• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 4 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 9 °C
  • İzmir 8 °C

Tenisçi Dirseği Hastalığından Korunma Yöntemleri

Tenisçi Dirseği Hastalığından Korunma Yöntemleri
Eskişehir Fizyomer Terapia Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Berrin Akpınar, tenisçi dirseği hastalığından korunma yöntemlerini anlattı.

Tenisçi dirseği hastalığının, kol kemiğinin dirseğe uzanan alt ucunun dış tarafına (lateral epikondil) bağlanan el bileğini yukarı kaldıran kasların tendonlarının kronik dejenerasyonu olduğunu aktaran Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Berrin Akpınar, hastalığın bu adı almasının sebebinin, ilk ve en sık olarak tenis oynayan kişilerde görüldüğünü kaydetti. Dr. Akpınar hastalığın, tenisçilerin raketi el bilekleri ile sıkı kavrayarak, tenis oynarken sıkça el bileklerini zorlayarak kullanmaları sonucunda oluşan bir rahatsızlık olmasından kaynaklandığını söyledi. Tenis oynayanlar dışında el bileğinin tekrarlayıcı yukarı kaldırma, avuç içini yukarı çevirme ve yumruk sıkma hareketlerini yapanlarda da bu hastalığın görüldüğünü belirten Dr. Akpınar, "Popülasyonun yüzde 1-3'ünü etkileyen ve özellikle orta yaşta ortaya çıkan sık görülen bir rahatsızlıktır" ifadelerini kullandı.

"Aşırı zorlayıcı ve tekrarlayan dirsek ve el-bilek hareketlerinden kaçınılmalıdır"

Eskişehir Fizyomer Terapia Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Berrin Akpınar, tenisçi dirseğinden korunma yöntemlerini şöyle özetledi:

"Aşırı zorlayıcı ve tekrarlayan dirsek ve el-el bilek hareketlerinden kaçınılmalıdır. Aktivite öncesinde iyice ısınma yapılmalıdır. Bez sıkma, cam silme, kavanoz açma, tornavida sıkma gibi ev işleri arada dinlenerek -örneğin saat başı 15 dakika ara vererek- yapılmalıdır. Yumruk sıkmamaya, cisimleri kavrarken aşırı sıkı kavramamaya çalışılmalıdır. Cisimleri kavrarken avuç içinin yukarı bakacak pozisyonda olmasına dikkat edilmelidir. Bilgisayarda fareyi kullanırken çok sıkı tutulmamalıdır. Küçük olmamasına, avuç içini dolduracak büyüklükte olmasına dikkat edilmelidir."

Dinlenme ve soğuk uygulama

Tenisçi dirseği hastalığının tedavisinde ağrıya neden olan aktivitelerden kaçınmanın ilk hedef olduğunu belirten Dr. Berrin Akpınar, "Şikâyete neden olacak aktiviteleri kısıtlamak veya modifiye etmek gereklidir. İstirahat ve aktivite sonrası soğuk uygulama yapılabilir. Ayrıca kriyoterapi adı verilen yöntemle hem ağrı azaltılabilir, hem de yangı yatıştırılabilir ki rahatlatıcı etki yanında bu tedavinin iyileştirici etkisi olduğu anlamına da gelir" diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1624 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim