Taylan Kümeli, kilo verme 'faaliyetini' öyle tatlı bir dille anlatıyor ki anında istediğiniz kadar zayıflayacağınızı hissediyorsunuz. Fakat önemli bir nokta var: Bünyeniz için en doğrusunu seçin!
Size de olur mu zaman zaman: Değer verdiğimiz bir kişiden çok güzel bir söz duymuşuzdur, istediğimiz bir işimiz olmuştur veya harika bir hediye almışızdır: Öyle bir an gelir ki, bütün dünyayı kucaklamak isteriz mutluluktan! Fakat bu müthiş an, bizi, adeta pusuya yatmış bir düşman gibi gözetleyen, fırsatını bulduğunda da saldırıya geçen bir aynaya rastlamamıza kadar sürer sadece. Aynaya baktığımızda da, yanaklarımızı şişmis, gıdımızı sarkmış, göbeğimizi çıkmış buluruz ... bir refkleksle karnımızı içeri doğru çekerken, çekip gider bizi daha bir kaç dakika önce kanatlandıran o uçsuz bucaksız mutluluk!
Peki şöyle bir düşündüğümüzde: Kilo vermek gerçekten bu kadar zor mu? Yoksa ışın asıl sırrı, kendimize göre 'en doğru yöntemi' bulmakta mı sadece?
Bu soruları, Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümü mezunu ve Türkiye’nin en ünlü Sağlıklı Beslenme Uzmanı ve Diyetisyenleri arasında yer alan Taylan Kümeli’ye sorduk.
Sunduğu hizmetlerine bir yenisini daha ekleyen ve Türkiye’de bir ilke imza atarak, hastalarını VIPcall ile bizzat telefonla arayan ve sağlık konusunda bilgiler paylaşan Taylan Kümeli’nin, hangi önerilerde bulunduğunu merak ediyor musunuz? İşte cevapları:
Taylan Hanım, biz kadınlar çoğu zaman 'kilo kaybı' girişimlerimizi, 'moral kaybı' ile noktalıyoruz. Büyük bir hevesle başlattığımız aksiyonlarımız, büyük hüsrana dönüşürken, sonrasında da rejim öncesinden daha çok yiyiyoruz hatta! Bu kısır döngüye girmemek için hastalarınıza en çok ne öneriyorsunuz?
'Diyet' sözcüğünü ve alışkanlığını hayatlarından çıkartmalılar. Bunun yerine sağlıklı beslenme fikrini benimsemeliler. Nasıl olsa doymak için yenilirken, bu besin maddeleri neden sağlıklı maddeler olmasın? “Diyet”, doğal olmayan bir beslenme uygulamasıdır. Oysa sağlıklı beslenme alışkanlığında, ihtiyacımız olan bütün besinleri tüketir, asla aç kalmayız. Yalnızca kilolardan değil, bizi moral kaybına taşıyan yanlış bilgilerden de kurtuluruz. Bir de aynı şeyleri deneyip farklı sonuçlar beklemek. Bir yöntemle sürekli başarısızlık yaşıyorsanız yöntem mutalaka değiştirilmeli ve o kişiye daha uygun bir yol bulunmalıdır!
Gerçekten başarılı kilo vermenin, 'en önemli şartı' diyebildiğiniz tek bir sırrı var mı?
Disiplin ve doğru bilgi. Bunlar birbirinin en iyi arkadaşı.
Her kadının psikolojisi farklı olduğu gibi metabolizması ve kemiksel yapısı da farklı. Bazı kadın – ihtiyacı olsun veya olmasın – kilo konusuna adeta “diş geçirmiş” oluyor. Kilo verme, ne zaman “Hayatın en önemli 5 maddesi” arasında yer almalı, ne zaman da 'lüks istekler listesi'ne aktarılmalı?
"Her şeyin başı sağlık" diyorsanız yani sağlık faktörünü 1 numaraya yerleştiriyorsanız, sağlıklı beslenmek ve sağlıklı kiloda olmak da bu faktörün içerdiği bir bileşen.
Gün içinde en az 3 litre su içmenin, hem rejim hem de sağlıklı beslenme için son derece önemli olduğu artık hepimiz biliyoruz. Peki bunu bu kadar net bilmemize rağmen neden uygulayamıyoruz? Bizi “unutmak” ve “zamansızlık”tan başka ne engelliyor? Doğa ile bilmeden inatlaşıyor muyuz yoksa?
Doğa ile bilmeden inatlaşmaktan ziyade, farkında olmadan kendi doğamızdan uzaklaşmak diyebiliriz. Biz mikro dünyayız. Dünya gibi bizim bedenimizin en önemli yüzdemiz sıvıdır. Sudan uzaklaşıyorsak, bu doğamızdan uzaklaşmak demektir. Kendi doğamızı yeniden anladığımızda suyu da, sebzeleri de, meyveleri de doğru şekilde hayatımıza sokabiliriz.
Hangi 5 besin maddesini 'baş tacı' etmeliyiz?
Olumlu 5’linin sıralaması şöyle: Öncelikle Su. Ikınci sırada tarçın gelir, çünkü bana göre işlenmiş şeker alışkanlığının yerine geçirecek en müthiş baharattır. Sonra yulaf yer alır, çünkü E vitamini ve lif açısından eşsizdir. 4ç sırada probiyotik yoğurtlar ve kefirler gelir. Vücudumuz sürekli faydalı bakterilerini kaybediyor, bu erozyonu durdurabilecek iki figürdür. Sonuncusu olarak da kuru meyveler. Klişeleşmiş tatlı krizlerinin isyan bastırıcısı.
Peki hangi 5’ini de düşman ilan etmeliyiz?
'Düşmanlar' ise gıdalar değil, onları tüketme biçimimiz: Zeytinyağı örneğin, piştiğinde inanılmaz toksik olabilen bu yağ, çiğ olarak ve bir yemek kaşığı tüketildiğinde çok iyi bir oleik asit kaynağı. Sonra Mısır! Haşlanmış mısırı yediğinizde dilimlerce ekmek yemiş kadar oluyorsunuz. Oysa patlamış yağsız-tuzsuz mısır çok iyi bir lif kaynağına dönüşüyor. Meyveler mesela, tek başına, aç karnına ya da yemekten sonra yendiğinde küp şeker yemiş gibi iştahınız tetikleniyor. Oysa bir porsiyon ve kefir eşliğinde tükettiğinizde şahane bir ara öğün niteliği taşıyabilir. Liste de bir de 'light ürünler' var: Nasıl olsa light diyerek sınırsızca yendiğinde klasik bir ürün yemiş kadar oluyorsunuz. Oysa kafi miktarda alırsanız lif ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
Kilo verme hedefine yönelik başlatılan farklı beslenmeye paralel olarak yapılan spor, ne kadar önemli? Sporun, “başarılı sonuca” giden yoldaki katkı oranı sizce nedir?
Spor da sağlıklı beslenme de, disiplin ve süreklilik olduğu müddetçe, dönemsel değil bilinçlenmenin bir parçası olduğu müddetçe anlamlı ve kesinlikle çok etkili!
elmaelma.com
Taylan Kümeli' incelmenin 'incelikleri'
Taylan Kümeli, kilo verme 'faaliyetini' öyle tatlı bir dille anlatıyor ki anında istediğiniz kadar zayıflayacağınızı hissediyorsunuz. Fakat önemli bir nokta var: Bünyeniz için en doğrusunu seçin!
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3936 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Bilgi Üniversitesi, Dünya Diyabet Günü'ne özel sempozyum gerçekleştirdiİstanbul Bilgi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü kapsamında "Diyabette Multidisipliner Yaklaşım: Medikal Tedavi, Beslenme ve Egzersiz" başlıklı sempozyum düzenledi.
Biruni Üniversitesi Hastanesinden mor patatesin sağlığa faydaları üzerine değerlendirmeBiruni Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Gamze Çakaloğlu, mor patatesin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve vücudu enfeksiyonlara karşı koruduğunu belirtti.
Uzmanından zehirlenmelerin önüne geçmek için kültür mantarı tüketilmesi tavsiyesiBolu İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığında görevli Uzman Dr. Filiz Bolu, doğada yetişen zehirli mantarların tüketilmesi sonucu yaşanan vakaların önüne geçilmesi için kültür mantarı tüketilmesini tavsiye etti.
Yazıköy sirkesi asırlık fıçı ve küplerde mayalanıp mutfaklardaki yerini alıyorKarabük'ün Safranbolu ilçesine bağlı Yazıköy'de geleneksel yöntemlerle üzümden yapılan sirke, asırlık fıçı ve küplerde mayalandırıldıktan sonra mutfaklardaki yerini alıyor.
- 18:38 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, TÜSEB Başkanı Kervan ve beraberindeki heyetle bir araya geldi
- 17:53 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, 3. Uluslararası Anadolu Ebeler Derneği Kongresi'nde konuştu:
- 17:38 - Ödemiş'te Diyabet Farkındalık Sempozyumu düzenlendi
- 17:23 - Edirne 112 Acil Çağrı Merkezi 10 ayda 54 bin çağrı cevapladı
- 17:18 - "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması sanık savunmalarıyla devam ediyor
- 16:53 - Beypazarı Aile Yaşam Merkezi'nde Ağız ve Diş Sağlığı Semineri düzenlendi
- 16:53 - Niğde'de 12 günlük bebeğin kalbinde iki büyük atardamar arasındaki açıklık ameliyatla kapatıldı
- 16:43 - Muğla'da ambulansın çarptığı kadın öldü
- 16:33 - Van Eğitim Araştırma Hastanesi Tüp Bebek Merkezi çocuk hayali kuranların hizmetinde
- 16:23 - Medipol Sağlık Grubunca "Ağız ve Diş Sağlığı Festivali" düzenlendi
- 16:08 - Emine Erdoğan, Uluslararası Anadolu Ebeler Derneği Kongresi'ne mesaj gönderdi:
- 15:53 - Sivas Cumhuriyet Üniversitesine yeni anjiyografi cihazı alındı
- 15:33 - Diyarbakır Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi, 10 ayda 479 bin 115 hastaya hizmet verdi
- 15:28 - Sivrihisar'da, sağlık yaşama yürüyüşle dikkati çektiler
- 15:18 - DSÖ'den "Gazze'deki en az 12 bin hastanın acil tıbbi tahliyesi yapılmalı" çağrısı
- 14:03 - "Mucize Organ Beyin Sempozyumu"nun dördüncüsü İstanbul'da yapıldı
- 11:18 - Bingöl'e "sismik izolatör" ve "viskoz sönümleyici damper" sistemiyle hastane yapılıyor
- 11:13 - Havadaki partikül madde kirliliği göz kliniklerine başvuruları artırıyor
- 11:03 - Sanal kumar ve bahis bağımlılığı çocuklar ile gençleri tehdit ediyor
- 10:53 - Probiyotik besinler dişte çürük oluşumunu engelliyor
- 10:53 - "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması 4. gününde sürüyor
- 09:17 - Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2024/45
- 01:30 - TBMM kararı Resmi Gazete'de
- 19:43 - Bingöl Adaklı Devlet Hastanesinde hasta yatışı hizmeti verilmeye başlandı
- 19:18 - Manisa'da evinde yangın çıkan hemşire hayatını kaybetti
- 19:08 - TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve DİSK Meclis'te taleplerini dile getirdi
- 17:58 - Uzmanından ağız sağlığını korumak için öneriler
- 17:38 - Osmaniye Devlet Hastanesine "Anne Dostu Hastane" ödülü verildi
- 17:28 - İtalya'da sağlık çalışanları 24 saatlik greve gitti
- 17:13 - Siirt'te Dünya Çocuk Hakları Günü'nde Gazze'deki çocuklar için sessiz yürüyüş yapıldı
- 16:38 - Karabük'te uyuşturucu ve bağımlılıkla mücadele toplantısı yapıldı
- 16:28 - Eskişehir'de aile diş hekimliği farkındalık eğitimi protokolü imzalandı
- 16:23 - Eskişehir'de "Lise Düzeyindeki Okullarda İlk Yardım Farkındalığının Artırılması İş Birliği Protokolü" imzalandı
- 16:18 - Bahçesaray'da rahatsızlanan kişi ambulans helikopterle Van'a nakledildi
- 15:58 - Mardin'de "İşitme Tarama Referans Merkezi" açıldı
- 15:53 - Sağlık Bakanlığı, 10 ayda özel sağlık tesislerine yönelik 55 bine yakın denetim gerçekleştirdi
- 15:28 - TİDER ve Cargill'den Orhangazi'ye Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi
- 15:03 - Trump'ın ABD federal sağlık hizmetlerine aday gösterdiği Mehmet Öz, bu göreve getirilecek ilk Türk olacak
- 15:03 - Saadet Partisi Grup Başkanvekili Şahin'den "yenidoğan çetesi" davasına ilişkin açıklama:
- 11:53 - Bursa İl Sağlık Müdürlüğü'nden Dünya KOAH Günü dolayısıyla açıklama
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
- Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2024/45
- Bingöl'e "sismik izolatör" ve "viskoz sönümleyici damper" sistemiyle hastane yapılıyor
- Sağlık Bakanı Memişoğlu, 3. Uluslararası Anadolu Ebeler Derneği Kongresi'nde konuştu:
- "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması sanık savunmalarıyla devam ediyor
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim