Aşırı terleyene botoks gerek!
Dr. Neslihan Dolar Medical Park Hastanesi- Dermatoloji Uzmanı
Öncelikle kişide `Şeker ya da guatr hastalığı var mı yok mu?` diye araştırıyoruz. Aşırı terleme sorunu yaşayanlara ben özellikle alüminyum hidroksit içeren kremleri öneriyorum. Eğer kremlerden istenilen sonuç alınmazsa botoksa geçiyoruz.
DERMATOLOĞA GİDİN!
Botoks tedavisi 10 dakika süren, ağrısız, acısız ve anestezi gerektirmeyen bir yöntem. 6 ile 12 ay arasında etkili oluyor. Etki süresi kişiden kişiye göre değişebiliyor. İlk seansta daha kısa süreli etkili olsa da daha sonra uzun süreli etki göstermeye başlıyor. Botoks, 13 yaşından itibaren herkese yapılabiliyor. Ancak uygulama steril bir ortamda yapılmalı. Yalnız burada dikkat edilmesi gereken, bu işi bir estetisyene değil, plastik cerraha veya dermatoloğa yaptırmak. Ben terleme sorunu için ameliyatı çok önermiyorum. Çünkü ameliyatta anestezi almak gerekiyor. Oysa bu problem botoksla çözülüyor.
30 dakikada kalıcı çözüm!
Prof. Dr. Şükrü Dilege
Amerikan Hastanesi- Göğüs Cerrahisi Uzmanı
İlk etapta, terlemenin sebebini araştırıyoruz. Toplumsal anksiyete bozukluğu ya da sosyal fobi gibi ruhsal rahatsızlıklar için kişiye ilaç tedavisi öneriyoruz. Ancak durumun psikolojik olmadığına karar verirsek, kişiye bazı testlerin sonucunda `hiperhidrozis` teşhisi koyabiliyoruz. Bu hastalığın halk arasında bilinen asıl adı aşırı terleme... Bu hastalık titreme ve terleme nöbetleriyle kişiyi hazırlıksız yakalayabiliyor. ETS yani `Endoskopik Torasik Sempatektomi` adlı 30 dakikalık bir ameliyatla bu hastalığı tedavi edebiliyoruz. Bu şekilde, avuç içi ve koltuk altı ter bezlerine terleme uyarısı götüren sinirleri kapalı ameliyat yöntemiyle devre dışı bırakıyoruz.
FELCE SEBEP DEĞİL!
Böylece ter bezleri etkisiz hale geliyor ve terleme kalıcı olarak ortadan kaldırılıyor. Sinirlerin devre dışı bırakılması felce sebep olmuyor. Ertesi gün hastaneden taburcu olabiliyorsunuz.
Erkeklerin işi daha zor!
Dr. Zerrin Baysal
Memorial Hastanesi Dermatoloji Uzmanı
Terlemenin birçok nedeni olabilir. Öncelikle kişi doktor kontrolünden geçmelidir. Botoksun genel olarak bütün vücudun terlemesine bir katkısı olmaz. Botoks bölgesel terleme için, el, ayak ya da koltuk altı bölgelerinde etkili olur. Genel anlamda vücut terlemesi için dünyanın hiçbir yerinde tamamen bir tedavi yok! Çünkü botoksta ya da cerrahi yöntemlerde, o siniri felç ediyorsunuz. Bu yöntemle sadece belli bir bölge felç oluyor ama bütün sinirler felç olmuyor! Bölgesel terlemelere ise botoks ya da cerrahi yöntemle müdahale edilebiliyor.
TERLEMEK ÇOK DOĞAL!
Üşümek ne kadar doğalsa; terlemek de o kadar doğal. Terlemezsek vücut ısımız artar. Bu bakımdan ter bezleri önemlidir. Genel olarak terleme engellenmemeli. Fazla terleyen insanlar sık sık duş almalı. Terleyen bölgeye deodorant ya da ilaç sürülmeli. Penye ve pamuklu giyecekler giyilmeli. Kadınlar yazın bu konuda daha şanslılar çünkü açık ayakkabılar giyebiliyorlar. Erkekler ise iş yerlerinde açık ayakkabı giyemiyor. Her 10 erkekten 8`i mantar problemi yaşıyor. Ben toplumsal olarak kılık kıyafet yönetmeliğinde değişiklik yapılmasını öneriyorum. Terlemeye çok elverişli durumu olanlar bu konuda sağlık raporu alabilirler.
Deodoratın yan etkisi yok!
Dr. Şerafettin Saraçoğlu Özel
Gaziosmanpaşa Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı
Terlemenin yoğunluğuna göre birkaç tedavi yöntemi uygulanabilir. Sebepsiz el, ayak, alın ve koltuk altı terlemeleri için en ideal yöntem terlemeyi önleyici yoğun krem formundaki deodorantlar ve kremlerdir. Bunların ciddi yan etkileri yoktur! Ama eğer çözüm sağlanmazsa ben hastalarıma `İyontoforez` yöntemini öneriyorum. Bu yöntemle suyun içinden verilen hafif bir elektrik akımıyla terleme azaltılabiliyor. Ancak bu yöntem terlemeyi iki ay kadar önlüyor, eğer sorun tekrarlanırsa bir kez daha yapılması gerekiyor.
TER BEZLERİ TAHRİP OLUR
`İyontoforez` yöntemi de başarılı olamazsa, o zaman botoksu tavsiye ediyorum. Botoks uygulamasının kalıcılığı kişiye göre değişiyor. Yaklaşık altı ay ila bir yıl içinde rahatsızlık yeniden ortaya çıkıyor. Ancak strese bağlı yoğun alın bölgesi terlemesinde botoks yöntemiyle tedavi kalıcı olabiliyor. Aşırı terleme rahatsızlığında öncelikle bu yöntemler uygulanmalı, ama hâlâ şikayetler devam ediyorsa Türkiye`de bizim pek kullanmadığımız cerrahi tekniklerle tedavi yapılmalı. En kalıcı çözüm de budur. Ancak riskleri büyüktür. Ter bezlerinin sayısı azaltılır ve vücuttaki bezler tahrip olabilir.
En sık kullanılan yöntemler:
Deodorantlar: Etkili olabilir ancak sık sık uygulama gerektirir ve deri imitasyonuna neden olabilir.
Sistemik antikolinerjik ilaçlar: Bazı hastalarda işe yarayabilir. Ancak ağız kuruluğu, kabızlık ve görme bulanıklığı gibi yan etkilerinden dolayı kullanımı sınırlıdır.
İyontoforez: Etkisi geçicidir ve haftada iki kere veya daha fazla tekrarlanmalıdır. Deride duyarlılığa neden olabilir. Koltuk altı için kullanımı pratik değildir.
Cerrahi: Koltuk altı aşırı terlemesi için bir tedavi seçeneğidir. Ancak deride gözle görülür iz bırakır.
Botoks: Ter bezlerinde sinir iletisini etkin biçimde bloke ederek etkisini gösterir. Hastaların yüzde 95`i, uygulamadan sonraki birinci haftada tedaviye yanıt verir. Ortalama tedavi süresi yedi aydır.