Michigan'daki Altarum Enstitü-sü'nde görevli sağlık ekonomisti Charles Roehrig'in hazırladığı listede tedavisi en pahalı hastalık ruhsal bozukluklar.
Amerika'nın ünlü ekonomi dergisi Forbes, tedavisi en pahalı 10 hastalığın listesini yayımladı.
Michigan'daki Altarum Enstitü-sü'nde görevli sağlık ekonomisti Charles Roehrig'in hazırladığı listede tedavisi en pahalı hastalık ruhsal bozukluklar. Bu hastalıkların tedavisi de ilaçları da pahalı. Bunu kalp rahatsızlıkları ve kanser takip ediyor.
Ruh sağlığı bozuklukları
Hükümet, bu hastalığın tedavisine yaklaşık 142,2 milyar dolar harcıyor. Yıllık artan harcama oranı ise yüzde 6. Alzheimer ve Parkinson hastalığı, depresyon, bunalım ve şizofreni gibi hastalıklar ruh sağlığı bozuklukları arasında yer alıyor. Psikiyatrik bozukluklar için maliyet artışı, faydası sınırlı olmasına rağmen yeni çıkan pahalı ilaçlar ile yükseliyor.
Kalp hastalıkları
Hükümet, bu hastalığın tedavisine yaklaşık 123,1 milyar dolar harcıyor. Yıllık artan harcama oranı yüzde 5. Kalp krizleri halen ülkelerin bir numaralı ölüm nedeni. Ancak, bu hastalığın masrafları düşen bir ortalamada ilerliyor. Çünkü, daha az insan sigara içiyor. Sigara kalp krizi için büyük bir risk faktörü. Kolesterol düşürücü ilaçlar da kalp krizlerini önleyebilir.
Travma (Zihin sarsıntısı)
Bu hastalığın tedavisine yaklaşık 100,2 milyar dolar harcanıyor. Arabalar artık daha güvenli olmasına rağmen, travma maliyetleri artmaya devam ediyor. Çünkü, her vakayı tedavi etmek için daha fazla para gerekiyor. Bilgisayarlı tomografi taramaları ve diğer teşhis amaçlı testler çok fazla paraya mal oluyor.
Kanser
Hükümet, bu hastalığın tedavisine yaklaşık 99,4 milyar dolar harcıyor. Yıllık artan harcama oranı yüzde 7. 1996 yılından 2005 yılına kadar tüm tıp maliyetlerinin artmasıyla tüm kanser tedavilerinin maliyeti de artış gösterdi. Ancak, kolon, göğüs ve prostat kanserlerinin tedavi maliyetleri iki haneli oranlarda arttı.
Göğüs hastalıkları
Bu hastalığın tedavisine harcanan miktar 64,6 milyar dolar iken, yıllık artan harcama oranı yüzde 6. Akciğer hastalıklarının bu kategorisinde astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) bulunuyor. KOAH'ın maliyetleri, sigara içme oranlarında azalma ve birkaç iyi tedavinin varlığından dolayı yavaş yavaş artıyor.
Hipertansiyon
Hükümet bu hastalığın tedavisine yaklaşık 50,2 milyar dolar harcıyor. Yıllık artan harcama oranı yüzde 9. Yüksek kan basıncı üzerindeki maliyetler sürekli yukarı doğru tırmanıyor. Çünkü, doktorlar hastaları çoklu ilaçlarla daha saldırganca tedavi ediyor. Bu zaman periyodu boyunca, Norvacs gibi popüler birçok pahalı markalı kan basıncı ilacı bulunuyor. Eğer doktorlar, daha ucuz muadil ilaçlara geçerse, bu maliyetler gelecekte düşebilir.
Osteoartrit
Hükümet, bu hastalığın tedavisine yaklaşık 48 milyar dolar harcıyor. Yıllık artan harcama oranı yüzde 8. Kambur bel çizgisi artritlerin niçin maliyetinin arttığının bir sebebi olabilir. Obezite de artritler için büyük bir risk faktörü. Vioxx ve Celebrex gibi pahalı ilaçların ise 2000 yıllarında tedaviye eklenmesiyle masraflar daha da arttı. Vioxx isimli ilaç, 2004 yılında kalp krizi riskini artırdığına dair bağlantı ortaya çıkınca piyasadan toplatıldı. Pfizer tarafından satılan Celebrex ise toplatılan ilaç kadar popüler değil.
Sırt problemleri
Hükümet sırt problemlerinin tedavisine yaklaşık 40,1 milyar dolar harcıyor. Yıllık artan harcama oranı yüzde 9. Maliyetin büyük çoğunluğunu omurilik ameliyatları oluşturuyor. Bir nedeni ise sırt ameliyatlarının giderek daha karmaşık ve pahalı olması. Sırt ağrısını tedavi etmek için narkotik ilaçlar daha fazla popüler oluyor. American Medical Association dergisinde yayınlanan bir çalışma, tüm harcamaların insanların daha iyi hissetmesine yardımcı olmadığını göstermiş.
Böbrek hastalığı
Hükümetin böbrek hastalığının tedavisi için ödediği miktar ise yaklaşık 35,9 milyar dolar. Yıllık artan harcama oranı yüzde 13. Diyalizin icadı böbrek yetmezliği tedavisinin biçimini değiştirdi. Böbrek hastalığı için diğer pahalı tedavi ise eritropoietin hormonu (EPO), böbrek hastalarındaki kansızlığın tedavisi için Amgen firması tarafından geliştirilmiş bir ilaçtır.
Şeker hastalığı
Hükümet, şeker hastalığının tedavisine yılda yaklaşık 35,8 milyar dolar harcıyor. Yıllık artan harcama oranı yüzde 8 civarında. Yaklaşık 24 milyon Amerikalı şeker hastası varken, Türkiye'de ise bu rakam tahminen 3 milyon 200 bin. Ancak, bu sayı obezitenin yayılmasıyla her geçen yıl daha da artıyor. Maliyetlerin daha yüksek olmamasının nedeni ise şeker hastalığı ölümlerinin birçoğunun kalp hastalığından kaynaklanıyor olması. Bunun maliyeti de ayrı olarak değerlendiriliyor.
Tedavisi en pahalı 10 hastalık
Amerika'nın ünlü ekonomi dergisi Forbes, tedavisi en pahalı 10 hastalığın listesini yayımladı.
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak:
Bu haber toplam 4554 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Şizofreni çeşitleri nelerdir? Belirtileri ve nedenleri...Şizofreni karmaşık, uzun süreli bir tıbbi hastalıktır. Peki, Şizofreni çeşitleri nelerdir? Belirtileri ve nedenleri ile ilgili bilinmesi gerekenler haberimizde…
Yapay zekayla şizofreni teşhisiİstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı'nda görevli Dr. Ezgi İnce, "Hafif belirtileri olan bir grupta yapay zeka yöntemlerini kullanarak hem bir yıl hem de iki yıl sonunda şizofreni geliştirme riskini hesapladık" dedi
Şizofreni tedavisinde 'uzun etkili' ilaç dönemiŞizofreni tedavisinde her gün ağızdan alınan ilaçlar yerine enjeksiyon yöntemiyle 15-30 gün ya da 3 ay gibi uzun etkili ürünler, özellikle yalnız yaşayan ve ilaç kullanımını reddetme potansiyeline sahip hastalar için avantaj sağlıyor.
Her cinayetin arkasında şizofreni hastalığı bulunmuyor!Sık olmamakla birlikte, suç işleyen şizofreni hastaları için, koruyucu, tedavi edici ve rehabilite edici halk sağlığı stratejilerinin yaşama geçirilmesi ve bu alandaki evrensel insan hakları ve yasal düzenlemelerin özenle uygulanması gerekiyor.
- 11:43 - Medipol'den yüz germe operasyonlarında yeni nesil tekniklere dair öneriler
- 11:29 - HIV/AIDS'e yönelik Gönüllü Test Merkezlerinin sayısı 10'a ulaşıyor
- 11:13 - Hayalleri yarım kalmayan ampute voleybolcu ay-yıldızlı formayla ter döküyor
- 11:08 - Antik dönemin tıp okulu Asklepion, sağlık misyonunu koruyor
- 10:53 - Fethi Sekin Şehir Hastanesinde "Suda Doğum Ünitesi" hizmete açıldı
- 10:53 - Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, hasta çocukları hediyelerle sevindirdi
- 10:33 - Edirne'den kısa kısa
- 23:38 - MIKTA ülkelerinden kimyasal silahlar konusunda yapay zekanın güvenli kullanımı vurgusu
- 19:38 - TİKA ile Türk Kızılay arasında "İşbirliği Mutabakat Zaptı" imzalandı
- 18:43 - İranlı Bakan'a göre hava kirliliği nedeniyle ülkede her yıl yaklaşık 40 bin kişi ölüyor
- 18:33 - Artvin'de rahatsızlanan yaşlı adam, ekiplerin çalışmasıyla hastaneye ulaştırıldı
- 18:13 - AK Parti, devlet memurlarına ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifini Meclis Başkanlığına sundu
- 17:58 - Samsun'da "Çocuk Hakları Bağlamında Çocuk İşçiliği Sempozyumu" düzenlendi
- 19:48 - Sudan'daki kolera salgınında vaka sayısı 43 bini geçti
- 19:28 - Sakarya'da engelli bireyler kariyer ve istihdam gününde buluştu
- 19:08 - DSÖ: Lübnan'da İsrail saldırılarından dolayı Ekim 2023'ten bu yana 241 sağlık çalışanı öldü
- 18:43 - Lübnan Sağlık Bakanlığı: İsrail saldırılarında 3 bin 961 kişi öldü
- 17:53 - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, Müslüman Sağlık Toplulukları 9. Kongresi'nde konuştu:
- 17:03 - Boyabat'ta trafikte fermuar sistemiyle yaşama yol verilmesi uygulaması yapıldı
- 16:43 - DSÖ, Gazze'den 17 hastanın daha tahliyesinin gerçekleştiğini bildirdi
- 15:33 - Dünya Helal Zirvesi ve Helal Expo çok sayıda panele ev sahipliği yapıyor
- 15:18 - Erzurum'daki sağlık ekipleri kışın hastalara "Hızır gibi" yetişmek için hazır
- 14:23 - Genel Sağlık Sigortası'na ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi Komisyonda
- 14:23 - İsrail'in Gazze'de ambulansı vurduğu saldırıda sağlık görevlisi ile basın mensubu yaralandı
- 13:43 - Seydişehir Devlet Hastanesi'nde uzaktan sağlık hizmeti başladı
- 13:33 - Medipol Hastanesi'nden yabancı hekimlere canlı operasyonla damar açma eğitimi
- 12:53 - Medipol'den uluslararası kalp sağlığı eğitimleri
- 12:43 - Tokat'ta okullarda genel hijyen taraması tamamlandı
- 12:33 - Türkiye'nin ilk "kilo yönetim parkı" açılacak
- 12:13 - DSÖ'ye göre dünyada 7 gençten 1'i ruh sağlığı sorunu yaşıyor
- 12:08 - Yanlış teşhisle rahmini aldırmak üzere olan hasta apandisit ameliyatıyla sağlığına kavuştu
- 11:58 - Medicana Ataşehir Hastanesinden yaşlılığa karşı cilt sağlığını koruma önerileri
- 11:48 - Depremzede çocuklar oyun terapisiyle rehabilite ediliyor
- 11:48 - Kalbindeki 4 santimlik delik kapatılan Mehmetçik sağlığına kavuştu
- 11:23 - Sağlık Bakanlığına bağlı HPV Bölge Laboratuvarı sayısı 12'ye çıkarılacak
- 11:08 - Afyonkarahisar'da emekli mühendis erken tanıyla kanseri yendi
- 11:08 - Batı Balkanlar'da kış aylarının korkulu rüyası: "Hava kirliliği"
- 11:03 - Eskişehir'de "Uluslararası ve Ulusal Hemşirelikte Liderlik Kongresi" başladı
- 11:03 - Tıp ve mühendislik öğrencisi iki kardeşin projesiyle dijital kadavra üretiliyor
- 10:58 - "Yenidoğan çetesi" davasında tutuksuz sanıklar savunma yapıyor
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim