum hastalıkları ve yüz felci gibi bir çok hastalıktan korur.”

KETEN VEYA PAMUKLU GİYİNİN
Yaz aylarında fazla terlememek için keten veya pamuklu giysiler giyilmesi ve mutlaka şapka takılmasını öneren Arkan, “Ancak piyasada çok ucuza satılan polyester şapkalar var. Bu şapkalar başı serin tutmaz ve aksine daha çok terlemesine sebep oluyor. En güzel şapka keten şapkalar. İlk tercih keten olmalı. Çünkü keten çok iyi hava alır ve başı terletmez. Pamuklu şapkalarda tercih edilebilir.“ şeklinde konuşuyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4058 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim