• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 9 °C

Tedavisini geciktrimeden yapın!

Tedavisini geciktrimeden yapın!
Uzmanlar, dudak ve damak yarıklarının tedavisinin gecikmeden yapılması gerektiğini belirtiyor. İşte tedavi yöntemleri...

Özel BSK Konya Hastanesi Estetik Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mustafa Altunbaş, dudak ve damak yarıklarına, gebeliğin başındaki kanamaların ve akraba evliliklerinin neden olarak gösterilebileceğini söyledi. Gebelikte alınan ilaç ve radyasyonun da dudak ve damak yarıklarında genetik rol oynayabildiğini belirten Altunbaş, yarıkların tedavisinin gecikmemesi gerektiğini belirtti.

Tedavinin gecikmesi halinde, büyük sorunların meydana gelebileceğinin altını çizen Mustafa Altunbaş, "Gebeliğin ilk haftalarında dudak ve damağın sağ-sol tarafları ile burun ve dudağın ortası, ayrıca ön ve üst diş yayı da ayrı geliştikten sonra, ortada birleşirler. Ancak ortalama her bin bebekten birinde bu birleşme tam olmaz. Yani dudak veya damak yarık kalır." dedi.

Bir ya da iki tarafta, üst dudaktaki küçük bir çentikten burun tabanı, sert ve yumuşak damak ile küçük dili de içeren tam bir yarık şekline kadar çeşitliliğin de görülebileceğini aktaran Dr. Altunbaş, ayrıca bunlara eşlik eden başka doğumsal hastalıkların da olabileceğini kaydetti.

Dudak yarığı onarımının, bebeğin henüz 3 aylıkken yapılması gerektiğini dile getiren Altunbaş, damak yarığı onarımı için ise bebeğin 12 aylık olmasının daha uygun olduğunu ifade etti.

Ameliyat oluncaya kadar mümkün olduğunca bebeğe meme verilmesi gerektiğini anlatan Altunbaş, şöyle konuştu: "Oturur pozisyonda beslenme ve yutma, mümkün olmadığı durumlarda ise damağı kapatıcı protezler öneriyoruz. Ameliyat sonrası dudaktaki dikişler 7. günde alınır. Ağız içindeki dikişler alınmaz. Ameliyattan sonraki hafta biberon ve meme yerine kaşık, bardak ve pipetle beslenme tercih edilmelidir. Dudak ameliyatından sonra burun ve diş yayındaki şekil bozuklukları ile konuşma bozuklukları da kısmen düzelir. Ancak ileri yaşlarda bunlar için ayrı girişimler gerekebilir.''

Dudak ve damak yarıklarının neden olduğu sorunlara açıklık getiren Dr. Mustafa Altunbaş, tekrarlanan kulak enfeksiyonları, beslenme bozuklukları, dişlerde dizilim bozuklukları ve konuşma bozuklularının, en sık görülen sorunlar olduğunu kaydetti.

Altunbaş, ayrıcı ameliyattan sonra kanama, enfeksiyonlar, solunum problemleri, dikişlerin açılması, ağız-burun arasında fistül oluşumu, anesteziye bağlı sorunlar ve alerjilerin de görülebileceğini belirtti. 



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3461 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim