• BIST 9267.01
  • Altın 2907.517
  • Dolar 34.564
  • Euro 36.6366
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 15 °C

Terlemeye ameliyatlı çözüm, ameliyat nasıl uygulanıyor?

Terlemeye ameliyatlı çözüm, ameliyat nasıl uygulanıyor?
Aşırı terleme nedeniyle sosyal hayatta sıkıntı çekenler, koltuk altından yapılan bir operasyonla çare buluyor. Terli elle tokalaşmamak, yüzün terlemesi özellikle sosyal hayatta sıkıntı yaratıyor, özgüveni azaltıyor.

İzmir Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları Hastanesi 2'nci Cerrahi Klinik Şefi Doç. Dr. Şeyda Örs Kaya, ameliyat için başvuranların sayısında her yaz bir önceki yaza göre yaklaşık iki kat artış olduğunu söyledi. Doç. Dr. Kaya, özellikle gün boyu bilgisayarda çalışan ya da iş yaşantısında ellerini kullanan kişilerin aşırı terleme sorunu nedeniyle ameliyatı tercih ettiğini belirtti.

Doç. Dr. Kaya, “Nüfusun yüzde 1'inde bu hastalık var. Aşırı terleme genellikle 20'li yaşlarda ortaya çıkıyor ve çok ciddi boyutlara ulaşabiliyor. Terli elle tokalaşmamak, yüzün terlemesi özellikle sosyal hayatta sıkıntı yaratıyor, özgüveni azaltıyor. Bu sıkıntıların neden olduğu utanma hissi, kaygı ve stres kişinin ruh sağlığını bozabiliyor. Hastaların çoğunda güven kaybı, sosyal kısıtlanma ve içe kapanma görülüyor. Bir araştırmada aşırı terleme yaşayan kişilerin yüzde 40'ının iş yaşantısında olumsuzluk yaşadığı tespit edildi” dedi.

Başarı yüzde 100'e yakın

Doç. Dr. Şeyda Örs Kaya, aşırı terleme şikayetiyle gelen hastayı kontrolden geçirdikten sonra terlemenin başka bir hastalık nedeniyle olup olmadığını araştırdıklarını vurgulayarak, aşırı terlemeyi önleyen ameliyatın kapalı yöntemle ve kameralar yardımıyla yapıldığını söyledi. Doç. Dr. Kaya, “Ameliyat olan hastalarımız oldukça rahat dönem geçirirler. Ameliyat sonrası fazla komplikasyon yaşamazlar ve üç günde işlerine dönebilirler. Ameliyatlarda başarı oranı yüzde 100'e yakın. Her sene bir önceki seneye göre hasta sayımız ikiye katlanıyor. Hastalar arasında masa başında çalışanları, terzi, kuaför ve tamirciler gibi ellerini kullananlar izliyor” diye konuştu.

Ameliyat nasıl uygulanıyor?

Koltuk altında bir santimetrelik kesi açılıyor. Açılan kesinin içine beş mm çapında bir kamera sokuluyor. Kesilecek sinir büyük ekranlarda çok net olarak görülüyor. Omurganın her iki yanından aşağı doğru inen ve vücutta terlemeyi kontrol eden sempatik sinire ulaşılıyor. 2'nci ve 4'üncü kaburga bölgesindeki sinire mandala benzeyen bir klips takılıyor. Klips, sinirden ter bezlerine giden ve aşırı ter salgılanmasının nedeni olan sinyali kesiyor. Ameliyat bir saat sürüyor ve hastanın kıpırdamaması gerektiği için genel anestezi ile yapılıyor. Terleme, ameliyattan çıkar çıkmaz kesiliyor. Ameliyattan sonra hasta ağrı duymuyor ve bu nedenle ağrı kesici verilmesine gerek kalmıyor.
 



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2737 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim