T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü
Sayı: -67189002-710-269330423 24/02/2025
Konu: Teleradyoloji Sistemi İş Kuralları Hk.
DAĞITIM YERLERİNE
e-Nabız Sistemi, hastaların hizmet aldıkları sağlık tesisi fark etmeksizin tüm muayene, tetkik, tedavi bilgilerine ve tıbbi özgeçmişlerine tekil ve güvenli bir kaynaktan kesintisiz olarak erişebildikleri, ayrıca giyilebilir cihazlardan alınan sağlık verilerini anlık olarak kaydedebildikleri dünyanın en büyük ve kapsamlı kişisel elektronik sağlık kaydı sistemidir. e-Nabız Sistemi ile entegre çalışan Teleradyoloji Sistemi ise hekimlerin hastalarına ait radyolojik tetkiklerine, endoskopi ve benzeri diğer tıbbi görüntülerine 7x24 web ve mobil ortamda erişmesine, bu tetkiklerin raporlanabilmesine, hekimler arası telekonsültasyon yapılabilmesine, tıbbi görüntü ve raporların kalite açısından değerlendirilebilmesine olanak sağlamaktadır. Hekimlerin sağlık hizmetinde e-Nabız Sistemi tarafından sunulan ayrıntılı ve kaliteli sağlık verilerinden yararlanmaları, hasta ve hekim arasındaki iletişimi kuvvetlendirilmekte, teşhis ve tedavi sürecinin etkinliğini ve hızını artırmaktadır.
Önemle belirtmek gerekir ki, mevzuatımızda e-Nabız Sistemimin Anayasa, Kanun, Kararname ve Yönetmelik seviyesinde pek çok hukuki dayanağı bulunmakta olup sağlık kuruluşlarının Bakanlığın merkezi veri sistemine veri göndermeleri hukuki bir yükümlülüktür. 6698 sayılı Kanun’un 6 ncı maddesinde, Sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.” hükmü, 3359 sayılı Kanun’un 3 üncü maddesinde; “Herkesin sağlık durumunun takip edilebilmesi ve sağlık hizmetlerinin daha etkin ve hızlı şekilde yürütülmesi maksadıyla, Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarınca gerekli kayıt ve bildirim sistemi kurulur. Bu sistem e-Devlet uygulamalarına uygun olarak elektronik ortamda da oluşturulabilir.” hükmü bulunmaktadır. e-Nabız sistemine erişim kuralları, verilerin hangi şekilde ve sürelerle saklanacağı Kişisel Sağlık Verileri Hakkında Yönetmelik’te, veri göndermeme durumunda uygulanabilecek müeyyideler ise 3359 sayılı Kanun’un Ek-11 ’inci maddesinde ayrıntılarıyla düzenlenmektedir.
Tüm bu yasal dayanaklar ve görülen faydalar doğrultusunda, tüm sağlık kuruluşlarında ekte yer alan görüntüleme cihazlarında üretilen verilerin Teleradyoloji Sistemine eksiksiz gönderilmesi gerekmektedir. Yukarıda yer alan hususlara ilave olarak Teleradyoloji Sistemine 01.06.2025 tarihinden itibaren çekilmiş tüm görüntülerin ve bu görüntülere ait raporların gönderilmemesi durumunda Sosyal Güvenlik Kurumu’nun MEDULA Sistemine bildirim yapılmayacaktır. Ayrıca ekte yer alan görüntüleme cihazlarının veri göndermemesi durumunda da muafiyet verilmeyecektir. Bu minvalde, anılan konulara ilişkin iş ve işlemlerin tarafınızca ivedilikle başlatılması ve ilgili sağlık kuruluşlarının bilgilendirilmesi hususunda bilgilerini ve gereğini rica ederim.
Dr. Şuayip BİRİNCİ
Bakan a.
Bakan Yardımcısı
Ek: Radyoloji, Nükleer Tıp ve Diğer Tıbbi Görüntüleme Cihazları Listesi (3 Sayfa)
Dağıtım:
Gereği: Bilgi
İl Valiliğine (İl Sağlık Müdürlüğü) Sosyal Güvenlik Kurumuna
KTS’de Kayıtlı HBYS ve PACS Üreticilerine
Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com
YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Sağlık Aktüel’e (www.saglikaktuel.com) aittir. www.saglikaktuel.com biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal işlem uygulanacaktır.