Mersin'de diş tedavisi için genel anestezi ile uyutulduktan 14 gün sonra uyandırılabilen 5 yaşındaki Oğuzhan Sivas'ın hala konuşamaması üzerine TDB, "Genel anestezi çocuğun ağız diş sağlığının korunması ve daha ileri komplikasyonların oluşmasının engellenmesi için gerekli görüldüğü zamanlarda dünyanın her tarafında yapılan bir uygulamadır. Her tıbbı müdahale bir risk içerir" dedi.
Türk Dişhekimleri Derneği(TDB) yaptığı yazılı açıklama ile Oğuzhan Sivas isimli çocuk hastanın tedavi sonrasında yaşadığı olumsuz gelişmeler üzerine dişhekimliği tedavilerinin sedasyon ya da genel anestezi altında uygulamaları ile ilgili bilgi verdi.
"Genel anestezi dünyanın her tarafında yapılan bir uygulama"
Dişhekimliğinde fobi nedeniyle bazı durumlarda hastaların, kontrolü güç davranışlar sergilediğini ya da psikolojik travmalara maruz kaldıklarını kaydeden TDB, diş tedavileri hakkında şu bilgileri verdi:
"Çocuk hastalar, diş tedavisine duyulan korku nedeniyle çalışılması güç hastalardır. Başarılı bir diş tedavisi için çocukla iyi bir iletişim kurmak çok önemlidir. Dişhekimleri, aşırı endişeli ve tedaviye uyum göstermeyen çocuklara, farmakolojik bir destek olmadan da, diş tedavisi yapabilmektedir. Bununla birlikte bu iletişimin sağlanamadığı durumlarda da gerekli tedaviler, sedatif ilaçlar kullanarak sedasyon veya genel anestezi altında uygulanabilir. Kullanılan sedasyon yöntemleri ve genel anestezi uygulamasının anestezi uzmanı ve gerekli yardımcı personel ile birlikte ve güvenli bir ortamda yapılması durumunda var olan risk, diğer tıbbi tedaviler için uygulanan anestezi riskinden farklı değildir. Bu uygulama, çocuğun ağız diş sağlığının korunması ve daha ileri komplikasyonların oluşmasının engellenmesi için gerekli görüldüğü zamanlarda dünyanın her tarafında yapılan bir uygulamadır. Her tıbbı müdahale bir risk içerir. Hekimin vazifesi bu riskler konusunda kişileri tedavi öncesinde bilgilendirmek ve tedavinin en az risk içerecek uygun koşullarda yapılmasını sağlamaktır."
"Haksız ithamlar güvensizliğe yol açıyor"
Sağlık konusunda halka bilgi verirken veya bir olumsuzluğu anlatırken haksız ithamlarla bulunmanın tedavinin gerekliliği konusunda tartışılabileceğinin belirtildiği açıklamada, "Hekimleri bu riskli hastalıkların tedavisinden uzaklaştırabileceği gibi hastaları sağlıksız bir geleceğe mahkum etme ihtimalini oluştururken, halkta yarattığı korkunun hekimlere karşı güvensizliğe yol açarak bireylerin sağlığı açısında da olumsuz gelişmelere neden olmaktadır. Sağlık konusunda sansasyonel haberlerden kaçınıp, mümkün olduğunca konunun uzmanına danışılarak bilimsel ve objektif mesajlar verilmelidir" denildi.