• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 10 °C

TEİS: Herşeyin olur, ilacın ikinci kalitesi olmaz!

TEİS: Herşeyin olur, ilacın ikinci kalitesi olmaz!
"İlaç ithalatçı ve üreticileri eğer bir ilaçtan kar elde edemiyorsa o ürünü getirmez , üretmez veya yabancı ilaç firmasıysa o ülkeyi terk eder. Birçok ilaç firması ülkemiz ilaç sektöründen çekilmiştir."

Son zamanlarda piyasada bulunmayan ilaç sayısındaki artış ve ilaç fiyatlarının düşüklüğünden kaynaklanan sorunlarla ilgili olarak bir yazılı bir açıklama yapan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan şunları kaydetti;

“Tüm dünyada ilaç vazgeçilemez, ertelenemez, yokluğu yerine başka bir ürün kullanılarak telafi edilemez bir ürün olarak kabul edilmektedir. Tüm dünyada geçerli olan sağlık standartlarına göre de ilaç; ucuz, ulaşılabilir ve bulunabilir olmalıdır. Ancak son zamanlarda hayata geçirilen uygulamalar yüzünden ülkemizde ilaç bulunabilir olmaktan hızla uzaklaşmaktadır. Zira ilacı ucuz tutmak için reel ekonomiye aykırı uygulamalar yapılmaktadır. Şöyle ki; 

İlaçla ilgili 2004 yılında yapılan yasal düzenlemeler sonrası ülkemizde ilaç fiyatları Avrupa'daki en ucuz beş ülkedeki fiyatlardan referans alınarak belirlenmekte ve bu beş ülke arasında bulunan ekonomik krizdeki Yunanistan ve İspanya baz alınarak belirlenen bu rakamın da %40 düşüğü ilaç fiyatı olarak uygulanmaktadır.

Bir örnekle açıklamak gerekirse 15-20 Euro'luk bir ilacın en ucuz olduğu ülkedeki fiyat 10 Euro ise bu fiyatın % 40 düşüğü yani 6 Euro ülkemizdeki satış fiyatı olarak belirlenmektedir. Üstelik bu 6 Euro 1,96TL olarak sabitlenmiş kur üzerinden Türk lirasına çevrilmektedir. Yani 11,75 TL olarak fiyatı belirlenmektedir. Oysa bugün geçerli olan 2,75TL'lik kur üzerinden hesap yapılarak 16,50TL olarak belirlenmesi gereken fiyattan yaklaşık %30 daha az bir bedelle fiyatlandırma yapılmakta, bu yönteme göre ekonomik açıdan verimli ve karlı olmayan yerli ve ithal ilaçlar piyasaya sunulamamaktadır.

Bir başka deyişle; ülkemizde ilacı en ucuz Avrupa ülkesindeki fiyatın yarısından da ucuza mal etme çabası yüzünden ithalatçı ilacı ithal etmekten, yerli sanayici de üretmekten vazgeçmektedir. Zira istese de üretememekte ve ithal edememektedir. Çünkü yapılan uygulamanın reel ekonomiye uygun hiçbir yanı yoktur. İlacın fiyatını ucuz tutma ve bunun için de ekonomik krizdeki İspanya ve Yunanistan'ı baz alıp oradaki fiyatın da %40 ucuzunu uygulama çabasının ilaç ve eczacılık sektörü üzerine etkisi çok ağır olacaktır.

HERŞEYİN İKİNCİ KALİTESİ OLUR, İLACIN İKİNCİ KALİTESİ OLMAZ

İlaç ithalatçı ve üreticileri eğer bir ilaçtan kar elde edemiyorsa o ürünü getirmez , üretmez veya yabancı ilaç firmasıysa o ülkeyi terk eder. Birçok ilaç firması ülkemiz ilaç sektöründen çekilmiştir. İlaç firmaları, İlacı kalitesi düşük olarak piyasaya veremez. DENETİM mekanizmaları bu duruma izin vermez. Vatandaşlarımız müsterih olsunlar İLAÇ ülkemizde en iyi denetlenen üründür. TEİS olarak son günlerdeki açıklamaların talihsizlik olduğunu ve yanlış anlaşıldığını düşünüyoruz.

"İLAÇ BULUNABİLİR OLMAKTAN ÇIKIYOR"

Eczanelerimizde bulunamayan ilaç sayısı her gün artmaktadır. Bulunamayan ilaç listesine devamlı yenileri eklenmektedir. Yurt dışından ilaç getirilmesi aynı taşıma suyla değirmen döndürmeye benzemektedir ve devlete maliyeti oldukça ağır olmaktadır. Her ay 100 milyon liraya yakın para ödenen bu ilaçların çoğunun ülkemizde ruhsatları bulunmaktadır ve bu ruhsatlı hallerinin fiyatları çok düşürüldüğü için ithalatı kesilmiş olup firmalar tarafından ucuz fiyatları dolayısı ile piyasaya verilmemektedir. Bunun sonucunda da aynı ilaçlar yurt dışından çok daha pahalı fiyatlarla hastalara özel olarak getirtilmektedir.Bunun önlenmesi için ülkemizde ruhsatları olan bu ilaçların fiyatları firmaların ekonomik faaliyetini sürdürebilecek makul seviyeye çekilmesi ve piyasada bulunabilir hale getirilmesi acilen sağlanmalıdır..

Ülkemizdeki uygulamanın gidişatı halk sağlığı açısından büyük risk oluşturmaya başlamıştır. Dünya üzerinde bu şekilde uygulama yaparak ilaç ve eczacılık hizmetini sürdürebilmiş hiçbir ülke bulunmadığını, ilaç ve eczacılık hizmetini riske eden uygulamalardan bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini yetkililere bir kez daha önemle hatırlatıyoruz.

Sağlık harcamalarını düşürmek için ilacı bulunabilir olmaktan çıkarmayın; Zira sonra para harcayacak sağlığınız bile olmayabilir."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3321 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim