TEB Başkanı Eczacı Erdoğan Çolak: "Yeni eczacılık fakültelerinin açılmasının son derece yanlış olduğunu düşünüyoruz"
Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Eczacı Erdoğan Çolak, TBMM'de karara bağlanan, Yeni Yüzyıl Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nin açılmasıyla ilgili, "Zaten mevcut durum yeterince sıkıntılı iken, yeni eczacılık fakültelerinin açılmasının son derece yanlış olduğunu, fakültelerin kontenjanlarının düşürülerek, öğrenci sayısının azaltılması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.
TBMM'de Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile Yeni Yüzyıl Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nin açılmasının karara bağlandığını hatırlatan Çolak, "Alınan bu kararın, insan sağlığının korunmasında ve hastalıkların iyileştirilmesinde çok önemli bir rolü bulunan eczacılık mesleği mensupları yetiştirilirken, eğitim-öğretim kalitesinin sürekli olarak iyileştirilmesi ve geliştirilmesi gerekirken, hedeflenenin tam tersine gelişmelere neden olacağı açıktır" diye
konuştu.
Türkiye'de Yeni Yüzyıl Üniversitesi ile birlikte eczacılık fakültesi sayısının 14'e yükseldiğini anlatan Çolak, şunları söyledi:
"Her yıl fakültelere yeni kayıt yaptıran bin 500'e yakın öğrenciden bin 200'ü bu fakültelerden mezun olmaktadır. Eczacılık fakültesi mezunlarının yüzde 80'lik bölümü ise, serbest eczane açmayı tercih etmektedir. Ülkemizde her yıl 800 civarında yeni eczane açılmakta, açılan eczaneler ile ülkedeki eczane sayısı giderek artmaktadır. Türkiye, 2008 yılı itibariyle, Avrupa'nın en fazla serbest eczaneye sahip ülke konumundadır. Oysa bizimle benzer sorunları yaşayan Avrupa ülkeleri, hızla açılan eczane ve yeni eczacılık fakültelerinin uzun vadede sağlık alanının niteliğini düşüreceğini fark ederek, önlemini almıştır. Hollanda eczacılık fakültesi sayısını dörtten bire indirmiş; İngiltere üç eczacılık fakültesini kapatmış; Fransa, Belçika, Yunanistan öğrenci sayısını azaltmış; İtalya, Portekiz, İspanya gibi ülkeler ise doğrudan eczane açılmasına sınırlama getirmiş. Türk Eczacıları Birliği olarak, 6197 sayılı Yasa'da Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa Taslağı'nda nüfusa göre eczane sınırlaması yapılması için girişimlerde bulunduk. Yasanın çıkmasını bekliyoruz. Ancak sadece yasayla alınacak önlemler yeterli olmaz. Üniversiteler nezdinde de çeşitli düzenlemeler yapılmalıdır. Yıllardır hep bahsettiğimiz gibi, eczacılık fakültelerinde mezunların eczacılık mesleğini akademi, kamu, hastane ve ilaç sanayi alanlarında da icra etmelerini destekleyecek şekilde eğitim verilmesi sağlanmalıdır. Eczacılık mesleği mensuplarının, iyice daralmış olan serbest eczacılık alanından, eczacılık mesleğinin icra edilebileceği diğer alanlara da yöneltilmesi ve bu alanların da eczacılar açısından cazip hale getirilmesi; kamuda eczacılara yönelik istihdam yaratılması hedeflenmelidir. Verilen eğitimde branşlaşma yoluna gidilebilmesi ve eczacılık eğitiminin kalitesinin yükseltilmesi için önerimiz, eczacılık fakültelerinin kontenjanlarının düşürülmesi; gerekirse, öğretim kadrosu konusunda yetersiz kalan fakültelerin araştırma merkezlerine dönüştürülmesidir. Tüm bunların ışığında, zaten mevcut durum yeterince sıkıntılı iken, yeni eczacılık fakültelerinin açılmasının son derece yanlış olduğunu, fakültelerin kontenjanlarının düşürülerek, öğrenci sayısının azaltılması gerektiğini düşünüyoruz."
TEB Başkanı Çolak, Meclis tarafından karara bağlanan ve Cumhurbaşkanlığına gönderilen bu kanunun, ülke ve hasta menfaati nedeniyle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından veto edilmesi gerektiğini savundu.
TGRT HABER