AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU - Milliyet
Mayıs-Kasım 2013 arasında yapılan çalışmalar ışığında hazırlanan raporda; Diyarbakır, Şanlıurfa, Batman, Gaziantep, Kızıltepe ve Nusaybin’de, savaş ve göçe bağlı gelişen sağlık ve sağlık hizmeti sorunları ele alındı.
Raporda; mülteci kampları dışında kalan Suriyeli sığınmacıların nüfusuna ilişkin kayıt bulunmaması, bu kişilerin nitelikli sağlık hizmetine ulaşmasının önündeki en önemli engel olarak nitelenirken, sığınmacıların en önemli sorunları, dil, barınma, hijyen ve ısınma yetersizliği, beslenme yetersizliği, çalışma koşulları, sağlık hizmetlerine erişim ve bulaşıcı hastalıklar başlıkları altında toplandı.
Raporda, 2012’de Türkiye’de 349 olan kızamık vakasının, 2013’te 4 bin 172’ye çıkmasının halkta, “Suriyelilerin Türkiye’ye kızamık mikrobunu getirdiği” yönünde bir algı oluşturduğu hatırlatıldı. Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde sıtma ve şark çıbanı vakalarının da yeniden görülmeye başlandığı belirtildi. Ayrıca raporda; Suriyeli kadınların, rızaları dışında kuma gitme, zorla çocuk yaşta evlendirilme ve seks ticaretine zorlanma gibi tehditlerle karşı karşıya kaldığı belirtildi. Yerli erkeklerin, sığınmacı genç kızlar ile 2., 3. evliliklerini yaptıkları, başlık parasının 40 bin TL’den 5 bin TL’ye düştüğü ifade edildi.