• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 13 °C

Teknoloji elimizi ve parmaklarımızı ne kadar etkiliyor?

Teknoloji elimizi ve parmaklarımızı ne kadar etkiliyor?
Telefonla mesajlaşmanın el ve parmaklara zarar verdiğini söyleyen Doç. Dr. Ayhan Kılıç: "El bileğine ve ele daha az yüklenecek hafif telefon ve tablet modellerini seçin. Sürekli aynı elle yazmayın"

Liv Hospital El ve El Bileği Cerrahı Doç. Dr. Ayhan Kılıç; teknolojinin parmak ve bileklere verdiği zararları anlattı!

Teknoloji elimizi ve parmaklarımızı ne kadar etkiliyor?

Akıllı telefonlar ve tabletlerle sürekli mesajlaşıyoruz. İş dünyasının vazgeçilmezi haline gelen cep telefonlarının kullanılması, birtakım sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Cep telefonları; kalp ve beyne verdiği zararların yanı sıra parmaklara da zarar vermeye başladı. Mesajlaşma yüzünden yaşanan el ve başparmak sorunları, özellikle genç yaştaki kişileri etkiliyor. 50 kelimenin yazılabilmesi için 400-500 başparmak hareketi gerekiyor. Bu alışılmadık hareketlilik düzeyine maruz kalan el eklemlerinde zorlanmaya bağlı aşınma ve yırtılmalar da meydana gelebiliyor. Bununla beraber karpal tünel gibi sorunlar da görülebiliyor.

ELLERİNİZİ ZORLAMAYIN

Bu sorunlardan korunmak için ne yapmak gerekiyor?

El bileğine ve ele daha az yüklenen hafif telefon ve tablet modelleri seçilmeli. Telefondaki kısa yolları ve otomatik metin düzenleyicilerini kullanarak hareketler azaltılabilir. Ayrıca kavramayı kolaylaştırıcı kılıflar, aparatlar ve kablosuz yazım klavyeleri kullanılmalı. Sürekli aynı elle yazmamak da el sağlığı için yararlı olur.

Tedavi nasıl yapılıyor? El ve parmakların, zorlayıcı aktivitelerden uzak tutulması gerekebilir. Gerekirse yardımcı ortez kullanılır. Çeşitli ağrı kesici ve şişlik indirici ilaçlar kullanılıp soğuk tampon uygulanır. Tüm bu uygulamalara rağmen geçmeyen ağrılarda mutlaka uzman bir doktora başvurmak gerekir.

Liv Hospital Omurga Cerrahı Prof. Dr. Alpaslan Şenköylü

BİLGİSAYAR BAŞINDA OTURMAK OMURGADA AĞRIYA NEDEN OLUR

Liv Hospital Omurga Cerrahı Prof. Dr. Alpaslan Şenköylü, teknolojinin yaşamımıza yoğun biçimde girmesiyle omurga kaynaklı ağrıların da yaygınlaştığını söylüyor. Şenköylü, omurgayı korumak için yapılması gerekenleri anlattı:

Sürekli masa başı iş yapanlar; her saat başı kalkıp oda içinde yürümeliler. Ayrıca kollarını açıp duvara yaslanarak germe egzersizleri de yapmalılar.

BELİNİZİ DESTEKLEYİN

Evde ve işyerinde bilgisayar başında uzun vakit geçirenler, bazı ergonomik önlemler alabilir; masaüstü bilgisayar ekranını göz hizasında ayarlamak ve koltuk yüksekliğini kalça ile dizler 90 derece olacak şekilde düzenlemek gibi... Böylece dik oturmayı sağlayıp hem boyna, hem de bele binen yük azaltılabilir.

İş yerinde alınacak basit ergonomik önlemlerin önemi çok büyüktür. Bel arkasına konan bir yastıkla bel kavisi desteklenmeli.

Çalışırken telefonda çok konuşanlar; telefonu kulakları ile omuzları arasına sıkıştırmamalı, kulaklık ile konuşmalı. Aksi taktirde boyun ve omuz sorunları meydana gelebilir.

Evde dizüstü bilgisayar ya da tablet bilgisayarla çalışırken de cihazın açısı gözlere uygun ayarlanmalı ve boyun omurlarına fazla yük binmesi önlenmeli. Uzanarak ya da uygunsuz postürde bu cihazları kullanmak, omurgayı çevreleyen kasları zorlayıp ağrıya neden olabilir. Bu nedenle bu tip cihazlar mümkünse masa başında dik oturarak kullanılmalı.

EGZERSİZ YAPARAK SORUNLARDAN KURTULUN

Teknolojinin gelişmesiyle daha çok iş gücü kaybına neden olan omurga kaynaklı ağrıların önlenmesinde, bir başka önemli ayrıntı da düzenli egzersiz yapmaktır. Haftada ortalama üç gün yapılan düzenli egzersiz ya da evde yapılan günlük bel-sırt-boyun egzersizleriyle omurga kaynaklı ağrı sıklığı ve şiddeti azaltılabilir.

HEKİME DANIŞMAK GEREKEBİLİR

Özellikle duruş bozukluklarıyla oluşan omurga kaynaklı ağrıların tedavisinde anti-inflamatuar ve kas gevşetici olarak adlandırılan ilaçlar etkindir. Ayrıca sürekli egzersiz yapmak da omurga için faydalı olacaktır. Şikayetleri azalmayan olgularda; lokal steroid enjeksiyonları ve fizik tedavi uygulanabilir. Stres bozukluğunun görüldüğü olgularda doktor kontrolünde antidepresan kullanmak gerekebilir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7340 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim