• BIST 9949.01
  • Altın 2976.723
  • Dolar 35.1352
  • Euro 36.6264
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 9 °C
  • İzmir 11 °C

Taze balığın sırları

Taze balığın sırları
Balık satın alırken dikkat etmeniz gereken ayrıntıları biliyor musunuz; taze olup olmadığını nasıl anlayacağınızı?

Hemen her yaşta sağlık açısından büyük önem taşıyan, özellikle içerdiği yağ asitleriyle beslenmede önemli yer tutan balığı soframıza mümkün olduğunca çok misafir etmemiz gerektiğini defalarca vurguladık. Peki satın alırken dikkat etmeniz gereken ayrıntıları biliyor musunuz; taze olup olmadığını nasıl anlayacağınızı?

Taze balık hafif deniz kokusu dışında kokusuzdur. Balık bekledikçe asidik ve ağır bir koku yaymaya başlar.
Taze balığın gözleri parlak, canlı ve dışa bombeli olur. Bazlık tazeliğini yitirmeye başlayınca gözleri buğulanmaya başlar ve daha sonra içeri çöker.
Taze balığın solungaçları canlı kırmızı olur. Balık bayatladıkça bu renk değişir. Bazı balıkçıların solungaçları kırmızı mürekkep ile boyadıklarını da unutmamak gerekir. Solungaçlardan aşağı doğru akan kırmızı sıvıyı çok kişi kan zannederse de aslında bu mürekkeptir.
Pullu balıkların pulları tazeyken vücutlarına sıkıca yapışıktır. Elimizi kafadan kuyruğa doğru sürtünce pulların ele gelmesi gerekir.
Taze balığın derisi gergin ve parlak olur. Pulsuz balıklarda bayatlamaya başladıkça derisinin parlaklığı azalır ve özellikle karın tarafında buruşmalar meydana gelir. Fakat tek başına balığın parlaklığıyla yetinmemek gerekir. Tezgahtaki balıklara devamlı su serpildiği için parlak görülebilirler.
Taze balığa parmakla bastırılınca meydana gelen çukurluk anında düzelir. Bayatlamış balıklarda bu iz kalır. Balık alırken bu yöntemi uygulayacak olanlara önerimiz bu işlemi balığın kuyruk kısmında yapmalıdırlar. Aksi takdirde balıkçıyla sorun yaşanabilir.
Taze balığı başından tutup kaldırınca kuyruğu aynen tepsideki gibi dimdik kalkar yay gibidir. Halbuki bayat balığı bu şekilde kaldırınca kuyruk kısmı aşağı doğru sarkar ve gevşekçe sallanır.
Taze balık suya bırakıldığında dibe çöker.
Taze balığın karın kısmı ne yapışlık ne de şişkindir.
Dondurulmuş balık satın alıyorsanız, bu haldeyken balığın kokusuz olmasına dikkat edin. Balığın üzerinde hiçbir leke bulunmamalıdır. Eğer varsa bu balığın dondurma işleminin sağlıklı yapılmadığını gösterir.
Taze balığın yüzgeçlerini kesmek zordur.
Bütün bu şıklarla birlikte güvendiğiniz ve sürekli alışveriş yaptığınız bir balıkçınızın olması da taze balık konusunda size kolaylık sağlar. Ehlikeyif



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3701 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim