Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Başkanı Nurten Saydan, Tarım Bakanlığı'nın, “Takviye Edici Gıdalar Tebliği”ne getireceği düzenleme ile bazı bitkisel kökenli ilaçların tanımının değiştirilerek, gıda kapsamına alınacağını söyledi. Saydan, “İlaç, Sağlık Bakanlığı'nın uzmanlık alanıdır. Tarım Bakanlığı'nın uzmanlık alanı değildir. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ilaçtan elini çekmelidir” dedi.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası gerçekleştirdikleri faks eylemi ile Tarım Bakanlığı'nın, “Takviye Edici Gıdalar Tebliği”ne ilişkin çalışmalarını protesto ettiler. TEİS Başkanı Nurten Saydan, yaptığı basın açıklamasında, Sağlık Bakanlığı'nca ruhsatlandırılan, kontrol ve denetimi yapılan bebek mamaları, bitkisel ürünler ve vitaminlerin son yıllarda yapılan yasal düzenlemelerden sonra Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nca ruhsatlandırılmaya başlandığını söyledi. Bu düzenlemelerin yanlış olduğunu ifade eden Saydan, “İlaç formunda olan tüm ürünlerin ister bitkisel kökenli, ister kimyasal kökenli olsun ‘ilaç' olduğu, kontrolsüz ve bilinçsiz tüketiminin halk sağlığına telafisi imkansız zararlar vereceği eczacı örgütlerince ve sendikamızca kamuoyuna defalarca deklare edilmiştir” dedi. Saydan şunları söyledi:
“Bu öngörümüz, ‘bitkiseldir' ve ‘zararsızdır' diye lanse edilerek satışa sunulan ve kamuoyunun yakından bildiği bir bitkisel zayıflama ilacını kullanan basın mensubunun ölümü ile maalesef doğru çıktı. Ölüme neden olan ilacın tam olarak analizlerinin bile Tarım Bakanlığı'nca yapılamadığı yaşanan bu süreçte tüm kamuoyunca görülmüştür. Toplatma kararı ve işlemi bile Sağlık Bakanlığı'nca yapılabilmiştir. Tarım Bakanlığı'nın ruhsatlandırma ve denetleme yetkisinde bulunan bu tip ürünlerin sağlıklı bir şekilde ne ilk kontrolleri, ne satış sonrası kontrolleri ne de ilaç etkileşme ve yan etki bildirimleri yapılabilmektedir. Belki de ülkenin çeşitli yerlerinde kamuoyuna yansımayan yeni can kayıpları yaşanmakta, henüz tespiti yapılamayan kalıcı hastalıklara yakalanarak sağlığını kaybeden insanlarımız olmaktadır.”
-İLAÇ SAĞLIK BAKANLIĞI'NIN UZMANLIK ALANIDIR-
TEİS Başkanı Saydan, Tarım Bakanlığı'nın, hazırlamakta olduğu “Takviye Edici Gıdalar Tebliği”nde getireceği düzenleme ile ilacın tanımında kullanılan tüm terimleri kullanarak yeni bir takviye edici gıda tanımını yürürlüğe sokmak istediğini belirtti. Bu yeni düzenleme ile tüketimi arttırılmak ve satışı yaygınlaştırılmak istenen ilaçların Sağlık Bakanlığı'nın yetkisinden çıkarılmasının ve Tarım Bakanlığı'nın yetkisine geçirilmesinin önünün açılmak istendiğini bildiren Saydan, “İlaç, Sağlık Bakanlığı'nın uzmanlık alanıdır. Tarım Bakanlığı'nın uzmanlık alanı değildir. Bugüne kadar yapılan uygulamalardan ve yaşananlardan dolayı tüm kamuoyu ilaç formunda olan bütün ürünlerin Sağlık Bakanlığı'nca ruhsatlandırılması gerektiği gerçeğini görmüştür. İlaç Sağlık Bakanlığı'nın denetiminde ve yetkisinde olmalıdır” dedi. Saydan şöyle devam etti:
“Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı analizleri yapamayan, uzmanlık alanı ilaç olmayan, kansere neden olan tarım ilaçlarının tüketimi ve kontrolünü bile tam olarak denetleyemeyen Tarım Bakanlığı'nın; tanımını değiştirip gıda kapsamına aldığı bitkisel kökenli ilaçlarla ilgili yaptığı düzenlemelerin tamamı iptal edilerek yetkiler Sağlık Bakanlığı'na devredilmeli, insanımızın sağlığı olumsuz etkilenmelerden korunmalı, Tarım Bakanlığı da kendi faaliyet konusuna geri dönmelidir. Bebek bezleri ve oyuncaklarla ilgili yetki bile Sağlık Bakanlığı'ndayken tüm ilaç ve ilaç formundaki ürünlerle ilgili yetki Sağlık Bakanlığı'nın olmalı, ilaç her zaman eczanelerden ve eczacılar eliyle satılmalıdır. Bitkiyi bitki olarak kullanırsanız zararsız olabilir; ancak ilaç gibi kullanacak olursanız hayatınızdan olabilirsiniz. Bu nedenle bitkisel, kimyasal olsun her türlü maddenin birbirleriyle etkileşebileceğini unutmadan, eczacınıza danışmadan ilaç kullanmayınız. Sabah içtiğiniz bir bardak ıhlamur ya da ada çayı ile tansiyon ilacının etkileşebileceğini göz önünde bulundurunuz. Ve eczacıya danışmanın önemini daha iyi anlayacaksınız. Tarım Bakanlığı görev alanı içinde olup yeterince kontrol edilmediği için vatandaşlarımıza satılan kaçak etleri her gün duyduğumuz hijyen kurallarına uygun üretilmeyen gıdalar vatandaşlarımızın sağlığını tehdit ederken, Tarım Bakanlığı'nın ilaçla uğraşmasını hayretle izliyoruz. Bazı ilaçlarda takviye edici gıda ismi verilerek vatandaşlarımızın sağlığının tehdit edilmesini ve yeni kurbanlar verilmesine asla müsaade etmeyeceğiz. Tarım Bakanlığı yetkililerine önerimiz asli görevlerine dönerek, ilaçtan ellerini çekmelidir. Vatandaşlarımızın, geleceğimizin teminatı çocuklarımıza ipotek koyacak bu düzenlemelere ‘dur' demeye çağırıyoruz.” Saydan ve beraberindeki eczacılar, taleplerinin yer aldığı metni Tarım Bakanlığı'na faks çekerek gönderdiler.