• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 7 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 12 °C

Telomer gerçeği

Telomer gerçeği
Sertab Erener’in “100 yaşına kadar yaşamak istiyorum” açıklamasıyla gündeme gelen telomer tedavisiyle ilgili tartışmalar devam ediyor. Peki telomer nedir?


İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman ERK

Telomer nedir?

Yunanca ‘telos' son, ‘meros' ise parça anlamına gelir. Telomerler kromozomların uçlarında yer alan, genetik bilgi taşımayan, DNA ve protein içeren bölgelerdir. Telomerler kromozomları korur, kromozom uçlarının birbirine yapışmasını engeller, kromozomlara uygun bir pozisyon sağlar.

Telomerlerin kritik bir kısalığa ulaşması yaşlanmayı başlatan unsurlar arasında yer alır. Oksidatif stres ve inflamasyona yol açan karbonhidratlar ve şeker, fastfood yiyecekler, hayvansal proteinler, işlenmiş gıdalar, asidik gıdalar, doymuş ve trans yağ içeren gıdalar telomer boylarını kısaltıcı etki yapmaktadır.

Sigara içilmesi, HIV virüsü infeksiyonu, sisplatin gibi bazı kanser ilaçları da telomerlerdeki kısalmayı hızlandırabilirler.

Bunları yap telomerler uzasın

Sebze ve meyveler, bitkisel proteinler, tekli doymamış yağlar, omega 3, antioksidan vitaminler, resveratrol, egzersiz, uyku, sakin ve dingin bir yaşam, B vitaminleri, haftada 4-5 gün akşamları 12 saat kadar aç kalmak telomerleri koruyucu etki yaratmaktadır.

Akdeniz ve Okinawa diyetlerinin telomerleri uzatıcı etki gösterdiği ispatlanmıştır.

Telomeraz gençlik iksiri mi?

Telomeraz; hücre içerisinde var olan, kısalan telomerleri onaran, telomerlerin bitmemesini sağlayan bir enzimdir. Hücrenin telomer boyu ve telomeraz enzim aktivitesi hücrenin kaç defa bölünebileceğini yani yaşam süresini belirlemektedir. Telomer boyunun kısalmasını önleyen tedaviler ve telomeraz aktivitesini artıran tedavilerle yaşlanma sürecinin yavaşlatılabileceği düşünülmektedir. Kanserli hücre ve dokularda telomeraz enzimi oldukça etkindir. Telomeraz normal hücrelerde hücrenin çok daha fazla sayıda bölünmesini ve dolayısı ile çok daha uzun yaşamasını sağlarken, kanserli hücrelerin sonsuz bir hızla çoğalmasına neden olmaktadır. Yaşlanma, genetik ve çevresel faktörler telomerlerde hasarlara neden olabilir.

Hızlı yaşlanmanın nedenleri

Telomerler basitçe ayakkabı bağlarının uçlarında yer alan, bağların açılmasını ve deforme olmasını önleyen metal parçalara benzetilebilir. Telomer uzunluğu hücre çoğalmasını ve dolayısıyla yaşam süresini belirleyen en önemli unsurlardan biridir. Telomer boyu ne kadar kısa ise yaşam o kadar kısadır. Bütün bunlara değinmeden önce yaşlanmayı hızlandıran nedenlere bir göz atalım…


1. Serbest radikaller, antioksidan sistemin yetersizliği
2. Toksinler, çevresel kirlilik, radyoaktivite, manyetik kirlenme
3. Glikozilasyon
4. Hormonlarda azalma
5. İnsülin direnci, şeker hastalığı
6. Sağlıksız ve hareketsiz yaşam tarzı
7. Sağlıksız beslenme
8. Sigara, alkol, uyuşturucu
9. Stres, depresyon
10. Uyku kalitesinde azalma
11. Genetik miras
12. Vücut yağlanması, obezite
13. Geçirilmiş hastalıklar
14. Aşırı egzersiz
15. Damar yaşlanması
16. Kolesterol yüksekliği
17. Homosistein yüksekliği

kaynak:sözcü

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4742 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim