• BIST 11064.85
  • Altın 2576.235
  • Dolar 33.0183
  • Euro 35.9559
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 24 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 28 °C
  • İzmir 27 °C

Temiz olmayan havuzlar Hepatit A virüsü tehlikesi taşıyor

Temiz olmayan havuzlar Hepatit A virüsü tehlikesi taşıyor
Medicana Ataköy Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü'nden Dr. Hasan Hacıosman, hijyen eksikliği olan havuzlardan Hepatit A virüsünün bulaştığını bildirerek, temizliğe dikkat edilmesi uyarısında bulundu.

Medicana Ataköy Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü'nden Dr. Hasan Hacıosman: - "Hepatit A gibi virüsler aşılanmamış çocuklara daha sık bulaşmakta ve yine çocuklarda bazen ağır seyredip karaciğer yetersizliği, hayati tehlike oluşturabilmektedir"

Hacıosman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hijyenik olmayan havuzlardan bulaşan hastalıklar hakkında bilgi verdi.

"Crypto" adlı mikropların uzun süre havuzlarda yaşayabildiğini ve ishale sebep olabildiğini söyleyen Hacıosman, ishalle seyreden Rotavirüs'ün de havuzlardan bulaşabildiğini aktardı.

Hijyenik olmayan havuzların neden olduğu bir diğer hastalığın da idrar yolu enfeksiyonu olduğunu kaydeden Hacıosman, bu hastalığın da en çok kadınlarda görüldüğünün altını çizdi.

Hacıosman, temizliği doğru yapılmayan havuzların tifo, kolera, basilli dizanteri, giardia paraziti ve mantar enfeksiyonların yanı sıra gözde tahrişe ve konjonktiviteye, dış kulak yolu enfeksiyonuna, kadınlarda vajinal mantar enfeksiyonlarına neden olabileceğini belirtti.

- "Temizliği doğru yapılmamış havuz suları ciddi sağlık sorunları doğurur"

Özellikle yaz aylarında yoğun olarak kullanılan kalabalık girilip çıkılan havuzlara dikkat edilmesi gerektiğinin dikkati çeken Hacıosman, havuz temizliğinin fiziksel ve kimyasal olarak yeterli sıklıkta yapılması gerektiğini söyledi.

Hacıosman, eğitimli havuz görevlilerinin havuz temizliği ve hijyenini yakından takip etmesi gerektiğinin anlatarak, şu bilgileri paylaştı:

"Temizliği doğru yapılmamış havuz suları ciddi sağlık sorunları doğurabilmektedir. Klorlamanın yeterli yapılmadığı ve sirkülasyon problemlerinin olduğu havuzlara girilmemelidir. Beden hijyenimize dikkat etmemiz gerekmektedir ve yüzmeden önce herkesin duş alması gerekmektedir. Yüzme esnasında bone takılmalıdır. Yüzme esnasında havuz suyunu yutmamak gerekmektedir. Mümkünse risk oluşmaması için yetişkinler ile çocuklar için ayrı havuzları tercih etmelidir. Havuzdan çıktıktan sonra duş alıp kurulanmalı ıslak mayo ile oturulmamalıdır. Havuzdan sonra temiz kıyafetler giyilmelidir. Kullanılan havlular kişisel olmalıdır."

- "Denetimler sıklaştırılırsa havuzdan bulaşan enfeksiyonlar kontrol altına alınabilir"

Havuzlardan bulaşan hastalıklar kalıcı hasar bırakmasa da bazen uzun süren tedavilere ihtiyaç duyulduğunu aktaran Hacıosman, "Özellikle Hepatit A gibi virüsler aşılanmamış çocuklara daha sık bulaşmakta ve yine çocuklarda bazen ağır seyredip karaciğer yetersizliği, hayati tehlike oluşturabilmektedir." açıklamasında bulundu.

Hacıosman, havuzlarda kullanılan yüksek miktardaki klorun cildi tahriş edici etkisinin yanı sıra havuzda uzun süre kalan kişilerde cilt kuruluğu, kaşıntı, gözlerde kızarıklık yaşanırken, astım hastası ya da alerjisi olan kişilerde de nefes darlığına neden olduğunu belirtti.

Özellikle yaz aylarında serinlemek amacıyla havuz kullanımı artışıyla birlikte havuz denetimlerinin yeterince yapılmamasından ötürü son zamanlarda havuzlardan bulaşan virüslerin sebep olduğu hastalıklarda vaka artışlarını gözlemlemekte olduklarını bildiren Hacıosman, "Bu konuda halkımızın bilinçlendirilmesi ve denetimlerin sıklaştırılması sayesinde havuzdan bulaşan enfeksiyonları kontrol altına alınabileceğini düşünüyorum." önerisinde bulundu.

Hacıosman, havuzlardan bulaşan virüslerin her yaş grubunu etkilemekle birlikte daha sık bağışıklığı zayıf olan kişileri (kanser hastaları kortizon ve immün süpresan tedavi altındaki romatizma ve diğer hastalar, kronik hastalığı olan kişiler) yaşlıları ve çocukları daha yoğun olarak etkilediğini ve bu kişilere tavsiye olarak kalabalık ve denetimsiz havuzlara girmemesi gerektiğini aktardı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 329 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim