• BIST 9549.89
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 19 °C

Tembellik depresyon sebebi mi?

Tembellik depresyon sebebi mi?
Takıntı, depresyon ve şizofreni gibi ruhsal sorunlar sakinleştiriciyle bastırılabilir mi? Prof. Dr. Sedat Özkan, günümüzde pek ...

 



AĞRI KESİCİLER SİNİRLERE ETKİ ETMİYOR
Menopozda antidepresan ilaç kullanmak şart mı?
Gece terlemeleri, cinsel işlev bozukluğu, libido azalması, uykusuzluk, baş ağrısı gibi pek çok belirti aslında psikolojik gibi görülse de, hormonal değişiklikten kaynaklanır ve klasik menopoz tedavisi ile düzelir. Bunun yanında ortaya çıkan depresyon ise kadınların bu dönemi daha sıkıntılı geçirmesine yol açar ki; bu durumda hormonal tedavinin yanında depresanlara da ihtiyaç oluyor.
baş etmesi imkansız
Stres kaynaklı baş ağrılarında ağrı kesici işe yarar mı?
Yaramaz, çünkü sorunun kaynağı organlar değil organlarla etkileşim içinde olan sinir sistemindedir. Ağrı kesicilerin bu tip sorunlarla baş edebilmeleri mümkün değildir. Bu insanların bedenleriyle sürekli uğraşmaları, doktor doktor gezmeleri de sorunu artıran bir faktördü

TAKINTI TEDAVİSİNDE İLAÇ ARTI PSİKOTERAPİ
Takıntı hastalığı günümüzde nasıl tedavi ediliyor?
Yapılan birçok çalışma obsesif kompulsif bozukluk dediğimiz takıntı hastalığında ilaç tedavisinin etkinliğini kanıtlamıştır. Depresif bozukluklar ve diğer mental bozuklukların tedavisinde kullanılan ilaçlar; alışılmış dozlarıyla bu rahatsızlıkta da kullanılabilirler.

DESTEK GEREKİYOR
Obsessif kompulsif bozukluk (OKB) tedavisinde terapi nasıl uygulanıyor?
Özellikle bilişsel-davranışçı terapide sıklıkla karşılaşılan; düşünsel çarpıtmaları değiştirmeye yardımcı olan özgül yöntemler kullanılmaktadır. Yine OKB'de yapmaya zorlanılan törensel davranışlar gibi eylemleri ortadan kaldırmak için özgül yöntemler kullanılır. Takıntılara eşlik eden rahatsızlık ve kaygıyı azaltmak için; uzun süreli yinelenen uyaranlarla sinir sisteminin 'alışması' ve 'sıkılması', terapide yaşanan süreçtir. Eğer korkulan durum gerçek hayatta yaratılamayacak bir durumsa 'imgesel karşı karşıya gelme' yöntemi kullanılabilir.
Hasta yakınlarına ne gibi görevler düşer?
OKB hastalarının yakınlarının da hastayı tedaviye katılması için zorlamaları ve hastaya yargılayıcı gözle bakmamaları gerekir. Tedavi sabır ister. İlaç artı psikoterapi birlikte yürütülmelidir.
Sizin kurduğunuz gündüz hastanesi hangi hastalıklarda daha çok etkili?
Zorunlu yatış gerektirmeyen her türlü psikiyatrik durumda avantajlıdır.

SANAT VE MEŞGULİYETLE TEDAVİ HER ZAMAN ETKİLİ
Şizofreni tedavisi gören hastalar topluma nasıl kazandırılıyor?
Bu konuda uzmana, hastaya ve aileye önemli görevler düşer. Hastalığı tedavi ederken, kişinin mümkün olduğunca işlevsel ve üretken kılınması gereklidir. O hastaya uygun iletişim becerileri yeni ilişkiler ve gerçekçi işlevsel uğraşlar sağlanmalıdır. Bu da oldukça iyi tanımlanmış bilimsel meşguliyet tedavisi ve sanatsal rehabilitasyon programları ile mümkündür.
Sanatsal etkinlikler psikiyatrik tedavide nasıl kullanılıyor?
İnsanoğlunun bir sözel, bir de görsel kendini ifade etme biçimi vardır. 10 binlerce yıl önceki insanoğlu; mağaralara yaptığı resimlerle kendilerini daha çok görsellikle ifade ederdi. Psikiyatri hastalarında sanat; onun iç dünyasının, duygularının, hayallerinin, beklentilerinin ortaya konmasında kullanılan en doğal yöntemdir. Hastalığın ve kişinin anlaşılmasında bize yardım eder. Ayrıca sağlıklı algı mekanizmalarının geliştirilmesinde önemli rol oynar. Meşguliyet ve sanat terapisi; böylesine bir bilimsel temele dayanmaktadır.
 

ESRA TÜZÜN

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 19232 defa okunmuştur
Haberin Devamı 1 2  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim