Taylan Kümeli, kilo verme 'faaliyetini' öyle tatlı bir dille anlatıyor ki anında istediğiniz kadar zayıflayacağınızı hissediyorsunuz. Fakat önemli bir nokta var: Bünyeniz için en doğrusunu seçin!
Size de olur mu zaman zaman: Değer verdiğimiz bir kişiden çok güzel bir söz duymuşuzdur, istediğimiz bir işimiz olmuştur veya harika bir hediye almışızdır: Öyle bir an gelir ki, bütün dünyayı kucaklamak isteriz mutluluktan! Fakat bu müthiş an, bizi, adeta pusuya yatmış bir düşman gibi gözetleyen, fırsatını bulduğunda da saldırıya geçen bir aynaya rastlamamıza kadar sürer sadece. Aynaya baktığımızda da, yanaklarımızı şişmis, gıdımızı sarkmış, göbeğimizi çıkmış buluruz ... bir refkleksle karnımızı içeri doğru çekerken, çekip gider bizi daha bir kaç dakika önce kanatlandıran o uçsuz bucaksız mutluluk!
Peki şöyle bir düşündüğümüzde: Kilo vermek gerçekten bu kadar zor mu? Yoksa ışın asıl sırrı, kendimize göre 'en doğru yöntemi' bulmakta mı sadece?
Bu soruları, Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümü mezunu ve Türkiye’nin en ünlü Sağlıklı Beslenme Uzmanı ve Diyetisyenleri arasında yer alan Taylan Kümeli’ye sorduk.
Sunduğu hizmetlerine bir yenisini daha ekleyen ve Türkiye’de bir ilke imza atarak, hastalarını VIPcall ile bizzat telefonla arayan ve sağlık konusunda bilgiler paylaşan Taylan Kümeli’nin, hangi önerilerde bulunduğunu merak ediyor musunuz? İşte cevapları:
Taylan Hanım, biz kadınlar çoğu zaman 'kilo kaybı' girişimlerimizi, 'moral kaybı' ile noktalıyoruz. Büyük bir hevesle başlattığımız aksiyonlarımız, büyük hüsrana dönüşürken, sonrasında da rejim öncesinden daha çok yiyiyoruz hatta! Bu kısır döngüye girmemek için hastalarınıza en çok ne öneriyorsunuz?
'Diyet' sözcüğünü ve alışkanlığını hayatlarından çıkartmalılar. Bunun yerine sağlıklı beslenme fikrini benimsemeliler. Nasıl olsa doymak için yenilirken, bu besin maddeleri neden sağlıklı maddeler olmasın? “Diyet”, doğal olmayan bir beslenme uygulamasıdır. Oysa sağlıklı beslenme alışkanlığında, ihtiyacımız olan bütün besinleri tüketir, asla aç kalmayız. Yalnızca kilolardan değil, bizi moral kaybına taşıyan yanlış bilgilerden de kurtuluruz. Bir de aynı şeyleri deneyip farklı sonuçlar beklemek. Bir yöntemle sürekli başarısızlık yaşıyorsanız yöntem mutalaka değiştirilmeli ve o kişiye daha uygun bir yol bulunmalıdır!
Gerçekten başarılı kilo vermenin, 'en önemli şartı' diyebildiğiniz tek bir sırrı var mı?
Disiplin ve doğru bilgi. Bunlar birbirinin en iyi arkadaşı.
Her kadının psikolojisi farklı olduğu gibi metabolizması ve kemiksel yapısı da farklı. Bazı kadın – ihtiyacı olsun veya olmasın – kilo konusuna adeta “diş geçirmiş” oluyor. Kilo verme, ne zaman “Hayatın en önemli 5 maddesi” arasında yer almalı, ne zaman da 'lüks istekler listesi'ne aktarılmalı?
"Her şeyin başı sağlık" diyorsanız yani sağlık faktörünü 1 numaraya yerleştiriyorsanız, sağlıklı beslenmek ve sağlıklı kiloda olmak da bu faktörün içerdiği bir bileşen.
Gün içinde en az 3 litre su içmenin, hem rejim hem de sağlıklı beslenme için son derece önemli olduğu artık hepimiz biliyoruz. Peki bunu bu kadar net bilmemize rağmen neden uygulayamıyoruz? Bizi “unutmak” ve “zamansızlık”tan başka ne engelliyor? Doğa ile bilmeden inatlaşıyor muyuz yoksa?
Doğa ile bilmeden inatlaşmaktan ziyade, farkında olmadan kendi doğamızdan uzaklaşmak diyebiliriz. Biz mikro dünyayız. Dünya gibi bizim bedenimizin en önemli yüzdemiz sıvıdır. Sudan uzaklaşıyorsak, bu doğamızdan uzaklaşmak demektir. Kendi doğamızı yeniden anladığımızda suyu da, sebzeleri de, meyveleri de doğru şekilde hayatımıza sokabiliriz.
Hangi 5 besin maddesini 'baş tacı' etmeliyiz?
Olumlu 5’linin sıralaması şöyle: Öncelikle Su. Ikınci sırada tarçın gelir, çünkü bana göre işlenmiş şeker alışkanlığının yerine geçirecek en müthiş baharattır. Sonra yulaf yer alır, çünkü E vitamini ve lif açısından eşsizdir. 4ç sırada probiyotik yoğurtlar ve kefirler gelir. Vücudumuz sürekli faydalı bakterilerini kaybediyor, bu erozyonu durdurabilecek iki figürdür. Sonuncusu olarak da kuru meyveler. Klişeleşmiş tatlı krizlerinin isyan bastırıcısı.
Peki hangi 5’ini de düşman ilan etmeliyiz?
'Düşmanlar' ise gıdalar değil, onları tüketme biçimimiz: Zeytinyağı örneğin, piştiğinde inanılmaz toksik olabilen bu yağ, çiğ olarak ve bir yemek kaşığı tüketildiğinde çok iyi bir oleik asit kaynağı. Sonra Mısır! Haşlanmış mısırı yediğinizde dilimlerce ekmek yemiş kadar oluyorsunuz. Oysa patlamış yağsız-tuzsuz mısır çok iyi bir lif kaynağına dönüşüyor. Meyveler mesela, tek başına, aç karnına ya da yemekten sonra yendiğinde küp şeker yemiş gibi iştahınız tetikleniyor. Oysa bir porsiyon ve kefir eşliğinde tükettiğinizde şahane bir ara öğün niteliği taşıyabilir. Liste de bir de 'light ürünler' var: Nasıl olsa light diyerek sınırsızca yendiğinde klasik bir ürün yemiş kadar oluyorsunuz. Oysa kafi miktarda alırsanız lif ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
Kilo verme hedefine yönelik başlatılan farklı beslenmeye paralel olarak yapılan spor, ne kadar önemli? Sporun, “başarılı sonuca” giden yoldaki katkı oranı sizce nedir?
Spor da sağlıklı beslenme de, disiplin ve süreklilik olduğu müddetçe, dönemsel değil bilinçlenmenin bir parçası olduğu müddetçe anlamlı ve kesinlikle çok etkili!
elmaelma.com
Taylan Kümeli' incelmenin 'incelikleri'
Taylan Kümeli, kilo verme 'faaliyetini' öyle tatlı bir dille anlatıyor ki anında istediğiniz kadar zayıflayacağınızı hissediyorsunuz. Fakat önemli bir nokta var: Bünyeniz için en doğrusunu seçin!
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3953 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinden yılbaşında sağlıklı beslenme tavsiyeleriBiruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gamze Çakaloğlu, yılbaşı gecesi için sağlıklı beslenme planı oluşturmak isteyenlere önerilerde bulundu.
Gelibolu'da köy ilkokulunda öğrencilere sağlıklı beslenme eğitimi verildiÇanakkale'nin Gelibolu ilçesine bağlı Tayfur Köyü İlkokulundaki öğrencilere "Çölyak, Obezite ve Sağlıklı Beslenme" konularında eğitim verildi.
Fast food tüketimi öğrenme bozukluklarına neden oluyorMarmara Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meral Yüksel, fast food türü beslenmenin yağ dokusu ve kandaki şeker düzeyini artırarak öğrenme bozukluklarına neden olabildiğini söyledi.
Çukurova Üniversitesinde üretilen aktif karbonlu yoğurt tanıtıldıÇukurova Üniversitesi (ÇÜ) bünyesinde üretilen aktif karbonlu yoğurdun tanıtımı yapıldı.
- 18:53 - GE HealthCare, yapay zeka destekli tıbbi görüntüleme için Sutter Health ile işbirliğine gitti
- 18:38 - İsrail, ateşkes görüşmeleri ilerlemesine rağmen Gazze Şeridi'nde bir hastaneyi kuşattı
- 18:38 - Düzce'de "Ortak Sağlık Güvenlik Birimi" firmaları toplantı yaptı
- 18:18 - Denizli'de beyin ölümü gerçekleşen kişinin organları 3 kişiye umut oldu
- 16:48 - "Yenidoğan çetesi" davasının ikinci duruşmasında ara karar
- 16:13 - Şanlıurfa'da çocukların ekran bağımlılığına karşı ailelere uyarı
- 15:53 - Van'da ambulans helikopter 2 hamile kadın için havalandı
- 15:43 - Gazze Şeridi'ndeki Han Yunus Belediyesi, çevre ve sağlık felaketi konusunda uyardı
- 14:28 - Van Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nde hastalara implant tedavi hizmeti sunuluyor
- 14:23 - İstanbul Valisi Gül'den sanatçı Edip Akbayram'a hastanede ziyaret
- 14:13 - Erzurum'da üniversite hastanesine kazandırılan yeni tomografi cihazıyla acil vakalar erkenden teşhis edilecek
- 13:58 - BM, çete şiddetinin yaşandığı Haiti'de 1 milyon 41 bin kişinin yerinden edildiğini bildirdi
- 13:48 - Normal doğumu teşvik için ebelere yönelik eğitimlere başlandı
- 13:03 - Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde M Çiçeği salgınında 2025’in ilk haftasında 20 kişi öldü
- 12:38 - Muş'ta görme engelli kişi devlet desteğiyle işini kurdu
- 12:23 - ÇAKÜ ve KAEÜ'lü akademisyenlerin meme kanseriyle ilgili çalışması olumlu sonuç verdi
- 12:18 - TOGÜ'de proje tanıtımı yapıldı
- 12:18 - Sierra Leone'de M çiçeği vakaları nedeniyle "acil durum" ilan edildi
- 12:03 - Organları gelişmeden doğan Asel bebekler, 4 ay sonra ana kucağında
- 11:43 - Mudurnu'da anne adaylarına eğitim verilecek
- 11:23 - ABD'deki yangınlar "yakıt yükü" etkisiyle felakete dönüştü
- 11:13 - MSF, Esed rejimi döneminde ulaşılamayan bölgelere de erişerek Suriye halkının yaralarını sarıyor
- 11:03 - İstanbul'da 4 yıldır tedavi gören caretta caretta mavi sularla buluşacağı günü bekliyor
- 10:58 - Çocuklarda büyüme geriliği, erken müdahaleyle tedavi edilebiliyor
- 10:03 - Adana'da ruhsatsız depoda 145 bin 520 kutu ilaç ele geçirildi
- 22:58 - DMM, "Geçici koruma statüsündeki Suriyelilere hastanelerde öncelik veriliyor" iddiasını yalanladı
- 17:03 - Kabine üyelerinden, "Aile Yılı" paylaşımı
- 16:33 - Erzurum devlet desteğiyle "Yaşayan Değerler"ine sahip çıkıyor
- 16:28 - Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aile Yılı Tanıtım Programı'nda konuştu: (3)
- 16:18 - İngiltere'de hastaneye yatışı için uzun saatler sedyede bekleyen hastaların sayısı artıyor
- 15:28 - İsrail hapishanesindeki bir Filistinli, "tıbbi ihmal" nedeniyle hayatını kaybetti
- 14:43 - Eskişehir Şehir Hastanesi "TÜSKA Akreditasyon Belgesi" aldı
- 14:43 - Trakya Üniversitesi öğrenci topluluklarına ÜNİDES Desteği
- 14:18 - Gana'da kolera salgınında ölenlerin sayısı 40'a yükseldi
- 13:28 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, canlı yayında soruları yanıtladı:
- 12:38 - Yalova'da başlatılan kan bağışı kampanyasına yoğun ilgi
- 15:48 - Beypazarı'nda belediye personeline ilk yardım eğitimi
- 15:23 - Sakarya Sağlık Çalışanları ve Emeklileri Derneği başkanlığına Mahmure Çolak seçildi
- 14:43 - Eskişehir İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü, 411 bin 527 kişiye hizmet verdi
- 14:03 - "Yenidoğan çetesi" davasının ikinci duruşması yarın görülecek
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
- Van Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nde hastalara implant tedavi hizmeti sunuluyor
- GE HealthCare, yapay zeka destekli tıbbi görüntüleme için Sutter Health ile işbirliğine gitti
- İstanbul Valisi Gül'den sanatçı Edip Akbayram'a hastanede ziyaret
- Şanlıurfa'da çocukların ekran bağımlılığına karşı ailelere uyarı
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim