• BIST 9906.14
  • Altın 3064.458
  • Dolar 35.4683
  • Euro 36.2564
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 15 °C

Telefon ve oyun konsolu kireçlenmeye yol açıyor

Telefon ve oyun konsolu kireçlenmeye yol açıyor
'Aşırı mesajlaşmanın ve oyun konsolu kullanmanın sonuçlarını ilerde göreceğiz ancak erken eklem rahatsızlığı olacağı çok aşikardır.'

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ayhan Bilgici, cep telefonuyla aşırı kısa mesaj yazan ve oyun konsollarıyla aşarı vakit geçirenlerde erken eklem rahatsızlığı (osteoartrit) denilen kireçlenmenin yaşanabileceğini söyledi..

Bilgici, aşırı mesaj çeken ve oyun konsolu kullananların baş parmağı içe doğru büken kaslarında kalınlaşma ve eklemlerde kireçlenme oluşabileceğini belirtti.

"ERKEN KİREÇLENME OLACAK"

Oyun konsolları gibi teknolojilerin hayatımıza yeni girdiğini bu nedenle sonuçlarının ilerde görüleceğini vurgulayan Bilgici, şunları kaydetti:

“Muhtemelen bu kişilerde erken kireçlenme ve dejenerasyon olacak. Bilgisayarı fazla kullandığınızda kireçlenmeyi artırır. Bu durum eklemlerimizde bozulmaya yol açıyor. Her eklemimiz için bu durum geçerlidir. Kontrollü bir şekilde spor yapmak çok iyidir ancak erken yıpranmalar görülebilir. Çiftçilerde kalça problemi çok görülür çünkü kalçalarını çok kullanırlar. Çok yoğun kullandığınız zaman eklemlerimizde kireçlenme gelişebilir. Teknolojiyi bu kadar yoğun kullanmamız eklemlerde erken osteoartrit yapıyor diye bir bilimsel verimiz yok. Aşırı mesajlaşmanın ve oyun konsolu kullanmanın sonuçlarının ilerde göreceğiz ancak erken eklem rahatsızlığı olacağı çok aşikardır.”

YATTIĞIMIZ YERE DİKKAT

Kullanılan yatak ve yastığın vücudun şekline uygun olması gerektiğine dikkati çeken Bilgici, şunları söyledi:

“Kullandığımız yastığın boynun normal eğriliğini desteklemesini ve yatağın vücudumuzun şeklini almasını istiyoruz. Dümdüz bir yatak bel eğriliğinizi desteklemeyen bir biçimdir. Yatağın ne çok sert ne de çok yumuşak olmasını isteriz. Beli ağıran tahtada yatacak uygulamasıda yanlış bir şeydir. Yere battaniye serilerek yatılması bizim istediğimiz bir uygulama değildir. Yattığımız yerin dümdüz olması değil vücudumuzun şeklini alması gerekiyor. Vücut zaten yattığınızda en uygun pozisyonu bulur. Omurgamız dümdüz olmadığı için dümdüz bir yatak ve sert bir zeminde yatmak doğru değildir."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3187 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim