Bilgi toplumu (e-devlet) çalışmaları kapsamında yürütülen e-sağlık projelerinde, bu yıl pilot uygulamalara başlanıyor. Uygulamaların tamamlanmasıyla kurulacak sistemde, tek bir kartla sağlık hizmetinden yararlanmak mümkün olacak.
Önümüzdeki yıl nüfus cüzdanlarıyla değiştirilmesi planlanan elektronik kimlik kartlarının kullanımı, vatandaşların sağlık hizmetlerinden daha kolay ve kısa zamanda yararlanmasını yarayacak. Vatandaşlar bu kartla internet üzerinden randevu alabilecek, kendilerine ait sağlık kayıtlarını görebilecek ve muayene ve tedavi hizmetlerine ulaşabilecek.
Tek kart/elektronik kimlik projesi çalışmaları, 2006'da Resmi Gazete'de yayınlanan Bilgi Toplumu Stratejisi Eylem Planı'yla başlarken şu an pilot uygulama aşamasında bulunuyor. Pilot il olarak Bolu'nun seçildiği projenin 2010'a kadar tamamlanmasıyla ülke geneline yayılması öngörülüyor. Hükümetin ocakta açıkladığı eylem planında da yer alan projenin çalışmalarını Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile TÜBİTAK yürütüyor. Tek kart, sağlık ve sosyal güvenlik hizmetlerinin yanında vatandaşların vergi ve nüfus-vatandaşlık işlemleri ile ehliyet, ruhsat, pasaport gibi işlemlerini de bir kart üzerinden yürütebilmesini sağlayacak. Ancak kartı ilk olarak SGK ile Sağlık Bakanlığı'nın kullanması amaçlanıyor.
Yürütülen e-sağlık projeleri arasında Merkezi Hastane Randevu Sistemi bulunuyor. Sistemin en az 6 ay sürdürülecek pilot uygulamasına bu yıl Ankara, İstanbul, İzmir ve Erzurum'da başlanacak. Uygulama 2009 yılında da tüm ülkede yaygınlaştırılacak. Sistem sayesinde vatandaşlar, tüm devlet hastanelerinin bağlı olduğu ve bu hastanelerde çalışan doktorların çalışma cetvellerini gösteren bir sistem üzerinden ilk aşamada çağrı merkezleri kanalıyla randevu alabilecek. Şu an 13 ilde uygulanan ve 2010 yılında Türkiye çapına yayılmış olacak aile hekimliği uygulaması da sisteme dahil edilecek.