• BIST 9642.1
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • Ankara -1 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 3 °C
  • Antalya 7 °C
  • İzmir 7 °C

Tereyağ mı margarin mi?

Tereyağ mı margarin mi?
Sabah kahvaltılarının değişmez bir parçası olan margarin veya tereyağını ekmeğin üzerine sürüp bal,..

Sabah kahvaltılarının değişmez bir parçası olan margarin veya tereyağını ekmeğin üzerine sürüp bal, reçel veya kaymakla birlikte yemenin tadına pek çok kişi doyamaz. Peki kalp sağlığı için tereyağ mı margarin mi?


Özellikle kolesterol sorunu olan insanlar bu yağların kendileri için zararlı olduğunu bilir, buna rağmen vazgeçemez. Peki kalp sağlığınızı korumak için tereyağı veya margarinden hangisini tercih etmeniz gerektiğini biliyor musunuz?

Mayo Clinic'in haberine göre, Margarin bitkisel yağlardan yapılmıştır ve bu nedenle kolesterol içermez. Aynı zamanda tereyağına göre margarinde tekli ve çoklu doymamış yağlar fazladır.

Bu yağ çeşitleri doymuş yağın yerine kullanılınca kötü kolesterolün düşmesine yardım ediyor. Diğer yandan tereyağı ise hayvansal yağlardan üretiliyor. Kolesterol ve yüksek seviyede doymuş yağ içerir.

Fakat margarinlerin hepsi için çok sağlıklı diyemeyiz, hatta bazı margarinler, tereyağından daha kötü olabilir. Genelde, tereyağından daha sert olan margarinler daha fazla trans yağ içeriyor.

Bu nedenle paket margarinler genellikle yayık, yumuşak olanlardan daha fazla trans yağ içerir. Doymuş yağ gibi trans yağ da kan kolesterolünü ve kalp hastalığı riskini artırır.

Ayrıca trans yağlar iyi kolesterol seviyesini de düşürür. Yumuşak margarin (benecol) gibi ekmeğe sürülenler bitki stenolleri ve sterolleriyle takviye edilmiştir ve kandaki kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olur.

Ekmeğe kolayca sürülebilen margarinler almadan önce etiketin arkasındaki besin değerlerini okuyun ve özellikle içerdikleri doymuş yağ ile trans yağ miktarlarına dikkat edin. Margarin tadını sevmiyorsanız ya da tereyağını tamamen bırakmak istemiyorsanız, dövülmüş ya da eğer bulabilirseniz diyet tereyağı kullanın.

Bir başka öneri olarak da tereyağı, zeytinyağı ya da kanola yağı karışımı ürünleri deneyebilirsiniz. Uzmanlar bu ürünleri kullanırken de aşırıya kaçmamanızı tavsiye ediyor.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3648 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim