• BIST 8663.88
  • Altın 3020.814
  • Dolar 34.3431
  • Euro 37.3792
  • Ankara 0 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 11 °C

"Tedavi edilmeyen bel fıtığı sakat bırakabiliyor"

"Tedavi edilmeyen bel fıtığı sakat bırakabiliyor"
Prof. Dr. Akdemir: "Ağır bir yükü kaldırmak veya ters bir hareket yapmak bel fıtığı oluşmasında önemli rol oynayabiliyor. Önemsenmeyen bel ağrıları devamında tedavi edilmeyen bel fıtığı sakat bırakabiliyor"

CİHAN DEMİRCİ - Önemsenmeyen bel ağrıları ve devamında tedavi edilmeyen bel fıtığının, sakatlığa yol açabildiği bildirildi.

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Hidayet Akdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, beldeki omurgalar arasında bulunan kıkırdağın herhangi bir nedenden dolayı yırtılması sonrası fıtıklaştığını ve bunun da bel fıtığına neden olduğunu belirtti.

Bel fıtığının özellikle 40 ve 50'li yaşlarda ortaya çıktığını ifade eden Akdemir, şöyle konuştu:

"Şişmanlık, sigara, tenis, golf, futbol ve jimnastik gibi sporların aşırı ve bilgisizce yapılması, ağır yük kaldırma, burkulma, eğilme, uzun süre oturma, yürünen zeminin yapısı ve fiziksel olarak omurga darlığı, kaymaları, kırıkları, diğer doğuştan anomaliler bel fıtığı oluşumunda risk faktörü oluşturabiliyor. Kimi zaman doğum ve gebelik de bel fıtığına neden olabiliyor."

Akdemir, bel sağlığının genel sağlık açısından önemli bir alan olduğunu vurguladı. İlerleyen ve tedavi edilmeyen bel fıtığının ciddi sonuçlar doğurabileceğini aktaran Akdemir, şöyle devam etti:

"Ağır bir yükü kaldırmak veya ters bir hareket yapmak bel fıtığı oluşmasında önemli rol oynayabilmektedir. Önemsenmeyen bel ağrıları devamında tedavi edilmeyen bel fıtığı sakat bırakabiliyor. Bel ağrısı bacağa da yansıyabilir. Bu iyi bilinen ağrı şikayeti çok değişik tablolarda görülebilir. Hastalar genellikle ilk bel ağrısı hikayesini unuturlar. Genellikle kısa süreli olup, bu dönemde tıbbı ilaç tedavisine iyi cevap verirler. Bazen bel veya bacak ağrısından sadece biri de bulunabilir."

Akdemir, bel fıtığı şikayeti olan kişilerin özellikle öksürmek, ıkınmak, hapşırma gibi sinir etrafında basıncı artıran hareketlerle ağrılarının arttığını, dinlenmekle azaldığını dile getirdi.

Ağrı şikayetinin, eğilme, yataktan doğrulma gibi ilk hareketleri zorlaştırdığını belirten Akdemir, "Bel fıtığının ilerlemesi veya hastalığın kronikleşmesi fıtıklaşmanın derecesine veya yerine göre bu ağrılarla bacaklarda uyuşmalar, güçsüzlükler, felçler ortaya çıkar" diye konuştu.

 

-"Her bel ağrısı, bel fıtığı olmayabilir"

 

Akdemir, fıtık şüphesinde hastaların yolda yürürken ayağında boşluk olduğunu, merdiven inip çıkmada zorlandığını fark edebileceğini söyledi.

Bazı nadir durumlardan olan büyük fıtıklaşmaların omurga kanalına doğru uzanarak sinirleri aniden sıkıştırmasıyla idrar ve büyük abdestini tutamama veya yapamama gibi bozukluklar ile bacaklarda ani felçlerle acil bir tablo oluşturduğunu belirten Akdemir, şöyle konuştu:

"Hastalığın bu derecede ilerlemesine müsaade edilmemeli, zamanında acil cerrahi müdahaleyle hastalar bu dramatik tablodan kurtulabilir. Detaylı nörolojik muayene bel fıtığı teşhisinde oldukça önemlidir. Her bel ve bacak ağrısı bulunan hastaya 'Mutlaka bel fıtığıdır' peşin hükmü ile de yaklaşmamak gerekir. Bel fıtığını taklit eden daha birçok hastalık vardır. Basit bir spor yaralanmasından romatizmaya, enfeksiyon hastalıklarından kansere kadar birçok hastalık bel ve bacak ağrısıyla seyredebilir. Günümüzde gelişmiş nöroloji görüntüleme yöntemleriyle bel fıtığı teşhisi oldukça kolay, çabuk ve doğru konulmaktadır."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 8418 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim