Çok sayıda ilaç firmasının üyesi olduğu Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği'nin(AİFD) Sağlık Bakanlığı'nın 4 bin ilaçta indirime gidilmesine ilişkin kararnamaya uymayacağını ve eczane zararlarını da karşılamayacaklarını açıklamasına yapan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası'ndan tepki geldi.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası(TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "AİFD'nin bu hukuki dayanaktan yoksun açıklamasını kanunları saymamak ve sadece eczane zararlarımızı ödemekten kaçmak için yaptığı kanaatindeyiz. Bu hukuk tanımaz tavırlarını kınıyoruz" dedi.
Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD)'nin sitelerine koydukları açıklamayı üzülerek karşıladıklarını belirten Saydan şöyle dedi:
"AİFD yayınladığı açıklamada, 'Fiyat indirimlerinde yaşanacak eczanelerin stoklarındaki ilaçların parasal değerindeki azalmanın firmalar tarafından ecza depolarına ve eczanelere ödenmesi öngörülmektedir. Bu hükmün hukuki temelinin bulunmadığı, bağlayıcı olmadığı ve eczanelere ve/veya ecza depolarına ilaç firmalarına karşı bu yönde bir talep yöneltme imkanı vermeyeceği düşünülmektedir'demektedir.Yani özetle; AİFD, Türkiye'deki eczane eczacılarını gözden çıkarmış görünmektedir. Sendika olarak bu açıklamayı kabul etmemiz mümkün değildir. Kararname ile yapılan ilaçta indirimin yıkım yeri eczanelerimizdir. İlaç firmaları yüksek fiyattan sattıkları ilaçlarda , kardan zarar etmenin endişesine düşmüş olmalılar ki; onların tepki koydukları ilaç fiyat indirimi değil, eczanelerimizin zararlarını karşılamak olmuştur. Eğer gerçekten indirimden zararları olsa, 'ilaç satışı yapamayacağız. Çünkü bu durumda ilaç üretemeyiz zarardayız' denirdi. Ancak AİFD adeta 'ilaç satışına aynen devam edelim, ama bizden yüksek fiyattan aldığı ilacı perakende olarak düşen fiyatından satan mesleğin zararını karşılamayalım. 'Eczacıların zararı bizi bağlamaz, biz ona karışamayız, zaten bu kanun bizi bağlamaz' demektedir. Bu düşünce yanlıştır. Oysa ticaretin doğası gereği; üretici ya da ithalatçı firmalar, ürünlerinin vatandaşa satış yeri olan perakendecilerinin yaşamasını, ayakta kalmasını ister ve bunun için destek olur, sektörün tümüne sattığı fiyattan bir düşüş ve bu düşüşten oluşan bir zarar varsa karşılar. Çünkü ürettiği ürünlerini satabilmek için onlarla birlikte yaşamak zorundadır. Perakendecisine sırtını dönmez ve bunun kendi ayağını vurmak olduğunu bilir. Bu fiyat düşüşlerinden eczanelerimiz en az yüzde20 oranında raflarında olan ilaçlarda zarar edecektir. Bizlerin zararı çok fazladır ve KHK ile siyasi irade işin vahametini görerek, zararın karşılanma şartını koymuştur."
-"KİMSE 'BENİ YASALAR BAĞLAMAZ' DİYEMEZ"-
Devletlerın, yasalarla yönetildiğini, her kanunun hukuki temeli ve bağlayıcılığı bulunduğunu kaydeden Saydan, şöyle devam etti:
"Kimse 'yasalar beni bağlamaz' diyemez. TEİS olarak; AİFD nin bu açıklamasını yasaları tanımamak ve sadece eczane zararlarımızı ödemekten kaçmak için yaptığı kanaatindeyiz. 18 Kasım sabahı eczanesini açan üye meslektaşlarımızın öz sermayeleri yüzde 20 azalmış olacak; ama 7 gün 24 saat hasta vatandaşlarının ilaçlarını verecekler, vermeye devam edeceklerdir. AİFD'nin bu hukuka aykırı açıklaması için başta Başbakan olmak üzere Sağlık Bakanlığımızı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızı, gerekeni yapmaya ve bu ülkenin eczanelerini korumaya çağırıyoruz."